metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 11 °C

Středa, 14. listopadu 2018. Svátek má Sáva.
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků
Další 1 fotografie v galerii
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků | foto: ArchivMetro.cz

Mám drink podle milenky mého strýce, popisuje barman příběh koktejlu

10. prosince 2016  7:39 Petr Holeček Metro.cz
Barman tělem i duší, kombinátor chutí, Achim Šipl sbírá ocenění s barmanských soutěží. Deníku Metro prozradil tajemství svého strýce.

Sejít se s Achimem Šiplem, rodákem ze severočeského Bílého Potoka, je zážitek, ze kterého budete čerpat dlouho. Charismatický sběratel ocenění z barmanských soutěží umí vyprávět o drincích tak poutavě, že si s ním musíte hned několik dát.

Fotogalerie

„To je jednoduché, u dobrého barmana se musíte dobře cítit,“ říká svůj recept na úspěch Achim. A záleží podle něj i na jeho vystupování, hlavně jak dokáže popisovat to, co právě míchá.

Achim Šipl působí jako barman více než dvacet let, píše o mixologii knihy, vede barmanské kurzy a stále se zúčastňuje světových soutěží. Jednu takovou v míchání nealko drinků, mezinárodní Mattoni koktejl festival, v roce 2013 vyhrál a v letošním roce skončil na druhém místě. Momentálně můžete narazit na jeho soutěžní koktejl v pražském baru Prolog.

Umíchejte si Cou Cou

Co potřebujete?

● 0,25 g kokosový olej, 3 g zeleného čaje Genmaicha s praženou rýží, 2 cl yuzu pyré, 4 cl broskvový džus, 4 cl hruškový džus, dolít perlivou Mattoni

A jak to umíchat?

● V šejkru lehce pomačkejte čaj s ovocem, přidejte džus a yuzu pyré. Dobře s ledem proklepejte. Přeceďte do sklenice a dolijte perlivou minerální vodou Mattoni. Ozdobte jedlými květy.

„Drink se jmenuje Cou Cou podle milenky mého strýce, která mu poslala v roce 1936 dopis. Byla to tanečnice a zpěvačka z Karlových Varů a zpívala tehdy velmi známý hit Cou Cou, podle kterého pak převzala pseudonym. V dopise píše o noci plné vášně, strávené v sadu hrušní a broskvoní. A tato ovoce taky obsahuje můj drink,“ směje se. Pokud si ho chcete zkusit namíchat sami, inspirujte se v boxíku.

A co podle něj mají Češi radši – klasiku, nebo experimenty? „Řekl bych, že je to tak padesát na padesát. Češi jsou rok od roku zkušenější, tudíž čím dál více experimentují. Trendem jsou letos v zimě horké limonády a svařáky různých variant. Horké mošty, které mohou být i dolihované různými ovocnými destiláty. Grogy z různých surovin. A používání jehličí,“ říká Šipl.

Dávno podle něj neplatí, že bar rovná se alkohol. „V dnešní době se z baru servíruje velké množství nealko produktů, minerálka, káva, limonády, nealko koktejly... Do baru se také nechodí jen opít, je to místo, kam se lidi chodí bavit, kde se potkávají a kde se cítí dobře,“ dodává.

„No, a já jako mixolog jsem postižený experimenty a posouváním hranic, takže různé nealko mixy dělám neustále a vlastně odmalička. Nejnovější experimenty v mixologii jsou právě nealko drinky, ovoce yuzu – tedy exotické suroviny, různé vůně a také květiny, párování jídla a koktejlů, práce s ledem a zejména příběh drinku, který prodává,“ dodává. Vzpomeňme na milenku Cou Cou.

Komentáře

Hlavní zprávy

Kapsle místo pytlíků a tašek

Člen realizačního Hynek Balík představuje nabídku potravin.
vydáno 13. listopadu 2018  12:20

Bezobalový výdej potravin míří do obchodů, vyzkouší ho v Praze. Hned dvě prodejny značky Country Life začnou v nejbližších měsících testovat projekt...  celý článek

Sloupek Martina Švihly: Na levém místě

Martin Švihla, učitel aikida a lektor osobního rozvoje
vydáno 13. listopadu 2018  11:11

A pán si nenechal nic líbit, pohoršeně nadával na procházející lidi, píše Martin Švihla ve svém sloupku.  celý článek

Nádraží v novém, jen se neví kdy

Obří terminál na Smíchově bude možná vypadat takto.
vydáno 13. listopadu 2018  9:45

Smíchovský uzel získá kabát asi za miliardu. Za pět let tu zaparkují autobusy, vlaky i tisíce aut.  celý článek

Vnitrobloky žijí, o dvorky je zájem

Přehlídka vnitrobloků se konala 15. září.
vydáno 13. listopadu 2018  7:30

Odborníci poradí, jak zazelenit betonová prostranství.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám