Návštěvníci si hard rock burgery mohou vychutnat v několika patrech opraveného domu U Rotta na Malém náměstí v Praze. Na zdech tady visí spousta kytar a kusů oblečení, které používaly a nosily rockové legendy. Hned u vstupu zaujme motorka, kterou podnik získal od Stevena Tylera z Aerosmith. Hard Rock Cafe vlastní desítky tisíc rockových memorabilií a jejich cena je nevyčíslitelná. Každá pobočka tak má na co lákat. A nejde mnohdy jen drobnosti, firma například vlastní autobus, kterým jezdili na turné The Beatles.
Jdeme do pekelné kuchyně
Hard Rock Cafe
|
Ujal se nás Pawel Romanowski, který je v pražské restauraci už od jejího otevření. Svou kariéru začal v Londýně před deseti lety a když měl možnost, přesunul se do Prahy, protože z ní to má blíž do rodného Polska. Společně s Romanowskim jdeme dolů po schodech do části kuchyně, v níž se dělají burgery. Kromě ní je v útrobách historického domu U Rotta nedaleko Staroměstského náměstí dalších šest stanovišt, kde se připravuje něco jiného.
„Už jsem rozehřál gril, na tomhle místě,“ říká Romanowski anglicky a ukazuje na podlouhlý pult v rohu, zatímco rozbaluje balíček se dvěma karbanátky. A jsou to pořádné koláče. Do Hard Rock Cafe je vozí už předpřipravené, aby se kuchaři nemuseli zdržovat jejich mletím a tvarováním. Nebylo by to asi ani v jejich silách. Když je rušný den, udělají v Hard Rock Cafe v Praze i několik stovek hamburgerů. „Jedna porce váží 280 gramů. A je to kvalitní hovězí od německé firmy Foodworks, má poměr 80 procent masa a 20 procent tuku. Není nijak dochucované, jen maso,“ vysvětluje.
Mají vlastního pekaře
Na ruce si natahuji rukavice a burgery pokládám na gril, horko z něj přímo sálá. Maso se opéká na sucho a po chvilce se musí pootočit, aby se udělala pěkná mřížka. „Tady si vezmi koření a posyp to,“ říká Romanowski . Ptám se na množství. „To záleží na tobě, je to tvůj burger,“ směje se Romanowski. Pokusím se tedy odhadnou správnou míru. „Sůl, paprika, kmín, bylinky...“ vyjmenovává kuchař.
V restauraci si můžete vybrat, jak moc chcete mír svůj burger propečený. Podle toho se odvíjí i čas, který zabere jeho příprava. Ale s pořádně rozpáleným grilem to jde rychle. I pokud si zvolíte nejvyšší stupeň propečení, netrvá příprava masa a sestavení burgeru déle než 16 minut. Po několika minutách proto maso otáčím, rukama už to nejde, a tak si vypomáhám kleštěmi. Pak sypu kořenící směs i na druhou stranu.
Přečtěte si nové číslo magazínu Metro
|
Zatímco se maso propéká, jdu se podívat na ostatní ingredience. V míse je připravená zelenina – čerstvý salát, obří cibule, z níž se dělají smažené kroužky, a rajčata, která se jí velikostně směle vyrovnají. „To jsou naše cherry rajčátka,“ vtipkuje můj mentor, zatímco je krájím. Dále tu máme vypraženou slaninu a cibulové kroužky, obojí už mi ostatní kuchaři připravili dopředu. Nechybí ani plátkový sýr čedar. A samozřejmě housky, které mají nezvyklou nažloutlou barvu, možná proto, že obsahují bramborové těsto. „Ty se do restaurace také vozí už hotové. Máme vlastního pekaře, který je pro nás vyrábí,“ říká mistr grilu. Ale okurku, na kterou zapomněla Katka v legendárním náborovém videu řetězce Mc Donald´s, byste tu hledali marně.
Neroztekly se mi rukavice?
A už je čas dokončit burger. Ještě dokud je maso na grilu, pokládám na každou placku dva plátky čedaru, sýr se žárem rozpouští. Navrch přijde ještě slanina a jeden cibulový kroužek a vše se nechává prohřát. Romanowski mezitím dal bulky do jiného přístroje, aby se na řezu trochu osmahly a byly křupavější. Na spodní bulku vytvářím podle jeho pokynů hnízdo ze salátu a obřího plátku rajčete, který velikostně přesně sedí na housce. Na to se musí posadit maso s dalšími ingrediencemi. To je trošku logistický problém, protože potřebuju horu surovin chytnout kleštěmi pevně, aby se mi nerozsypaly všude okolo, a z grilu to pořád pekelně sálá. Ruka se v žáru nad pultem nedá udržet moc dlouho, a tak s ní několikrát raději cuknu zpět, než se mi podaří bezpečně přenést maso na bulku. Žár z grilu mi přijde tak silný, že raději kontroluji, jestli se mi neroztékají rukavice. Je to v pořádku.
Na cibulový kroužek pokládám vrchní polovinu housky. Romanowski bere do ruky nůž a propichuje jím bulku přesně uprostřed. Nůž projede plněnou houskou až po okraj držadla. „A teď ty, zabij ten druhý burger,“ poroučí. Napichuji burger, na talíři k němu ještě přidávám majonézový dip a hranolky. Můj první legendary burger je na světě! Dáte mi za něj 345 korun. Někomu se to může zdát moc, ale je to vážně silák. A kde jinde si ho můžete dát mezi takovými rockovými skvosty.
Chcete vidět toastovač Eltona Johna?Hard Rock Cafe má největší sbírku předmětů, které patřily rockovým velikánům, je to zhruba 70 tisíc kytar, triček, kalhot a najruznějších dalkších propriet. Najdou se ale mezi nimi i bizarnosti.
|
Kam ještě jít na burgera?V Praze můžete zkusit i jiné podniky, kde vám udělají dobrého hambáče. Jejich kvalita šla v posledních letech hodně nahoru. Zažíváme takové burgerové obrození!
|