metro.cz

Počasí v Praze

7 °C / 11 °C

Pondělí, 23. října 2017. Svátek má Teodor, Theodor.
Servírování Zlámanýho piva
Dalších 10 fotografií v galerii
Servírování Zlámanýho piva | foto: Petr Holeček, Metro.cz

Koktejly, co mají pod čepicí

6. srpna 2017  12:19 Libor Hruška, Petr Holeček Metro.cz
Jediným přijatelným koktejlem z piva je... Přesně tak, pivo řezané.

Tohle vám řekne každý český pivní konzervativec. Najdou se ale i země, kde se pivo netěší tak posvátné úctě a kde ho barman klidně smíchá s rajčatovou šťávou, ledem, ciderem nebo sektem a podá hostovi.



Fotogalerie

Pivní koktejly lze rozdělit do dvou základních skupin. Ty první si nechávají umíchat hosté, kteří z nejrůznějšího důvodu potřebují účinky piva znásobit – Němci si dávají kozí máz s griotkou, Poláci ponorku s vodkou a my Češi zas máme naše magický voko. V horkých letních měsících je ale praktičtější pivo spíš ředit, maximálně ho míchat s něčím podobně alkoholickým. Vedle obyčejných radlerů existují i­drinky mnohem sofistikovanější, třeba rudá mexická michelada, která je skvělým lékem na ranní bolehlavy.

Čtyři nejznámější světové koktejly, jejichž základem je pivo, jsme si nechali umíchat od profesionálů, a když už jsme byli trochu v ráži, řekli jsme si, že vymyslíme pátý, vlastní. Uvidíme, třeba se chytne...

Snakebite

Hadí uštknutí je oblíbeným pivním koktejlem v Anglii. Kombinuje cider s ležákem, když do něj navíc chcete štamprli likéru z černého rybízu, barmanovi si musíte říct o Snakebite and Black. Nám ho na baru naservírovali s likérem ostružinovým. Černá jako černá.

Proč ne! Pokud vás má na dovolené uštknout had, tohle je přijatelná varianta.

Michelada

Mexická michelada se může podávat v mnoha různých variacích. To, co vám pod tímto označením přinesou, se liší město od města. Základní varianta používá pouze led, citron či limetku a sůl. My dostali sůl havajskou černou a navrch posyp z limetkových „práskacích kuliček“.

Máme pro Mexičany pochopení. Na yucatánských plážích by to bez ledu nešlo.

Michelada 2

Hemingway miloval bloody Mary, Mexičané milují její pivní sestru krvavou micheladu, která se stejně jako Hemingwayův originál považuje za vynikající vyprošťovák. Rudá michelada je vlastně pivo s ledem, solí a citronem naředěné rajčatovou šťávou a vylepšené různými pálivými ingrediencemi. Používá se pepř, tabasko, papričky nebo sójovka. Hasta la vista!

Černý samet

Když v roce 1861 zemřel manžel královny Viktorie, princ Albert, napadlo Londýňany umíchat smuteční koktejl s příznačným názvem černý samet. Smíchali sekt s černým pivem. Pokud se nalévá opatrně, neměly by se vrstvy promíchat.

Pohřební nálada panovala i při naší výrobě. Sekt s pivem se promíchaly, tak barman vylepšil vzhled čokoládovým bonbonem s náplní z jahod a Jagertee.

Zlámaný pivo

Drink, který pro nás vymyslel barman Crazy Daisy Honza Zlámaný, obsahuje zajímavé ingredience. V šejkru promíchal s ledem tabákový sirup, kávový likér a cold drip, tedy kávu překapávanou přes led, kterou si tu sami vyrábí. Na závěr zalito Guinnessem Extra Stout a ozdobeno koulí z cukrových vlasů.

Efektní byla ta zakouřená prezentace, Honzo! A drink samotný velmi překvapil. Punk pro pořádné pražské flamendry.

Crazy Daisy chce být opravdu „crazy“

Pivní drinky jsme si nechali namíchat v novém baru v centru Prahy, který je otevřen od pátku 29. července.

Prvorepubliková atmosféra, dunivý electroswing a videomapping na stěnách. Bar Crazy Daisy láká na památkově chráněný interiér prostor paláce Astra ukrytých pod pasáží spojující Václavské a Jugmannovo náměstí. Od dvacátých let to byla vinárna Carioca, do níž se chodilo i tančit.

Autorem konceptu baru je mistr světa v míchání nealkoholických koktejlů a přední český barman Achim Šipl. Pivní drinky s námi míchal barman Honza Zlámaný. Koktejlové menu je inspirované pražskými reáliemi.



Komentáře

Hlavní zprávy

Profesia days pomůže absolventům i zkušeným najít novou práci

Na hlavním pódiu vystoupí spousta zajímavých řečníků, například kouč Marian...
vydáno 22. října 2017  18:11

Ve dnech 25. a 26. října se na výstavišti v Letňanech koná největší pracovní veletrh.  celý článek

Vladivojna La Chia: Cesta za Velký vůz

Vladivojna La Chia
vydáno 22. října 2017  13:55

Dělat hudbu k filmu je úžasná věc, navíc když je pestrý a hravý. Překopat tu hudbu k filmu tak, že z ní uděláte úplně nové písničky, je docela velké...  celý článek

Obytňákovi

Fiat Ducato (2016), 2,3 Mjet
vydáno 22. října 2017  11:55

Že je říjen? To vůbec nevadí! Krásný čas na půjčení obytného auta. Jeho pronájem je levnější a turisté už zalezli za pec, takže je všude volno. S domem na...  celý článek

Pražská pivní úroda

Pivovar U Supa
vydáno 22. října 2017  9:30

Moucha, muflon, sup. Zapomeňte na zoo. Podle zvířat se jmenují piva, co se nedávno začala vařit v Praze. Zajeli jsme do nových podniků nasát pěnu i...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám