metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 16 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Do Prahy běželi od Rokycan. Při závodě se mohli těšit i na dobré jídlo

  15:27
Pražská stovka, původně dálkový pochod, nyní i terénní ultramaraton se konal již po šestadvacáté tradičně začátkem prosince. V cíli v Praze se v sobotu po zdolání 134,5 kilometru objevil i šestatřicetiletý programátor společnosti Mafra Jan Rosenthal. Podle svých slov si závod užíval. „Po fyzické stránce jsem si na startu v Mýtě u Rokycan věřil. Věděl jsem, že mám natrénováno. Jediné, čeho jsem se obával, byl vítr. Zima a déšť mi nevadí, ale vítr ano,“ říká Honza. Počasí bylo proměnlivé, po startu lehce padal déšť se sněhem. Mnozí závodníci běželi nalehko, někdy bez čepice a rukavic.
Jan Rosenthal | foto: Zdeněk Černý

Do Nižboru mu přijela fandit manželka s dětmi a tchánem. „Vždy jsem jim básnil o občerstvovačkách na téhle stovce, tak jsem chtěl, aby to viděli na vlastní oči,“ tvrdí s nadšením závodník.

Po předchozích zkušenostech věděl, že si s sebou do běžecké vesty nemusí brát k jídlu skoro vůbec nic. Podle jeho slov to i v letošním ročníku bylo až neuvěřitelné.

„Vypadalo to, jako když přijedete k někomu na oslavu. Čerstvé koláče, omelety, toasty, pivo, kola, čaj. Protože jsem byl přeslazený, dal jsem si jednou dokonce i utopence,“ popisuje chvíle, kdy se dá zapomenout na bolest a kilometry, které má závodník ještě před sebou.

26. Pražská stovka

  • Trasa 134,5 kilometru. Převýšení bylo deklarováno 4500 metrů. Nejrychlejší závodník ji uběhl za 13 hodin 47 minut. 
  • Start: Mýto, Zbiroh, Skryje, Nezabudice, Roztoky, Křivoklát, Zbečno, Nižbor, Svatý Jan pod Skalou, Karlštejn, Hlásná Třebaň, Černošice, Radotín, cíl: Praha-Kamýk

Nejzajímavější úsek byl podle jeho pocitů okolo Křivoklátu. „Byl jsem tam zrovna v době, kdy se začalo rozednívat. Nekonečný mi naopak připadal výstup na Plešivec za Berounem. Trápit jsem se začal přibližně kolem Svatého Jana pod Skalou. To jsem ale ještě běžel. Za Černošicemi jsem už musel v kopci na chvíli zastavit, pak střídat běh s chůzí,“ mluví o úsecích, kde mu bylo hej, a kde naopak ouvej. Na prosincový závod se připravoval od září. To naběhal v pomalejším tempu kolem 40 kilometrů týdně. V říjnu a listopadu už zvýšil kilometráž. „Manželka mě podporovala, běhal jsem třikrát týdně kolem třiceti kilometrů, vždycky v úterý, ve čtvrtek a v neděli. Trénoval jsem od sedmi večer. Zabralo to kolem tří až čtyř hodin. Dobře se mi běhá v přírodě, nemám rád beton ani asfalt. Mám už jen dvě trasy, takže to tam znám a mohu běhat i bez čelovky,“ poznamenává s tím, že je rád, že se mu podařilo závod dokončit za 22 hodin 47 minut. Z 240 startujících skončil na 61. místě. Do cíle dorazilo 190 soutěžících, 51 nedokončilo.

Organizace závodu byla doslova rodinná. „Nikdo si tam na nic nehraje, hlavně organizátoři jsou fantastičtí. Není to prostě komerční akce. Navíc člověk nemusí být ve stresu s časem, závod je možné dokončit podle vlastního tempa, bez limitu,“ poznamenává Honza, který tvrdí, že si teď od běhu zase dá na chvíli pokoj. 

Autor: Josef Škvor Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Komerční sdělení

Město Split – 6 míst, které si užít v okouzlující Dalmácii

vydáno 26. dubna 2024

Chorvatsko je oblíbenou destinací a ročně láká spousty turistů. Čeká na vás spousta krásných míst, mezi jedno z těch nejoblíbenějších patří Split. Jde o...  celý článek

Komerční sdělení

Jak vybrat koberec do kuchyně, který doladí prostor

vydáno 26. dubna 2024

Kuchyně je pro mnoho z nás srdcem domova. Je to místnost, kde se setkáváme, vaříme a celkově trávíme spoustu času. Dlouho ovšem byla považována za...  celý článek