metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Imunita je všude kolem. Hledejte ji!

  15:00
Před nějakými padesáti lety neměli lidé možnost vyhledávat vitaminy na internetu a čekat na poslíčka, až jim je přiveze domů. Na prevenci či likvidaci nachlazení ale mysleli také.
šípek | foto: MAFRA

Zdraví neprospívá spěch a shon. Trávíme prací téměř veškerý čas, vlastně často jen vyděláváme peníze proto, abychom si za ně pak draze koupili zdraví u lékaře, v lékárně nebo v obchodě s nejrůznějšími doplňky. Přitom stačí kus toho překotného snažení věnovat tomu, čím si pohodu a imunitu vyrobíme sami.

Vlašáky pomáhají nejen v bábovce
Pořádné „papíráky“, velké a při louskání práskavé vlašské ořechy, nemusí mít jen základní funkci doplňku mramorované bábovky či vanilkových rohlíčků. Kromě toho, že malá hrst ořechů slouží jako každodenní prevence coby snižovače cholesterolu v krvi a tím pádem i nebezpečí infarktu. Odedávna je lidé brali i jako antibakteriální prostředek.

Málokdo ale tuší, že pro posílení organismu poslouží nejen plody uvnitř skořápky, ale i samotný obal. Lidé je většinou vyhazují, pokud si vlašáky nekupují už vyloupané v supermarketu. Neschraňujete-li tedy větší množství skořápek jen na zatopení v kamnech na chalupě (jako základní dávka pod uhlí nebo polínka dokážou skořápky oheň pěkně rozpálit), po vyloupání ořechů si jednu či dvě malé bedýnky se skořápkami schovejte.

Asi dvě hrsti skořápek přidejte do přibližně litrového hrnce, nalijte asi půl litru vody (nebo aby skořápky plavaly plně ponořené) a nechte přes noc namočené. Ráno převařte tak pět minut a podle vkusu pijte buď ještě horké, nebo vlažné. Tento odvar je totiž dobrou ochranou proti zánětům, je to výborná prevence do podzimních a zimních plískanic. Je to jedna z vlastností ořešáku. Jeho kořeny jsou totiž jedovaté a v jeho blízkosti se moc nedaří třeba květinám. Ale už skořápky tuto jedovatost ztrácejí. Pití lze využít při žaludečních a střevních potížích, uklidňuje také na nervy.

Šípky jinak
Červené plody šípkového keře známe všichni. Obvykle je nasbíráme a po usušení tři čtyři kousky rozdrtíme a zalijeme horkou vodou na čaj. Poradíme vám ale lepší způsob, jak z šípků dostat co nejvíc. Nechte asi dvě větší hrsti namáčet přes noc asi v půl litru vody. Tak se vylouhují z plodů vitaminy i barva. Když to vše ráno uvedeme na dvě tři minuty do varu, dostaneme krásný tmavý čaj, který chutná po šípcích tak, jak toho ze sáčku z obchodu nikdy nedosáhneme. Ale pozor! Vymáčené plody ještě nevyhazujte, dají se opětovně použít. Když je totiž znovu zalejete a převaříte, už v menším množství vody, bude konečný vývar ještě tmavší a výrazně hutnější, při nalévání se čaj potáhne jako med. Druhé a někdy až třetí vymáčení z nich teprve vylouhuje dokonalou chuť a sladkost. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz
Témata: Prevence, Čaj

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek