metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 9 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Deset medailí pro naše piva? Rozhodně historický úspěch

  5:19
Piva spadající do nabídky společnosti Pivovary Staropramen zaznamenala výrazný úspěch na nedávných degustačních soutěžích. Jedna z nich přitom musela být kvůli pandemii koronaviru přesunuta z obvyklého jarního termínu. Bylo by krásné, kdyby byl tento skvělý výsledek pomyslnou pivovarskou tečkou za obtížným obdobím, říká v rozhovoru vrchní sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček.
Sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček | foto: Staropramen

Z pohledu odborných ocenění za sebou máte opravdu úspěšné období. Jak výsledky hodnotíte?
V pivovaru Staropramen pracuji 18 let a dosud jsem nic takového nezažil. Deset medailí a další skvělá umístění na předních příčkách prestižních degustačních soutěží jsou pro naše pivovary historický úspěch. Navíc se nám povedl husarský kousek, když jsme v kategorii světlých výčepních piv soutěže Pivo České republiky obsadili kompletní stupně vítězů s pivy Braník Aleš, Staropramen Smíchov a Braník Světlý. Podobný hattrick spolu s kolegy z našich pivovarů v Ostravě a Pardubicích nepamatujeme.

Co pro vás zisk těchto ocenění znamená?
Potvrzuje nadstandardní kvalitu našich piv. Ostatně, Staropramen Smíchov loni dokonce získal zlatou medaili na jedné z předních degustačních soutěží světa. Letošní dominance v kategorii světlých výčepních piv potvrdila, že jsme v této oblasti na absolutní špici mezi tuzemskými pivovary. Vyplácí se náš přístup, kdy v pivovarech využíváme nejmodernější technologie, ale dlouhodobě ctíme řemeslo a historický odkaz. Neméně nás však těší, že kvalitu našich piv oceňují také konzumenti. Řada z nich patří mezi nejvyhledávanější na trhu.

Jak jako sládek hodnotíte období pandemie?
I když se vše postupně vrací do normálu, situace je nadále obtížná, výpadek byl obrovský. V době vrcholící epidemie jsme hledali alternativní cesty ke konzumentům, proto jsme do maloobchodů uvedli piva našeho exkluzivního Smíchovského výběru. Lidé si piva, která znala především z hospod, rychle oblíbili. Mě osobně, jakožto autora receptu Extra Chmelené 12, to těší dvojnásob. Nyní pracujeme na tom, aby se lidé vrátili do hospod a chodili do nich jako dříve. Věříme, že již nebude důvod k výrazným omezením.

Jak situace ovlivnila trh a výrobu piva?
Museli jsme pružně reagovat na změnu potřeb trhu, zaznamenali jsme například výrazný růst poptávky po malých soudcích. Těší mě, že i přes složitější období jsme neupustili od naší strategie udržitelné výroby, v jejímž rámci se nám daří snižovat energetickou náročnost, spotřebu vody či emise. Ekologický aspekt se u nás promítá prakticky do všeho, co děláme – ať už modernizujeme výrobní zařízení, plánujeme dopravu našeho piva nebo inovujeme obaly. To jsou věci, na kterých spotřebitelům stále více záleží, a je to tak správně.

Autor:

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

MŠMT plánuje, že veřejné vysoké školy dostanou příští rok o šest miliard více

vydáno 18. dubna 2024  18:02,  aktualizováno  18:23

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN)....  celý článek