metro.cz

Počasí v Praze

16 °C / 29 °C

Čtvrtek, 20. září 2018. Svátek má Oleg.
Připravili jsme legendární burgery z Hard Rock Café.
Dalších 41 fotografií v galerii
Připravili jsme legendární burgery z Hard Rock Café. | foto: Metro.cz

GALERIE: Zapomeňte na okurku! Dělali jsme legendární burger pro rockery

27. listopadu 2014  8:00 Lukáš Hrábek Metro.cz
Hard Rock Cafe je celosvětovým fenoménem. Kde jinde si můžete sednout pod vitrínu s kaťaty, které nosil Elvis Presley? O svém burgeru tento podnik prohlašuje, že je legendární. Fakt? Vyzkoušeli jsme si v pražské pobočce jeho výrobu na vlastní kůži.

Návštěvníci si hard rock burgery mohou vychutnat v několika patrech opraveného domu U Rotta na Malém náměstí v Praze. Na zdech tady visí spousta kytar a kusů oblečení, které používaly a nosily rockové legendy. Hned u vstupu zaujme motorka, kterou podnik získal od Stevena Tylera z Aerosmith. Hard Rock Cafe vlastní desítky tisíc rockových memorabilií a jejich cena je nevyčíslitelná. Každá pobočka tak má na co lákat. A nejde mnohdy jen drobnosti, firma například vlastní autobus, kterým jezdili na turné The Beatles.



Maso je připravené, navážené a vytvarované.

Maso je připravené, navážené a vytvarované.

Maso putuje na gril.

Maso putuje na gril.

Jdeme do pekelné kuchyně

Hard Rock Cafe

  • Řetězec restaurací založili v roce 1971 Američani Isaac Tigrett a Peter Morton v Londýně.
  • Upomínkové předměty začali po stěnách věšet od roku 1979.
  • Síť prodali v roce 2007.
  • V současnosti je po světě 191 poboček Hard Rock Cafe v 59 zemích včetně kasín a hotelů.

Ujal se nás Pawel Romanowski, který je v pražské restauraci už od jejího otevření. Svou kariéru začal v Londýně před deseti lety a když měl možnost, přesunul se do Prahy, protože z ní to má blíž do rodného Polska. Společně s Romanowskim jdeme dolů po schodech do části kuchyně, v níž se dělají burgery. Kromě ní je v útrobách historického domu U Rotta nedaleko Staroměstského náměstí dalších šest stanovišt, kde se připravuje něco jiného.

„Už jsem rozehřál gril, na tomhle místě,“ říká Romanowski anglicky a ukazuje na podlouhlý pult v rohu, zatímco rozbaluje balíček se dvěma karbanátky. A jsou to pořádné koláče. Do Hard Rock Cafe je vozí už předpřipravené, aby se kuchaři nemuseli zdržovat jejich mletím a tvarováním. Nebylo by to asi ani v jejich silách. Když je rušný den, udělají v Hard Rock Cafe v Praze i několik stovek hamburgerů. „Jedna porce váží 280 gramů. A je to kvalitní hovězí od německé firmy Foodworks, má poměr 80 procent masa a 20 procent tuku. Není nijak dochucované, jen maso,“ vysvětluje.

Místní cherry rajčátka jsou trochu přerostlá.

Místní cherry rajčátka jsou trochu přerostlá.

Mají vlastního pekaře

Na ruce si natahuji rukavice a burgery pokládám na gril, horko z něj přímo sálá. Maso se opéká na sucho a po chvilce se musí pootočit, aby se udělala pěkná mřížka. „Tady si vezmi koření a posyp to,“ říká Romanowski . Ptám se na množství. „To záleží na tobě, je to tvůj burger,“ směje se Romanowski. Pokusím se tedy odhadnou správnou míru. „Sůl, paprika, kmín, bylinky...“ vyjmenovává kuchař.

Bulky se opečou ve speciálním stroji.

Bulky se opečou ve speciálním stroji.

Otáčíme burger.

Otáčíme burger.

V restauraci si můžete vybrat, jak moc chcete mír svůj burger propečený. Podle toho se odvíjí i čas, který zabere jeho příprava. Ale s pořádně rozpáleným grilem to jde rychle. I pokud si zvolíte nejvyšší stupeň propečení, netrvá příprava masa a sestavení burgeru déle než 16 minut. Po několika minutách proto maso otáčím, rukama už to nejde, a tak si vypomáhám kleštěmi. Pak sypu kořenící směs i na druhou stranu.

Přečtěte si nové číslo magazínu Metro

  • Dřív jsem se bála mluvit a teď se tím živím. Přinášíme rozhovor s moderátorskou hvězdou a loňskou miss Gabrielou Kratochvílovou.
  • Mardoša jezdí v kachně, kardiochirurg Pirk prohání velorex. Jakým veteránům propadly známé tváře?
  • Má kristova léta a už řídí obří orchestr. Mladý šéfdirigent Jakub Hrůša si jiné oblečení než sváteční na sobě ani nedokáže představit.

Zatímco se maso propéká, jdu se podívat na ostatní ingredience. V míse je připravená zelenina – čerstvý salát, obří cibule, z níž se dělají smažené kroužky, a rajčata, která se jí velikostně směle vyrovnají. „To jsou naše cherry rajčátka,“ vtipkuje můj mentor, zatímco je krájím. Dále tu máme vypraženou slaninu a cibulové kroužky, obojí už mi ostatní kuchaři připravili dopředu. Nechybí ani plátkový sýr čedar. A samozřejmě housky, které mají nezvyklou nažloutlou barvu, možná proto, že obsahují bramborové těsto. „Ty se do restaurace také vozí už hotové. Máme vlastního pekaře, který je pro nás vyrábí,“ říká mistr grilu. Ale okurku, na kterou zapomněla Katka v legendárním náborovém videu řetězce Mc Donald´s, byste tu hledali marně.

Čekáme, až se sýr rozpustí.

Čekáme, až se sýr rozpustí.

Vše korunuje cibulový kroužek.

Vše korunuje cibulový kroužek.

Neroztekly se mi rukavice?

A už je čas dokončit burger. Ještě dokud je maso na grilu, pokládám na každou placku dva plátky čedaru, sýr se žárem rozpouští. Navrch přijde ještě slanina a jeden cibulový kroužek a vše se nechává prohřát. Romanowski mezitím dal bulky do jiného přístroje, aby se na řezu trochu osmahly a byly křupavější. Na spodní bulku vytvářím podle jeho pokynů hnízdo ze salátu a obřího plátku rajčete, který velikostně přesně sedí na housce. Na to se musí posadit maso s dalšími ingrediencemi. To je trošku logistický problém, protože potřebuju horu surovin chytnout kleštěmi pevně, aby se mi nerozsypaly všude okolo, a z grilu to pořád pekelně sálá. Ruka se v žáru nad pultem nedá udržet moc dlouho, a tak s ní několikrát raději cuknu zpět, než se mi podaří bezpečně přenést maso na bulku. Žár z grilu mi přijde tak silný, že raději kontroluji, jestli se mi neroztékají rukavice. Je to v pořádku.

A šup s masem do housky.

A šup s masem do housky.

Do hotového burgeru zabodneme nůž.

Do hotového burgeru zabodneme nůž.

Na cibulový kroužek pokládám vrchní polovinu housky. Romanowski bere do ruky nůž a propichuje jím bulku přesně uprostřed. Nůž projede plněnou houskou až po okraj držadla. „A teď ty, zabij ten druhý burger,“ poroučí. Napichuji burger, na talíři k němu ještě přidávám majonézový dip a hranolky. Můj první legendary burger je na světě! Dáte mi za něj 345 korun. Někomu se to může zdát moc, ale je to vážně silák. A kde jinde si ho můžete dát mezi takovými rockovými skvosty.

Chcete vidět toastovač Eltona Johna?

Hard Rock Cafe má největší sbírku předmětů, které patřily rockovým velikánům, je to zhruba 70 tisíc kytar, triček, kalhot a najruznějších dalkších propriet. Najdou se ale mezi nimi i bizarnosti.

Toastovač Eltona Johna.

Toastovač Eltona Johna.

Autíčka Elvise Presleyho

Autíčka Elvise Presleyho

Arch na tripy od skupiny The Grateful Dead

Arch na tripy od skupiny The Grateful Dead

  • Arch na tripy od The Grateful Dead - skupina hrající psychedelický rock měla zvláštní způsoby. Arch papíru měl být zřejmě namočen do LSD a rozdán fanouškům na koncertě.
  • Toastovač Eltona Johna - slavný zpěvák ho dostal jako dárek ke své svatbě v roce 1984. Když si vzal zvukařku Renatu Blauelovou, šokoval tím celý svět. Jejich manželství vydrželo čtyři roky, pak Elton John přiznal, že nemůže dál bojovat se svou homosexuální orientací.
  • Reklama na jablka od The Beatles - ve spolupráci s dentisty vytvořili Brouci plakát na podporu jezení jablek. Jablko je podle něj přírodní zubní pasta.
  • Skeč náctiletého Jima Morissona - jeden z hlasů avé generace a frontman The Doors si na střední škole rád kreslil šílené obrázky.
  • Autíčka Elvise Presleyho - král rock’n’rollu měl spoustu hraček. Nechyběla mu ani autodráha.
  • Mikrofon ve tvaru pistole od Prince - zpěvák použil tuto podivnost na svém turné v roce 1997. Když do ní zpíval, vypadalo to, že chce spáchat sebevraždu.
  • Kytara ve tvaru saxofonu od Ricka Nielsena - kytarista kapely Cheap Trick si nechal vyrobit kytaru, která měla funkční saxofonový nástavec vydávající podivný troubivý zvuk. A navíc byl v nástroji zabudován i syntezátor.
A vydáváme hotový pokrm.

A vydáváme hotový pokrm.

Kam ještě jít na burgera?

V Praze můžete zkusit i jiné podniky, kde vám udělají dobrého hambáče. Jejich kvalita šla v posledních letech hodně nahoru. Zažíváme takové burgerové obrození!

  • Café Palanda - Zlatnická, Praha 1. Celý prostor je nekuřácký. Nejrozličnější burgery váží od 120 do 170 gramů a stojí buď 209, nebo 229 korun.
  • Domyno - Novodvorská, Praha 4. V Domynu si zakládají na českém masu a na bulce z malé pekárny. Za burger zaplatíte 139 korun a výhodou je, že ho můžete hned vyběhat v místním sportovním centru.
  • Dish - Římská, Praha 2. Cenově se vejdete do dvou stovek. Vegetariány potěší burgery z portobella či červené řepy.
  • Bejzment - Zborovská, Praha 5. Za burgery i muzikou se můžete vydat do sklepa na Smíchově. Burgery zde začínají na 159 korunách, za bizonní, jehněčí a megaburger zaplatíte o stovku víc.
  • James Dean - V Kolkovně, Praha 1. Stylová americká jídelna, v níž za dvousetgramové burgery prodávají za něco přes dvě stovky.
  • Tom’s Burger - Valentinská a Hybernská, Praha 1. Meníčko se stogramovým masem tu dostanete do stovky. Pokud chcete obra, dejte si Giant Burger za 220 korun, kde je dávka masa trojnásobná a housky s náplní tvoří několik pater.
  • Belzepub - U Rajské zahrady, Praha 3. Zakouřená hospoda pro punkáče, která překvapí kvalitní kuchyní. Na burgerech ze sojového granulátu si mohou pochutnat i vegani.
  • TGI Fridays - Karlova a Na Příkopě, Praha 1 a Nádražní, Praha 5. Další z amerických řetězců, které nabízejí autentické jídlo. Cena hamburgerů se blíží třem stovkám, můžete si dát i burger z omáčkou z whiskey Jack Daniel’s.
  • Sweet 60's - Srbínská, Praha 10. Krásné prostředí připomene staré americké jídelny ze šedesátých let. Burgery se tu pohybují od 185 do 260 korun podle toho, čím jsou plněné.
  • The Tavern - Chopinova, Praha 2. Majiteli jsou Američané a na restauraci je to znát. Kromě klasického burgeru za 199 korun nabízejí i levnější vegetariánský z nezvyklé směsi špenátu a fazolí.


Komentáře

Hlavní zprávy

Čeští senioři objevují kouzlo nákupu přes virtuální obchody

Ilustrační snímek
vydáno 20. září 2018  14:20

Mléko, vody, pečivo, ovoce a zelenina, to vše už Češi nakupují bez obav přes internet.  celý článek

Čistička špinavé vody za 6 miliard zahájila provoz

Primátorka Adriana Krnáčová v nově čističce na Císařském ostrově.
vydáno 20. září 2018  13:14

Vodní linka vznikala na Císařském ostrově téměř tři roky.  celý článek

„Jsme hlasitější,“ lákají Mandrage na koncerty

Mandrage ve Foru Karlín
vydáno 20. září 2018  12:07

Jedna z nejúspěšnějších domácích kapel vyrazí na začátku října na své podzimní turné. Během dvou měsíců, při nichž navštíví patnáct tuzemských měst a...  celý článek

Sloupek Julie Červené: Dávej pozor!

Julie Červená
vydáno 20. září 2018  11:11

Se slovy „nebudeš mě bouchat, to se nedělá“ mu dávala na zadek, popisuje Julie Červená situaci ve svém sloupku.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám