metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 29 °C

Pondělí, 16. července 2018. Svátek má Luboš.
Kardamom
Větší foto
Kardamom | foto: Profimedia.cz

Kardamom, malý chuťový zázrak

5. července 2018  13:59 Jasmína Novosadová, Metro.cz
V českých kuchyních je kardamom, česky často chybně vyslovovaný jako kardamon, mnohdy považován za příliš drahé koření. Přitom stačí špetička, která dokáže uhranout hlavu i chuťové pohárky.

Kardamomu se mimo jiné říká egyptský pepř a patří mezi nejzajímavější koření. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně, do kávy nebo překvapivě k jahodám. Právě s nimi dokáže úplné chuťové veletoče.



Po šafránu a vanilce třetí nejdražší koření sice v Česku není úplně obvyklé, ale stačí špetka a docela obyčejným pokrmům dokáže svým specifickým aroma dodat šmrnc. Silice kardamomová způsobuje jeho aromatickou kafrovitou vůni s citronovým nádechem.

Sám o sobě voní a chutná zvláštně – kořenitě i nasládle. Stačí však v hmoždíři rozdrtit jeho černá semínka nebo celé zelené tobolky mírně naříznout a zalít horkou černou kávou. Garantuji vám, že posunete svou kávu o level výš. V Orientu přidávají kardamom rovnou do mleté kávy – smíchejte asi 100 gramů té vaší oblíbené a do ní přidejte najemno rozdrcená semínka za čtyř tobolek.

Vynikající s jahodami i kávou
Původně stálezelená rostlina, příbuzná zázvoru, dosahující výšky 2 až 4 metry pochází z tropických pralesů Kardamomských hor při jihozápadním pobřeží Indie, kde je součástí klasické ajurvédy. Do světa se tato tropická bylina dostala až v době antiky, kdy byla dovezena do Egypta, Řecka a Říma, kde její semena lidé žvýkali, aby měli čisté zuby a svěží dech. Dříve kardamomem ochucovali spíš rýži a maso. V současné kuchyni nachází uplatnění od sušenek mrkvových dortů přes výrobu džemů, sirupů a kompotů až k uzenářství, přípravě zeleninových pokrmů (skvěle ladí s dýní) nebo pečenému masu.

Velmi zajímavě působí v kombinaci s čokoládou, se zázvorem v podobě zmrzliny. Výjimečnou dobrotu vytvoříte, když kousky čerstvých letních jahod nakrájíte, posypete trochou cukru a nadrcenými kardamomovými semínky, zamícháte, navrch dáte lžičku kysané smetany, vychladíte – a máte úžasný dezert.

Osvěžení dechu
Kardamom je známý také tím, že zlepšuje stravitelnost jídla. Semena obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny, bílkoviny, vitaminy B a C, draslík, vápník, fosfor a další minerální látky, z éterických olejů hlavně gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí rovněž v zázvoru. Kardamom dokáže čistit střeva a působí preventivně proti různým virům. Pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat pravidelný srdeční rytmus, podporuje údajně též funkci mozku a zlepšuje paměť.

Má posilující účinek na organismus a čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi. Jeho typická vůně se využívá i v tabákovém průmyslu a při výrobě likérů a parfémů. Zajímavostí je, že někteří výrobci žvýkaček převzali jeho starodávné využití a začali ho přidávat do žvýkaček na osvěžení dechu. To ostatně můžete vyzkoušet sami. Umělé a drahé ústní spreje a vody lehce nahradíte tobolkami kardamomu. Stačí rozkousat pár černých semínek.



Komentáře

Hlavní zprávy

Sloupek Tomáše Hauptvogela: Prima léto

Tomáš Hauptvogel
vydáno 15. července 2018  5:55

Letos jsme do velké změny s nástupem prázdnin zapojeni i my ve zpravodajství.  celý článek

Místo randění procestovali svět „na bramboře“

Cestování na motorce je mnohem únavnější než autem.
vydáno 14. července 2018  11:55

František s Katkou potkali medvědy z Aljašky i potomky Mayů v Guatemale.  celý článek

Lexus RX dostal sedadla i pěkné centimetry navíc

V tuzemsku se začala prodávat prodloužená verze, která má speciálně navrženou...
vydáno 14. července 2018  7:59

Jako jedna z prvních redakcí jsme otestovali prodloužený Lexus RX L.  celý článek

Bagr pod Véčkem na vlastní kůži

Příprava na bagr
vydáno 14. července 2018  5:55

O 300 procent, tak beachvolejbalový trenér hodnotil naše zlepšení.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám