Kdysi vyhlášené Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě dnes nechala zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
„Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ uvedl Kopřiva. Ve skladu ovoce a zeleniny byly na stěnách rostoucí plísně. „Rovněž nebyla zajištěná ochrana skladovaných potravin před škůdci,“ uvedl Kopřiva. Lahůdkářství podle něj zůstane zavřené, dokud provozovatel všechny nedostatky neodstraní.
Vynalezli chlebíčky a dříve byli symbolem nejvyšší kvality
Lahůdkářství vzniklo už v roce 1916 a nabízí pečivo, chlebíčky i cukrovinky. Inspektoři však našli jak v teplé, tak cukrářské kuchyni velké množství myšího trusu.
Pražský soud nedávno zahájil s lahůdkářstvím Jan Paukert insolvenční řízení. Podnik údajně dluží za nájem půl milionu korun.
Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, v roce 1991 podnik v restituci získal zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. V roce 2012 získala stoprocentní podíl v podniku skupina Natland.