metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 9 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Kapr a řízek už je nuda. Zkuste na Vánoce ochutnat tradiční české šneky

  7:44
Za první republiky to byla tradiční vánoční lahůdka.
Šéfkuchař Jan Pípal s autorem textu | foto: NEDORI

Hodiny odbily deset, a i když je v dvojrestauraci na Vinohradech ještě zavřeno, v kuchyni už se pracuje. Budu pomocnou silou šéfkuchaři Vinohradského parlamentu Janu Pípalovi při přípravě staropražského receptu na šneky. Přes vánoční svátky jich totiž s kolegy pro místní restauraci i sousední Bruxx připraví přes šest tisíc!

Šneky jsem ještě nikdy nejedl a děsil jsem se, jak je budeme pracně dostávat z ulit a pak je čistit. Jenže při uvedeném množství by to byl běh na šíleně dlouho trať. „Většina restaurací je bere tak, že maso už je z ulity vyndané a očištěné, navíc částečně předvařené. Prodávají se chlazené, ale většinou zmrazené. Pak šneky vezmeme a vaříme ještě tři hodiny ve vývaru. Poté je vyndáme a dál s nimi pracujeme v rámci plnění,“ říká Pípal.

To už ale stojím v zástěře v jeho kuchyni a krájím nadrobno toustový chléb, který si pak namočíme do mléka, a připravíme nádivku.

Šneky nesekají
Pípal mezitím vyndává šneky a z velkého pytle i čisťounké ulity. Vedle mě leží papírek s napsanými ingrediencemi. I zkušený šéfkuchař si musí postup po roce osvěžit. Na Vinohradech, kde už je šnečí nabídka na Vánoce tradicí, oprášili před lety jeden staropražský recept z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Jen ho lehce upravili.

V původním textu se totiž šnečí maso nasekalo a přidalo do nádivky, teprve jí se ulity plnily. Jenže při velkém množství se může stát, že na někoho kousky masa nevyjdou. A tak Pípal líčí druhou metodu, zatímco míchám směs na nádivku. „Do ulity dáme nejdříve máslo ochucené solí, česnekem a petrželovou natí, pak tam vložíme celého šneka a nahoru dáváme kupičku nádivky. Poté to upečeme v troubě dozlatova.“

Spojené s procházkou
Ona kupička se ne vždy daří. Také na množství másla záleží, protože se v troubě krásně přeškvaří, získá oříškovou příchuť a zaručí, že i šnek je šťavnatý. Dělali jsme jen dvě porce po šesti kusech, navíc já v trochu šnečím tempu. Představa, že nabídnou od 24. do 26. prosince zhruba tisíc porcí, mě děsí. „Je to brutální šnečí maraton. Spousta lidí to má spojené s procházkou, dají si u nás šneky a skleničku vína či piva a jdou se projít po Praze. Otevíráme už v jedenáct, protože zájem je ohromný. Dáváme i limity na rezervace jen na hodinu, jinak bychom lidi neprostřídali,“ vypráví Pípal, zatímco se nám oběd zapéká.

„To jsou šneci, francouzská specialita,“ říká ve filmu Pretty Woman Richard Gere. Julia Robertsová se chvíli trápí s kleštičkami, až šnek vyskočí, a filmová Vivien pronese: „Svině klouzavý.“ Jenže i ve Francii často narazíte na šneky od nás. Česko je zřejmě největším distributorem šneků na světě. Pípal dodává, že v sousedním Bruxxu mají šneky celoročně, recept je však belgický, zapékají se totiž s kerblíkovým máslem.

Těžší na sehnání
Za první republiky bylo běžné, že se šneci podávali během Vánoc i v českých domácnostech. Nyní už je trochu těžší je sehnat. Existují ale specializované obchody.

My už si dáváme námi připravené šneky. Krásně voní. S kleštičkami a vidličkou je to zábava. Maso, které musí být správně uvařené, samo o sobě žádná pecka není, ale když je dobře vychucené, dohromady s máslem a nádivkou funguje skvěle. A prý ani není poznat, kterou porci kdo dělal.

Šneci po staropražsku

Zkuste si dobrotu připravit.

    • Ingredience na 4 porce:
    • šnečí maso 24 ks
    • šnečí ulity 24 ks
    • hovězí polévka 0,4 l
    • toustový chléb 8 plátků
    • mléko 0,05 l na navlhčení
    • máslo 50 g
    • vejce 2 ks
    • česnek 2 stroužky
    • černý pepř, sůl
    • muškátový ořech
    • citronová kůra
    • petrželová nať

Pracovní postup:

Vyloupané šnečí maso povařte v hovězí polévce tři hodiny, nechte zchladnout a nahrubo přesekejte. Chleba nakrájejte na drobné kostičky bez kůrky a navlhčete. Žloutky vyšlehejte s máslem

do pěny. Smíchejte nakrájenou housku s prolisovaným česnekem, sekanou petrželovou natí, citronovou kůrou a ostatním kořením. Přidejte nasekané šneky a opatrně vmíchejte našlehané bílky. Hotovou směs plňte do čistých vyvařených šnečích ulit a pečte při teplotě 180 °C dozlatova (přibližně 12 minut). Podávejte s bagetou.

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

MŠMT plánuje, že veřejné vysoké školy dostanou příští rok o šest miliard více

vydáno 18. dubna 2024  18:02,  aktualizováno  18:23

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN)....  celý článek