metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 4 °C

Úterý, 12. prosince 2017. Svátek má Simona.
Soutěž O nejlepší školní oběd se odehrála v Brně.
Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kuchařů a číšníků ubývá, Češi chtějí být spíš řemeslníky

23. března 2017  9:37 Marek Hýř Metro.cz
„Je to velmi těžká práce za směšné peníze a hluboce obdivuji lidi, kteří v těchto oborech pracují,“ cituje nejmenovaného číšníka aktuální průzkum absolventů středních odborných škol. Ten se zabýval přechodem absolventů ze škol na trh práce.

Součástí studie jsou i individuální zkušenosti lidí z jednotlivých oborů. Z průzkumu vyplývá, že absolventi gastronomických oborů na svou práci zrovna ódy nepějí. „Je to krásné povolání, někdy ho ale proklínám kvůli pracovním víkendům,“ zní další zkušenosti.



Nevýhody povolání kuchaře či číšníka si čím dál více uvědomují už i žáci základních škol a zájem o tyto obory klesá. „Ve všech kategoriích vzdělání se obory gastronomie, hotelnictví a turismus potýkají s nejvýraznějším poklesem zájmu,“ říká Tereza Růžičková z Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Zatímco v roce 2011 nastoupilo do těchto učňovských oborů přes 7500 žáků, loni jich bylo jen 5509. Mladí už nechtějí studovat gastronomii ani s maturitou.

Učit se kuchařem netáhne také kvůli nízkému platu. Horší peníze mají už jen uklízečky nebo vrátní. Číšníkem se žáci neučí také proto, že restaurace vyučení v tomto oboru striktně nevyžadují.

„Zaměstnavateli je jedno, jestli je někdo vyučen jako číšník. Já osobně raději přijmu někoho sympatického a vzdělání mě nezajímá,“ říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů, který provozuje restauraci. Zájemců o gastronomii ubývá i proto, že jiné obory zažívají renesanci.

Žáků přibývá zejména na technicky zaměřených oborech. „Je to dobrá zpráva pro zaměstnavatele, že se oproti minulému školnímu roku více žáků hlásí na elektrotechniku nebo strojírenství,“ říká Helena Úlovcová, pověřená řízením Národního ústavu pro vzdělávání.

Mladí se hrnou k řemeslu mimo jiné i proto, že vědí, že najdou snadněji uplatnění. „Zájem o řemeslné obory ze strany firem je dlouhodobě vysoký,“ říká Zuzana Lincová z Profesia.cz. Oproti kuchařům si takový řemeslník může i dobře vydělat. Například elektrotechnici si v průměru vydělají podle serveru 24 641 korun hrubého. Což je o deset tisíc víc než si oficiálně vydělají číšníci. Ti ale mají hlavní příjem ze spropitného.

Chtějí další maturitu

  • Podle Národního ústavu vzdělávání výrazně přibývá dospělých vstupujících do takzvaného zkráceného studia.
  • Tento typ odborného studia v délce jeden až dva roky vede k získání výučního listu nebo maturity a je určen těm, kteří chtějí získat odborné vzdělání v jiném oboru.
  • Za posledních deset let vzrostl počet studentů této formy vzdělávání sedmkrát. V roce 2006 tak studovalo 388 lidí, loni už 2841.
  • Zkrácené studium zabírá třeba jen jeden den týdně. Pak lidem škola nezasahuje do povolání. Studenti ve věku 18 až 25 let obvykle tyto školy ale navštěvují v běžném denním režimu.



Komentáře

Hlavní zprávy

Výstava i procházky v Brně. Advent na řadu způsobů

Vyrazte na nevšední výstavu do Letohrádku Mitrovských.
vydáno 12. prosince 2017  16:55

Vánoční atmosféru v centru Brna a pohled na nasvícené ulice si můžete vychutnat i z věže Staré radnice.  celý článek

Nepodceňujte sport na horách, před lyžováním se protáhněte

Dejte pozor na svoje svaly i na horách.
vydáno 12. prosince 2017  14:55

Zimní sezona začíná a s ní i oblíbené sporty. Těšíte se na běžky, lyže či brusle? Pozor, abyste to s námahou nepřehnali.  celý článek

Sloupek Martina Švihly: Setkání

Martin Švihla, učitel aikida a lektor osobního rozvoje
vydáno 12. prosince 2017  13:13

Tak vzniká komunikace, spolupráce a společné řešení.  celý článek

Jak se postarat o svoje nohy

Podoložka Petra Kliková
vydáno 12. prosince 2017  11:59

Správné natahování ponožek i výběr bot mají vliv na spokojenost chodidel.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám