První restaurace Kentucky Fried Chicken známá spíše pod zkratkou KFC byla v Česku otevřena před 20 lety - 22. prosince 1994 ve Vodičkově ulici v Praze. Dnes má po celém Česku 67 podniků, které provozuje společnost AmRest. Stejná firma zastřešuje i sítě Pizza Hut, Burger King nebo kavárny Starbucks.
KFC se v posledních letech zaměřila na posilování poboček v regionech, které pokrývají také hlavní dálniční tahy. Restaurace KFC za 20 let v ČR obsloužily na 160 milionů strávníků, kteří zkonzumovali mimo jiné přes 30 tisíc tun kuřecího masa.
Historie KFC- Firmu založil kolonel Harland Sanders, který začal prodávat smažená kuřata ve své restauraci již na počátku 30. let (jeho podobizna tvoří logo KFC).
- V roce 1940 vytvořil směs 11 různých druhů bylinek a koření nazvanou Original Recipe, která se údajně používá dodnes.
- Svou recepturu začal posléze nabízet i dalším restauracím a se svým přítelem Petem Harmanem, kterému také prodal recept, si v roce 1952 otevřeli první provozovnu KFC.
|
Společnost McDonald’s ČR byla do obchodního rejstříku zapsána 27. května 1991. První tuzemská restaurace pak otevřela své brány 20. března 1992 v pražské Vodičkově ulici, kde mohli všichni zájemci poprvé ochutnat pravý „kapitalistický hamburger“. V současnosti má firma McDonald’s v Česku přes 90 restaurací, což z ní činí největšího hráče na zdejším trhu rychlého občerstvení.
Historie McDonald’s- První restauraci s rychlým občerstvením, která byla předchůdkyní budoucí sítě McDonald’s, otevřeli 15. května 1940 bratři McDonaldové, Richard a Maurice zvaný Mac, v San Bernardinu v Kalifornii.
- V roce 1955 prodali právo k provozování restaurací obchodníkovi a potomkovi českých emigrantů Rayovi Krocovi, který v roce 1955 otevřel v Des Plaines v Illinois první podnik McDonald’s.
- Úspěšný koncept se rozšířil do celého světa.
|