Od ledna do dubna proběhlo 869 kontrol v celkem 822 restauracích, závodkách a kavárnách.
„Za zjištěné nedostatky jsme od začátku roku udělili celkem 126 finančních sankcí v celkové výši 792 tisíc korun,“ upřesňuje šéf Hygienické stanice hlavního města Prahy Jan Jarolímek a dodává, že za méně závažné nedostatky dostali provozovatelé 35 napomenutí.
Důležitou součástí státního zdravotního dozoru v Praze je rovněž odběr vzorků pokrmů a také surovin k jejich výrobě k následným laboratorním analýzám.
„Ty ověřují zejména mikrobiální, chemickou a senzorickou nezávadnost,“ popisuje Jarolímek a doplňuje, že od začátku roku bylo odebráno 39 vzorků, z nichž prozatím žádný nebyl vyhodnocen jako nevyhovující.
Mezi nejčastější nedostatky, které pražští hygienici zjišťují, patří pochybení v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků, a to ve 20 procentech případů. Obecné požadavky na potravinářské prostory nebyly splněny ve 13 provozovnách. Stav, konstrukce a instalace zařízení ve styku s potravinami nevyhověly platným legislativním požadavkům v 11 procentech kontrolovaných případů.
V osmi procentech z celkového počtu kontrol se objevila nedostatečná provozní hygiena. V devíti procentech nebyly dodrženy postupy založené na zásadách systému HACCP.
„Jedná se o preventivní systém stanovení kritických kontrolních bodů, které souvisejí s přípravou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem finálnímu zákazníkovi, tedy spotřebiteli,“ vysvětluje Jarolímek.
Ve sledovaném období pražští hygienici nemuseli přistoupit k okamžitému uzavření žádné z kontrolovaných provozoven.