metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 7 °C

Sobota, 17. listopadu 2018. Den boje za svobodu a demokracii.
V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku,...
Dalších 8 fotografií v galerii
V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku, která, pokud se várka podaří, poslouží k pití. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

V Bránickém pivovaru se opět vaří pivo

13. srpna 2016  7:57 Filip Jaroševský Metro.cz
V Braníku to zase voní chmelem. Do vaření piva se tu v prostorách bývalých stájí pustil minipivovar Moucha, který si tu coby nový nájemník zřídil svou domovskou základnu. Jak říká jeho zakladatel Petr Moucha, pivovar Moucha dolítal a přistál v Braníku.

„Čtyři roky jsme fungovali jako takzvaný létající pivovar, tady pivovar bez domova, který vaří, kde se dá. Nyní máme radost, že jsme zakotvili,“ říká Petr Moucha kontrolující teplotu v nerezovém kotli takzvané varny plné sladiny a mláta.

Fotogalerie

V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku, která, pokud se várka podaří, poslouží k pití. Pivovar přitom dělá při jeho výrobě čest označení minipivovar. Na výrobu zde stačí tým o třech lidech.

„Postupně bude samozřejmě výroba větší a náročnější. S tím, co tu nyní vidíte, je v budoucnu možné vařit až pět tisíc hektolitrů piva,“ popisuje Václav Potěšil z firmy Pivo Praha. Ta dodala potřebnou technologii k vaření piva, jako je takzvaná varna, kde se pivo vaří, spilka, kde pivo kvasí, a ležácký sklep, tedy místo, kde pivo zraje.

Proces je stále v první fázi, a tak by ochutnávání kouřícího moku bylo bohužel předčasné. Ač jde pouze o zkušební provoz, pro Branický pivovar je to obrovský krok kupředu. Po devíti letech zde vzniká první pivo od přesunutí výroby piva Braník na Smíchov. „Je to hodně dobrý pocit, když tohle místo opět plní svůj účel, byť ne v prostorách hlavní budovy,“ dodává Moucha.

Tým pivovaru, oděný do stejnokrojových černých triček s potiskem much lezoucích jeho nositelům po zádech, má kromě počtu členů ještě jedno specifikum. Sládkovou zde dělá Daniela Tallová, která coby studentka střední pivovarnické školy aspiruje na nejmladší sládkovou v Česku. „Pořádně si nás vyfoťte, ať je vidět, že nejsme žádná parta buclatých pivovarníků, jak bývají vyobrazováni,“ usmívá se Petr Moucha.

Komentáře

Hlavní zprávy

Jdete s dítětem na očkování? Vezměte s sebou i prarodiče

Ilustrační snímek
vydáno 17. listopadu 2018  7:30

Povinné očkování mají předepsané jen děti. Odborníci se ale shodují, že proti některým nemocem by se měli nechat očkovat i dospělí a především senioři.  celý článek

Současní dějepisci neoslovují mladé lidi jejich jazykem

Pavel Baran
vydáno 16. listopadu 2018  13:14

Místopředseda Akademie věd České republiky Pavel Baran je členem Akademické rady i mnoha vládních orgánů. „Znalosti dějin jsou pro každý národ stejně...  celý článek

Most Legií bude bez tramvají

Most Legií spojuje Národní třídu přes Střelecký ostrov s Újezdem a Malou...
vydáno 16. listopadu 2018  11:56

Dělníci dají do pořádku trať mezi Národním divadlem a Újezdem.  celý článek

Noc si můžete užít při Noci divadel

V divadlech si můžete vyzkoušet být hercem.
vydáno 16. listopadu 2018  8:55

Kromě akcí připomínajících události 17. listopadu se můžete vydat i do zákulisí divadel.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám