metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 11 °C

Pondělí, 23. října 2017. Svátek má Teodor, Theodor.
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků
Další 1 fotografie v galerii
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků | foto: ArchivMetro.cz

Mám drink podle milenky mého strýce, popisuje barman příběh koktejlu

10. prosince 2016  7:39 Petr Holeček Metro.cz
Barman tělem i duší, kombinátor chutí, Achim Šipl sbírá ocenění s barmanských soutěží. Deníku Metro prozradil tajemství svého strýce.

Sejít se s Achimem Šiplem, rodákem ze severočeského Bílého Potoka, je zážitek, ze kterého budete čerpat dlouho. Charismatický sběratel ocenění z barmanských soutěží umí vyprávět o drincích tak poutavě, že si s ním musíte hned několik dát.



Fotogalerie

„To je jednoduché, u dobrého barmana se musíte dobře cítit,“ říká svůj recept na úspěch Achim. A záleží podle něj i na jeho vystupování, hlavně jak dokáže popisovat to, co právě míchá.

Achim Šipl působí jako barman více než dvacet let, píše o mixologii knihy, vede barmanské kurzy a stále se zúčastňuje světových soutěží. Jednu takovou v míchání nealko drinků, mezinárodní Mattoni koktejl festival, v roce 2013 vyhrál a v letošním roce skončil na druhém místě. Momentálně můžete narazit na jeho soutěžní koktejl v pražském baru Prolog.

Umíchejte si Cou Cou

Co potřebujete?

● 0,25 g kokosový olej, 3 g zeleného čaje Genmaicha s praženou rýží, 2 cl yuzu pyré, 4 cl broskvový džus, 4 cl hruškový džus, dolít perlivou Mattoni

A jak to umíchat?

● V šejkru lehce pomačkejte čaj s ovocem, přidejte džus a yuzu pyré. Dobře s ledem proklepejte. Přeceďte do sklenice a dolijte perlivou minerální vodou Mattoni. Ozdobte jedlými květy.

„Drink se jmenuje Cou Cou podle milenky mého strýce, která mu poslala v roce 1936 dopis. Byla to tanečnice a zpěvačka z Karlových Varů a zpívala tehdy velmi známý hit Cou Cou, podle kterého pak převzala pseudonym. V dopise píše o noci plné vášně, strávené v sadu hrušní a broskvoní. A tato ovoce taky obsahuje můj drink,“ směje se. Pokud si ho chcete zkusit namíchat sami, inspirujte se v boxíku.

A co podle něj mají Češi radši – klasiku, nebo experimenty? „Řekl bych, že je to tak padesát na padesát. Češi jsou rok od roku zkušenější, tudíž čím dál více experimentují. Trendem jsou letos v zimě horké limonády a svařáky různých variant. Horké mošty, které mohou být i dolihované různými ovocnými destiláty. Grogy z různých surovin. A používání jehličí,“ říká Šipl.

Dávno podle něj neplatí, že bar rovná se alkohol. „V dnešní době se z baru servíruje velké množství nealko produktů, minerálka, káva, limonády, nealko koktejly... Do baru se také nechodí jen opít, je to místo, kam se lidi chodí bavit, kde se potkávají a kde se cítí dobře,“ dodává.

„No, a já jako mixolog jsem postižený experimenty a posouváním hranic, takže různé nealko mixy dělám neustále a vlastně odmalička. Nejnovější experimenty v mixologii jsou právě nealko drinky, ovoce yuzu – tedy exotické suroviny, různé vůně a také květiny, párování jídla a koktejlů, práce s ledem a zejména příběh drinku, který prodává,“ dodává. Vzpomeňme na milenku Cou Cou.



Komentáře

Hlavní zprávy

Jak ochladit metropoli? Město se snaží zmírnit dopady extrémního počasí

Jana Plamínková, radní Prahy (STAN)
vydáno 23. října 2017  16:16

Proti rozmarům počasí město bojuje výsadbou stromů i podporou komunitních zahrad.  celý článek

V zákulisí šunka, dluhy, napětí

Ilustrační foto
vydáno 23. října 2017  14:33

Sociální demokracie vsadila na klasikou českou kuchyni. ANO nezapomnělo na koblihy. ODS předložila šunku. TOPka uvařila zdravě. Starostové nabídli klasiku...  celý článek

Sloupek Vlastimila Vondrušky: Demokracie, padni komu padni!

Vlastimil Vondruška
vydáno 23. října 2017  13:13

Pokud jim záleží na demokracii v naší zemi, ať dokážou, že to myslí vážně.  celý článek

Angličtinou mluví čtyři z pěti Čechů

(Ilustrační snímek)
vydáno 23. října 2017  11:30

Německy a rusky zvládají Češi pouze základy, každý další jazyk je bonus.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám