metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 16 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

gastronomie

Sloupek Pavla Maurera: Dobrý chleba?

Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti.  celý článek

Na smaženou tatranku dorazte na Plechárnu. Připravují Blaf Food Fest

Žádný Orient nebo exotika! Organizátoři festivalu blafů hledali inspiraci v receptech Ládi Hrušky.  celý článek

Původně pracoval v muzeu, dnes vyrábí zmrzliny na přání

Z jehličí i z kávového lógru dělá zmrzliny na přání. Vyučil se v Itálii.  celý článek

Kuchařů a číšníků ubývá, Češi chtějí být spíš řemeslníky

„Je to velmi těžká práce za směšné peníze a hluboce obdivuji lidi, kteří v těchto oborech pracují,“ cituje nejmenovaného číšníka aktuální průzkum absolventů středních odborných škol. Ten se zabýval přechodem absolventů...  celý článek

Oslavte dnes v metropoli svátek svatého Patrika

Napříč různými místy v Praze pod názvem Tour sv. Patrika se i metropole připojí k oslavám irského svátku. Jídla, která budou moci lidé ochutnat v Kotvě, připravila Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně.  celý článek

Velký průvodce: Kam v Sapě na dobré jídlo

Milovaná i nenáviděná tržnice. To je TTM Sapa v pražské Libuši.  celý článek

Pod Letnou zakotvil Pivovar. Na Vltavě nabízí sprchu i postele

Plující pivovar na lodi je unikátním projektem, který nemá v Evropě obdoby. V prostorách lodi je ukrytá celá technologie minipivovaru, místní pivo putuje přímo na palubní bar. Loď zároveň poskytuje hostům lůžka pro...  celý článek

Harira, taši-tuši i chutné charčo. Kam v Praze na netradiční polévky?

Podívejte se, kde ochutnat dobré, ale i netradiční polévky, které nám poradila Bára Sedláková, autorka blogu Detox chutně. Prošli jsme za vás.   celý článek

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.  celý článek

V Praze dáte průměrně za oběd 115 korun, zdražila třetina restaurací

Smažený květák za 125 korun na Andělu. Na okraji Prahy zaplatíte za oběd i 55 korun.  celý článek

Zabijačka je v Česku už po staletí. O společenskou událost klesá zájem

V české kuchyni má vepřové maso doslova nezastupitelné místo. Nejen národní klasika vepřo knedlo zelo, ale i modernější odlehčené varianty pokrmů s vepřovou panenkou stojí na pevných základech tradic chovu jednoho z...  celý článek

Lásku k veganství rozjeli ve velkém. Vyrábějí mléko z mandlí i z máku

Češi vyrábí nejvíc máku na světě. Ale v USA je mák zakázaný a na Islandu braný za exotický.   celý článek

Baroko na talíři. Co jste o kuchyni té doby nevěděli

Motto Baroko na talíři bude provázet celý osmý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne ve více než devadesáti restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celém Česku. A to už od zítřka až do 28. února.  celý článek

Chození do dobré restaurace je jako chození do divadla, říká Ondřej Slanina

Ondřej Slanina v Praze provozuje dvě restaurace a s Filipem Sajlerem vaří dvanáct let v pořadu Kluci v akci. Budete-li se dívat na valentýnský díl, zjistíte, co mu poradil deník Metro jako předkrm.  celý článek

Řepný i celerový. Kam v Praze na trochu jiné chlebíčky

Netradiční i tradiční chlebíčky patří k silvestrovským oslavám. Podívejte se, kam v Praze vyrazit na vyhlášené i méně známé chlebíčky.  celý článek

Nový trend. Mladí lidé míří na Štědrý večer do restaurací

Mladí lidé chodí čím dál častěji na Štědrý den za zábavou. „Vlivem odkládání založení rodiny je ve společnosti množství lidí, kteří už nežijí s rodiči a zároveň ještě nemají svou rodinu. Skupina přátel na Štědrý den je...  celý článek

Inspiraci beru od své babičky, říká foodblogerka Lucie Arichteva

Lucie Arichteva založila svůj Pěkně vypečený blog před necelými dvěma lety. Jeho obliba u návštěvníků postupně rostla. Bodoval ale i u odborné veřejnosti, čehož je důkazem i letošní první místo v anketě Food Blog roku v...  celý článek

Mám drink podle milenky mého strýce, popisuje barman příběh koktejlu

Barman tělem i duší, kombinátor chutí, Achim Šipl sbírá ocenění s barmanských soutěží. Deníku Metro prozradil tajemství svého strýce.  celý článek

Lidé více pijí, omezili ale pečivo

Milujeme minerální vody. Jejich obliba roste. Trend v nakupování Čechů se otáčí a nealkoholické nápoje jsou po letech zase oblíbené. Naopak stále méně pijeme pivo. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického...  celý článek

Pivo není tak složité, říká nejmladší sládková

V Branickém pivovaru se již několik měsíců opět kouří z komína. Svůj domov tu totiž našel kočovný pivovar Moucha, díky kterému v okolí opět zavoněl slad a chmel. Na to, jak místní pivo chutná, tu dohlíží nejmladší...  celý článek