metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 16 °C

Sobota, 21. října 2017. Svátek má Brigita.
Soutěž O nejlepší školní oběd se odehrála v Brně.
Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kuchařů a číšníků ubývá, Češi chtějí být spíš řemeslníky

23. března 2017  9:37 Marek Hýř Metro.cz
„Je to velmi těžká práce za směšné peníze a hluboce obdivuji lidi, kteří v těchto oborech pracují,“ cituje nejmenovaného číšníka aktuální průzkum absolventů středních odborných škol. Ten se zabýval přechodem absolventů ze škol na trh práce.

Součástí studie jsou i individuální zkušenosti lidí z jednotlivých oborů. Z průzkumu vyplývá, že absolventi gastronomických oborů na svou práci zrovna ódy nepějí. „Je to krásné povolání, někdy ho ale proklínám kvůli pracovním víkendům,“ zní další zkušenosti.



Nevýhody povolání kuchaře či číšníka si čím dál více uvědomují už i žáci základních škol a zájem o tyto obory klesá. „Ve všech kategoriích vzdělání se obory gastronomie, hotelnictví a turismus potýkají s nejvýraznějším poklesem zájmu,“ říká Tereza Růžičková z Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Zatímco v roce 2011 nastoupilo do těchto učňovských oborů přes 7500 žáků, loni jich bylo jen 5509. Mladí už nechtějí studovat gastronomii ani s maturitou.

Učit se kuchařem netáhne také kvůli nízkému platu. Horší peníze mají už jen uklízečky nebo vrátní. Číšníkem se žáci neučí také proto, že restaurace vyučení v tomto oboru striktně nevyžadují.

„Zaměstnavateli je jedno, jestli je někdo vyučen jako číšník. Já osobně raději přijmu někoho sympatického a vzdělání mě nezajímá,“ říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů, který provozuje restauraci. Zájemců o gastronomii ubývá i proto, že jiné obory zažívají renesanci.

Žáků přibývá zejména na technicky zaměřených oborech. „Je to dobrá zpráva pro zaměstnavatele, že se oproti minulému školnímu roku více žáků hlásí na elektrotechniku nebo strojírenství,“ říká Helena Úlovcová, pověřená řízením Národního ústavu pro vzdělávání.

Mladí se hrnou k řemeslu mimo jiné i proto, že vědí, že najdou snadněji uplatnění. „Zájem o řemeslné obory ze strany firem je dlouhodobě vysoký,“ říká Zuzana Lincová z Profesia.cz. Oproti kuchařům si takový řemeslník může i dobře vydělat. Například elektrotechnici si v průměru vydělají podle serveru 24 641 korun hrubého. Což je o deset tisíc víc než si oficiálně vydělají číšníci. Ti ale mají hlavní příjem ze spropitného.

Chtějí další maturitu

  • Podle Národního ústavu vzdělávání výrazně přibývá dospělých vstupujících do takzvaného zkráceného studia.
  • Tento typ odborného studia v délce jeden až dva roky vede k získání výučního listu nebo maturity a je určen těm, kteří chtějí získat odborné vzdělání v jiném oboru.
  • Za posledních deset let vzrostl počet studentů této formy vzdělávání sedmkrát. V roce 2006 tak studovalo 388 lidí, loni už 2841.
  • Zkrácené studium zabírá třeba jen jeden den týdně. Pak lidem škola nezasahuje do povolání. Studenti ve věku 18 až 25 let obvykle tyto školy ale navštěvují v běžném denním režimu.



Komentáře

Hlavní zprávy

V holešovickém muzeu medvědů bude i stoletý

Lucie Němcová z Medvědária Praha
vydáno 21. října 2017  17:21

V Praze vzniká netradiční muzeum. Bude plné plyšových medvědů. Lucie Němcová z Medvědária Praha vysvětluje, jak nápad vznikl.  celý článek

Knižní tipy: Povinná četba na podzim

Záludné léto, Ben Aaronovitch
vydáno 21. října 2017  13:28

Je libo myši z Ušína, kouzelnického policajta nebo snad japonskou kulturu?  celý článek

Košer želé i pudink nezaměstnaného

Javorový sirup
vydáno 21. října 2017  11:55

Sladký javorový sirup je zdravý poklad, který bychom si měli hýčkat. Věděli jste ale, že věhlasné javorové stromy v Kanadě nebo Severní Americe dávají...  celý článek

Test kabria Mini Cooper: Hbitý lovec paprsků

Střecha je dole za 18 sekund. Proudění vzduchu zabraňuje deflektor.
vydáno 21. října 2017  9:37

Pochytali jsme poslední zbytky slunce, stáhli střechu a prohnali vítr kokpitem kabria Mini John Cooper Works.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám