Tři meníčka
|
Hudbu baroka reprezentují třeba Bach či Händel, malířství zase Rubens nebo Rembrandt. Vyznačovalo se i bohatostí tvarů, zdobností či velkolepostí, a to i v gastronomii.
Co ale víme o jídlech té doby? „Ono se u nás vůbec málo ví o kuchyni dob minulých. Lidé se většinou zabývají tím, co je k jídlu a pití dnes. Myslím, že si nedokážeme představit, jak chutnalo jídlo, pivo nebo víno třeba před 200 lety,“ říká gurmán Pavel Maurer.
Kuchyně baroka byla založena na zvěřině či rybách, mezi hlavní ingredience patřily skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. „Hodovala šlechta a boháči. Chudina měla maso sotva třikrát za měsíc, spíše různé kaše, placky, ovoce a zeleninu, co se dala získat z přírody,“ dodává Maurer.
Festivaloví šéfkuchaři využili různé suroviny. Na co se těšit? „Kančí hřbet na ovocné omáčce, pstruh s celerem a mrkví, puding ze spáleného chleba, jablko, povidlové taštičky s rozpuštěným máslem. Možná si k vaření pustili Bacha nebo Händla, aby jim to šlo barokně od ruky,“ dodává s úsměvem Maurer.