metro.cz

Počasí v Praze

14 °C / 31 °C

Pondělí, 29. května 2017. Svátek má Maxmilián, Maxim.
Eva Meyer s manželem Clintem jsou mistři v grilování.
Dalších 9 fotografií v galerii
Eva Meyer s manželem Clintem jsou mistři v grilování. | foto: Archiv Eva MeyerMetro.cz

Jejich maso zaujme na první kousnutí. Grilují závodně

19. května 2017  7:55 Marek Hýř Metro.cz
Eva Meyer a její manžel, Američan Clint jsou mistři v grilování. Soutěží po celé Evropě, občas v USA. V sobotu se tento pár představí na pražském grilovacím festivalu Oheň a kouř. „Připravíme krásně provoněné maso, které se bude udit patnáct hodin,“ láká na festival Eva.

Jak jste se vlastně k tomuto „sportu“ dostali?
Největší inspirací pro nás bylo zhlédnutí americké televizní show Pitmaster. To je něco jako u nás Masterchef, jen specializovaný na barbecue. Zcela náhodou jsme pak narazili na kurz porotcování těchto soutěží, kterého jsme se zúčastnili v Belgii.



Jak se v barbecue dá soutěžit a co se hodnotí?
Soutěží se ve čtyřech kategoriích – kuře, vepřová žebra, vepřové a hovězí brisket. Porotci hodnotí maso podle tří kritérií – vzhled, chuť, textura, tedy jestli není maso příliš suché, nedopečené a podobně. Každý porotce dostane šest vzorků z každé kategorie. Soutěžní barbecue je trošku odlišné od toho, které si lidé normálně připravují doma. Má plnější chuť, protože musí zaujmout na první kousnutí. Soutěže jsou vždy dvoudenní, maso se připravuje dlouhé hodiny při nízkých teplotách. Hovězí brisket bývá na grilu až 15 hodin. Odevzdává se vždy v pevně daném desetiminutovém rozmezí, takže načasování je velmi důležité!

Fotogalerie

Jak a kde trénujete?
Trénujeme, když nám to čas dovolí, při různých přátelských setkáních. Občas využijeme nějakou cateringovou akci k vyzkoušení nových nápadů.

Co chystáte na sobotní grilovací festival?
Připravíme krásně provoněné BBQ trhané vepřové a BBQ hovězí maso, které se bude udit dvanáct až patnáct hodin na našich grilech na pelety na třešňovém a pekanovém dřevě. Maso doladíme Kansas City BBQ omáčkou a doplníme salátem Coleslaw. Určitě budeme věrni konceptu klasického amerického barbecue, které díky našim zkušenostem a manželovu původu zaručuje svou autenticitu.

Kde už jste soutěžili?
V minulém roce se nám velmi dařilo v soutěžích Steak Cookoff Association, kde se soutěží ve steacích. Vyhráli jsme několik soutěží, což nás vyneslo celkově na druhé místo v Evropě. Také jsme velmi hrdí na naši účast na World Food Championships v USA, kde jsme poměřili síly s velmi kvalitními týmy z celého světa.

Jste v Česku jediní, kdo v grilování soutěží?
V Česku jsou v tuto chvíli ještě další 2 týmy, které soutěží v barbecue. Doufáme, že se tento trend rozšíří u nás stejně rychle, jako je na vzestupu v okolních zemích. Velký barbecue boom letos zažívají například v Maďarsku a Slovinsku, kde ještě loni byla BBQ komunita velmi malá. V západních zemích Evropy, kde je americké BBQ již několik let, se šíří dál velkou rychlostí. V Čechách nás to zatím ještě míjí.

Má začátek vaší vášně něco společného s tím, že je váš manžel Američan?
Určitě. Kombinace faktu, že americké barbecue je součástí jeho kultury a výše uvedené TV show nás nasměrovalo tak, kde v tuto chvíli jsme.

Komentáře

Hlavní zprávy

Odměna přeběhlici

Zastupitelka Monika Hášová
vydáno 28. května 2017  14:20

Primátorka má podepsat nové jmenování zastupitelky Moniky Hášové do dozorčí rady Pražské energetiky. Vyplývá to z usnesení, které schválili pražští radní.  celý článek

Bolek Polívka pod širým nebem nabídne to nejlepší

Vladimír a Bolek Polívkovi ve hře Šašek a syn
vydáno 28. května 2017  12:30

Během léta budou k vidění Šašek a­ syn i cirkusoví akrobaté.  celý článek

Gentlemani jedou tisíce kilometrů v „nákupní tašce“

Část partičky Piknikův klub se svými vozy. S nimi pojedou z Británie do...
vydáno 28. května 2017  11:12

Piknikův klub. Projekt devíti mladíků, kteří dělají nejrůznější akce, se chystá do Mongolska.  celý článek

V Polsku otevírá žižkovské konzuláty. Teď chystá muzeum

Hudební manažer a kavárník Pavel Trojan
vydáno 28. května 2017  9:13

Nejstarší vydání Švejka nebo patrony z žižkovské kapslovny. V září se v Koněvově ulici otevře První žižkovské museum. Hudební manažer a kavárník Pavel...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám