Teď už víme, že bagetky, housky a francouzské bagety v obchodech bývají "ze zmrazeného polotovaru". Sladké pečivo předtím, než se dostalo na pulty, zase prošlo "rozmrazením". S těmito označeními se od včerejška setkáváme ve většině obchodů. Povinnost informovat o původu pečiva zavedla vyhláška ministerstva zemědělství.
Nevidíte "rozmrazeno"? Pak je to čerstvé
Co ale kupujeme, když u pečiva žádné označení nenajdeme? „U ostatních pekařských výrobků tato vyhláška žádné další označení nevyžaduje, to znamená, že se nevztahuje na čerstvý chléb a pečivo,“ vysvětluje mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová. U čerstvého pečiva pak většinou stojí upozornění, abychom zboží spotřebovali nejpozději do 24 hodin po upečení.
Ne všude je ale označení viditelné. Například francouzské pekařství Paul na pražském Andělu o původu výrobků sice informuje, ale tak malým písmem, že je lepší se na původ pečiva zeptat. Anebo nakupovat s lupou.