Boj s kily navíc začíná už v útlém dětství. „Prevence obezity by měla vycházet především z rodinného prostředí, velmi důležitou roli ale sehrává právě škola a školní jídelny,“ potvrzuje Jitka Kytnarová, obezitoložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.
V Evropské unii jsou dnes tři miliony obézních dětí. Školy si svůj podíl na problému uvědomují a snaží se změnit stravovací návyky žáků. „Luštěniny, kuskus či pohanka jsou běžně zařazovány do jídelníčku většinou jako hlavní jídlo v kombinaci se zeleninou, tofu nebo rybou a také v polévkách či salátech. Zájem je poměrně slušný,“ představila některé pokrmy ředitelka školní jídelny Uhelný trh v Praze Renáta Břecková.
Sladké automaty mizí
Na obezitu českých dětí má vliv i špatný pitný režim a lákavé automaty. I je se snaží školy ve svých prostorách regulovat. „Máme snahu sortiment automatů kontrolovat, jsme domluveni s dodavatelskou firmou na zakázaných a povolených produktech,“ potvrzuje ředitelka Základní školy Campanus v Praze 4 Lenka Derková.
Ve většině pražských škol, které redakce deníku Metro oslovila, dokonce tvrdili, že žádné podobné automaty nemají. Ostatně i kdyby je měli, brzy o ně přijdou. Od příštího roku totiž mají podle nařízení ministerstva školství ze škol zmizet úplně.
Co je spotřební koš
|