Kuřecí špízy s bylinkovou krustou Doba přípravy asi 45 min. Množství pro 4 osoby: 400 g kuřecích stehenních řízků 100 g kuřecích jater 100 g plátků pancetty, nebo prorostlého prosciutta 1 paprika žlutá 1 cibule 1 polévková lžíce sojové omáčky 1 polévková lžíce rybí omáčky 1/2 citronu pár listů bazalky 2 snítky tymiánu 2 stroužky česneku špetka chilli dle chuti pepř hrubá mořská sůl extra panenský olivový olej 4 kovové jehly, nebo předem namočené bambusové špejle Postup: Kuřecí maso si nakrájíme na kousky zakápneme olivovým olejem, přidáme citronovou šťávu z půlky citronu (nebát se toho) a lžíci rybí omáčky. Necháme v lednici marinovat asi 30 min. Maso nám v této marinádě krásně zkřehne a zároveň si udrží šťavnatost. Kuřecí játra si nakrájíme na kousky, posypeme nahrubo utlučeným pepřem a marinujeme v sojové omáčce. Nakrájíme si cibuli a papriku. Pancettu plátky přeložíme tak, aby byly výsledně velké jako kousky kuřecího masa. Napichujeme na jehlu v pořadí cibule, kuřecí maso, játra, pancetta, paprika až do konce. Vytvoříme si bylinkové pesto. Do hmoždíře dáme bazalku, odrhnutý tymián, nasekaný česnek, chilli, hrubou mořskou sůl, pepř a olivový olej. Vše na jemno utlučeme. Rozžhavíme gril na 200 °C a uhlíky si dáme na ? grilu. Následně špízy, které jsme nechali ohřát na pokojovou teplotu dáme na přímí žár nad uhlíky. Špízy otáčíme, aby byli ze všech stran zprudka opečené. Jak máme špízy opečené přendáme je na druhou stranu grilu, kde nejsou uhlíky – nepřímé grilování. Potřeme je bylinkovým pestem a gril zaklopíme. Asi po 5 min. jsou špízy hotové. Chuť je velice rafinovaná, kombinace zajímavé chuti marinovaných jater s kousky pepře, křehkého masa, pancetty, zeleniny a bylinek je výborná. Tohle jídlo také není nijak cenově náročné. Jako doprovod doporučuji polosuchý Ryzlink rýnský nejlépe z Mikulovské vinařské oblasti.
Michal Klement