Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.
Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.
Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.
Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.
Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.
|
O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.
Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.