Ačkoli posledních pár dnů pršelo, potýká se Česko se suchem. Jak si vedou vinaři? „Souvisí to s tím, jak se starají o vinice. Pokud někdo používá brutálně systémovou chemii, půda na vinicích je schopna méně vodu absorbovat a zadržovat. To je důvod, proč nám dnes půda odtéká z krajiny a není schopná vodu v krajině udržet,“ vysvětluje pro deník Metro Antonín Suchánek, propagátor autentických vín a pořadatel festivalu Praha pije víno.
Skvělá vína
|
Podle něj dosahují kořeny vinné révy dle stáří vinice průměrně okolo 15 metrů hluboko, takže réva nemá obvykle s nedostatkem vody problém. „Když budete ale uměle hnojit, réva nebude mít důvod zakořeňovat takto hluboko, kořeny se budou otáčet nahoru za dodávanými živinami,“ uvádí Suchánek. Podle něj musí réva v uvozovkách trochu trpět, protože pro rostlinu zajímavější podloží je dole.
Podle propagátora kvalitních vín Antonína Suchánka primární sucho vinaře tolik neovlivňuje. „Ale je pravda, že ubýváním podzemní vody mohou být v budoucnu postiženi. Někteří vinaři nechávají vinice zarůst, protože tráva také pomáhá udržet vodu a přispívá k udržení mikroorganismů v půdě,“ tvrdí Suchánek. Zcela zásadní, jak pomoct půdě absorbovat vláhu, je vyhnout se chemickým postřikům, hlavně pesticidům a herbicidům. „Ničí podíl mikroorganismů a zanechávají za sebou půdu bez života a schopnosti zadržet vodu. Vinice pak bývají závislé na tom, co dodáte externě,“ říká Suchánek.