metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Další 2 fotografie v galerii
Novoroční ohňostroj (ilustrační foto) | foto: Aleš Náhlý

6293 ran ze Španělska, Itálie a Číny rozsvítí Vítkov. Ohňostroj bude na téma inspirace

  17:43
Na Nový rok si Praha připravila ohňostroj na téma inspirace. Bude odpáleno 6293 ran, což je o 175 procent více než minulý rok. Jeho symbolickým číslem bude šestka - začíná v šest večer, potrvá 616 sekund a zobrazí šest obrazů a připomene šest velikánů, kteří mají příští rok jubileum, uvedl v rozhovoru pro deník Metro mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Program ohňostroje

Před začátkem odpálí z bezpečnostních důvodů pět signálních ran.

Prolog
Vrcholem mluveného projevu Marie Petrové je postupný výstřel 60 m vysokých číslic „2016“, jež uvítají diváky v novém roce 2016.

Obraz I.: Kleió - Historická
Hudba: Two steps from hell – Birth of hero

První obraz oslavuje činy a odkaz Karla IV., krále českého a císaře Svaté říše římské, v barvách jeho erbu slavnostním provedením v doprovodu epické skladby.

Obraz II.: Úrania - Nebešťanka
Hudba: Aneta Langerová – Letím ke hvězdám

V druhém obrazu navštívíme myšlenky a uzříme způsob, jakým Tycho de Brahe viděl nebe nad noční rudolfínskou Prahou.

Obraz III.: Erató a Melpomené - Láskyplná a Tragická
Hudba: Zvuková stopa z filmu Máj; Support Lesbiens - Máj

Literární dílo Karla Hynka Máchy, Máj, zpodobní třetí obraz v barvě nachu a růže se smyslností a procítěním k uctění památky jednoho z nejuznávanějších rodáků Malé Strany.

Obraz IV: Terpsichoré – Tančící
Hudba: Antonín Dvořák – Slovanské tance (op. 72) – č. 7

Čtvrtý obraz, věnovaný Slovanským tancům Antonína Dvořáka, jejichž druhý díl slaví 130 let svého vzniku, podpoří divoký rej vířivých a barevných efektů v různorodých tanečních kreacích.

Obraz V: Euterpé a Polyhymnia – Obveselující a Mnohozpěvná
Hudba: Karel Gott a Lucie Bílá - Krása

Pátý obraz představí střelbu ohňostroje ve zlatých, modrých, červených a blikavých variacích barevně rozlišujících každý hlas.

Obraz VI: Kalliopé – Hrdinská
Hudba: Future World – Dream chasers

Hlavní Múza, která je Múzou hrdinských eposů uzavře v šestém, finálovém, obraze celý příběh ohňostroje. Její inspirace je věnovaná všem lidem, jež neváhali nalézt odvahu v srdci a i v těžkých chvílích se neotočit k blahu českého národa zády.

Odkud a v kolik se bude letos odpalovat?

Letos se bude ohňostroj odpalovat z areálu u památníku na Vítkově. Umístění efektů v areálu vítkovského památníku bude provedeno tak, aby co nejlépe využilo výškového umístění lokace a její dobré viditelnosti z různých míst Prahy. Samotný ohňostroj pak začne v šest hodin večer.

Jaké je letošní téma?

Tématem letošního roku bude inspirace. Letošní pyromuzikální ohňostroj představí v šesti obrazech devět sesterských bohyní Múz, neboť právě Múzy podle mytologie vyvolávají v lidech různé druhy inspirací.

Celým ohňostrojem je také provázána symbolika šestek - začíná v šest hodin večer, potrvá 616 vteřin (což je něco přes deset minut), vyjeví šest obrazů a připomene výročí velikánů, kteří mají v roce 2016 nějaké jubileum. Půjde například o Karla IV., Tycha Brahe nebo Karla Hynka Máchu. S ohledem na jednotlivé velikány je i vybrán hudební doprovod, který by měl dokreslit atmosféru. Celkem bude odpáleno 6293 ran, což je 173% navýšení oproti ohňostroji v roce 2015.

Proč se ohňostroj přesunul z Letné?

Organizace akcí podobného charakteru, jaký má ohňostroj, vyžaduje pro svoji realizaci souhlas městské části, v jejímž katastru se bude pořádat. U Novoročního ohňostroje bylo rovněž nutné tuto podmínku splnit a pro tento rok získalo Hl. m. Praha z uvažovaných možností vřelý souhlas právě od vedení městské části Prahy 3. Toto umístění navíc splňuje požadavky, definované zejména viditelností ohňostroje.

MČ je s pořádáním ohňostroje seznámena a bude pak vyhodnocovat, zda se ohňostroj na tomto místě líbil, jaký to mělo vliv a zda bude souhlasit i s pořádáním ohňostroje na Vítkově příští rok.

Kolik světelná show letos Prahu bude stát?

Limitní cena výběrového řízení, tedy maximální možná cena Novoročního ohňostroje, byla dle kritérií jeden milion korun bez DPH. Vítěz výběrového řízení, společnost MAKALU Fireworks, realizuje ohňostroj za cenu 992 000 korun bez DPH.

Odkud bude ohňostroj vidět?

Ke sledování ohňostroje Pražanům doporučujeme například park Parukářku, Riegrovy sady, nezastavěnou část Karlína, anebo Žižkovskou věž – třeba při skleničce vína. Vzhledem k zástavbě nebude ohňostroj pravděpodobně přímo z Vítkova příliš vidět. Jinak bude díky nadmořské výšce vidět například až z Bohnic a Čimic.

Pro lepší pochopení konceptu pyromuzikálu i diváky bez předchozí znalosti tohoto scénáře započne ohňostroj krátkým slovním úvodem, které stručně shrne jeho příběh. Celý zvukový doprovod bude také šířen DAB kanálem 12C Českého rozhlasu a Pražané si jej budou moci pustit i v internetovém vysílání ČRo.

Plánujete nějaká bezpečností opatření?

Bezpečností opatření budou podobná jako v minulých letech. Bude platit zákaz vstupu do odpaliště a jeho okolí. Vstup bude také omezen do zatravněné stráně na Vítkově. Bude posílený počet strážníků a policistů, a to i na vytipovaných místech, ze kterých bude možné ohňostroj sledovat. O přesných opatřeních ještě stále jednáme z bezpečnostními složkami. Operativně jsme připraveni přizpůsobit se případné situaci.

Posílená bude také doprava – cca od 17. hodiny až do cca 19. hodiny budou posílené spoje všech linek metra a některé další spoje MHD.

Co museli splnit dodavatelé, kteří se přihlásili do výběrového řízení?

Nabídky výběrového řízení byly hodnoceny dle vyhlášených kritérií, kterými byly kvalita scénáře ohňostroje, kvalita a úroveň technického zabezpečení a cena.

Co uvidíme?

Podle programu se vystřelí nad Vítkovem v pondělí 1. ledna v 18 hodin celkem 6 293 ran.

  • Ze Španělska přivezou římské svíce, kulové i válcové pumy a single shoty.
  • Z Číny uvidíme pochodně, také kulové a válcové pumy, kompaktní baterie a ohňostrojové baterie.
  • Z Italské kuchyně uvidíme římské svíce a kulové pumy.

Komentáře

Hlavní zprávy

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek