metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 9 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

A kde je umyvadlo? Hygiena rozdala pokuty kvůli nesprávnému uchovávání potravin

  5:30
„Já taky chodím na jídlo naproti,“ říká ve známé scénce Felix Holzmann v roli neurvalého číšníka. V českých hospodách to sice už není hrůza jako někde v divokých devadesátkách, i tak rozdávají hygienici flastry. Nejednou jdou najisto, v hlášeních se objevuje údaj, že šlo o „kontrolu na podnět“. Málokdy se stane, že by byl bezpředmětný.
I takto může vypadat zákulisí přípravy jídel. | foto: Metro.cz

Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.

Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.

Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.

Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.

  • Ve skladech potravin se občas nacházejí mrtví ptáci a hlodavci.
  • V jedné provozovně měli během rekonstrukce uloženou míchačku, nářadí a materiál ve skladu s potravinami.
  • Nejčastěji se při kontrolách vyskytuje trus hlodavců.

O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.

Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

vydáno 19. dubna 2024  13:02

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič nákladního auta. Když pak převážel hlínu, převrátil tatru...  celý článek