metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Na Žižkově se představí minipivovary. Ty pražské vyloženě vzkvétají

  6:00
Na Žižkovském vinobraní, které začíná v pátek odpoledne v parku na Parukářce, představí své výrobky třiatřicet malých pivovarů a minipivovarů. To je více, než kolik jich je v celé Praze.
Prvním minipivovarem byl zřejmě Pivovarský dvůr v Chýni u Prahy, který byl uveden do provozu na podzim roku 1992. Dnes zažívají minipivovary v metropoli boom. | foto: ČTK

Žižkovské pivobraní

Festival začíná v pátek od 14. hodiny, v sobotu od jedenácti hodin.

lVstup je zdarma. Kdo chce pivo degustovat si zakoupí buď degustační set (sklenka, tužka, katalog a degustační dukáty) za 140 korun nebo třetinkovou sklenku za 50.

lSvé výrobky budou prodejci nabízet i v PET lahvích.

lZ kapel vystoupí Blue Effect, Vltava nebo Beatles Revival nebo Xindl X.

Spousta jídla, skvělé kapely a­ hlavně bohatá nabídka piv, které v­ běžné hospodě nedostanete. Těšíte se, jak se před víkendem opijete? 

"Pokud by někdo očekával akci typu Oktoberfest, tak asi bude zklamán. Půjde především o degustaci," říká organizátor akce Jiří Sedláček, podle kterého je účelem festivalu pozvednout ochutnávku vzorků piv na "vyšší kulturní úroveň". Tomu budou odpovídat i ceny. Deset korun za "jedničku" a dvacet za třetinku piva organizátor vystavovatelům sám nastavil. A ­někteří to kritizují.

"Nikdo neví, z jakých důvodů si diktují cenu, za kterou minipivovar musí prodávat své pivo," stěžuje si jeden z­výrobců, který nechtěl být jmenován.

Podle Sedláčka jde ale pouze o doporučení, nikoliv nařízení. „Nechceme, aby tam přijel nějaký pivovar s velkou sítí a prodával tam za dumpingové ceny,“ vysvětluje Sedláček.

Pražská pivovarská scéna je velmi bohatá

Dejte si jedno

  • V Praze můžete vyrazit do Pivovarského klubu, pivovaru U Medvídků, Jihoměstského pivovaru či  Novoměstského pivovaru.
  • Pivo se vaří i u strahovského a břevnovského kláštera. Pivo se vaří i na okrajích Prahy - například v Průhonicích, Třebonicích a Úněticích.
  • V okolí České zemědělské univerzity narazíte na její školní pivo - Suchdolského jeníka.
  • Své vlastní pivo si začaly vařit i některé pražské restaurace - ta u Bansethů založila pivovar Bašta, vlastní produkt mají i U Dvou koček a U Valšů.
  • Alternativou k minipivovarům jsou též speciální pivnice, kde pravidelně střídají různé minipivovary, které jsou podle pivařů daleko lepší než typická europiva. Mezi nejznámější patří například Zlý časy v Nuslích.

Minipivovary spojené s restaurací přinášejí milovníkům piva velké potěšení. V Praze malé pivovary jenom kvetou a metropole spolu s jejím okolím je tak co do počtu takových podniků v republice jednoznačně na prvním místě. Je jich okolo dvaceti, ale zatím je nikdo přesně nespočítal.

I když je světlý ležák podle sládků stále nejpopulárnější, minipivovary nabízejí i jiné pivo a z pivní kultury se tak stává ojedinělý gastronomický zážitek. U nás pivaři preferují hlavně hořkou a plnou chuť.

Nové chutě přicházejí do módy

"Řekl bych, že minipivovary jsou módou zvlášť v posledních letech. Lidé si je otevírají asi hlavně s podnikatelským záměrem, ale najdou se i nadšenci, kteří vaří pivo na koleně doma a pak se rozhodnou, že ho budou propagovat dál," poznamenává jeden z autorů intenetového projektu Pivídky a nadšený pivař Jan Bartuška.

"V poslední době jsou především u mladých populární i svrchně kvašená piva a jiné speciální druhy piva. Český konzument na ně nebyl zvyklý a až cestováním zjistil, že jsou také chutná," míní jeden ze spolumajitelů Pivovarského domu Michal Černý. "Vaříme kolem tisíce hektolitrů piva ročně a všechno se spotřebuje. Myslím si, že kouzlo spočívá především v autentičnosti výroby," tvrdí také Černý s tím, že zájem je podle něj momentálně i přes vlivy krize stabilizovaný.

Nejstarší pivovar jede 500 let, nejmladší pár měsíců

Vůbec nejstarším pražským minipivovarem s nepřetržitým provozem je restaurace U Fleků, jejíž historie sahá až do roku 1499. "Vaříme černé flekovské pivo po bavorském způsobu, které se jinam nevyváží a je proto takové vzácné. Zákazníci si u nás mohou koupit ozdobné lahve, ale nestáčíme pivo do sudů,“ říká ředitel provozu restaurace U Fleků Ivo Brtník. Právě díky více než 500leté tradici se flekovský tmavý ležák stal po celém světě legendou. Kromě toho láká restaurace i na pivovarské muzeum a pravou českou kuchyni. Brtník přiznává, že restaurace je závislá spíše na zahraniční klientele – ostatně jako mnoho jiných minipivovarů.

Naopak benjamínem na pražském trhu je minipivovar U Tří růží, který svůj provoz zahájil v Husově ulici na Starém městě teprve na začátku května a hned od začátku sklízí úspěch. "Lidé nyní preferují posezení v čistém prostředí před zakouřenou hospodou. Naší předností je i kvalita piva, dobrá atmosféra a várnice přímo uvnitř lokálu, takže návštěvníci můžou naživo vidět sládka v akci," říká šéfkuchař minipivovaru Martin Procházka. Specialitou podniku je takzvaný Vienna Red neboli vídeňský červeňák a také klášterní speciál, který vznikl po dohodě se sousedním kostelem svatého Jiljí.

 

Autoři: Martina Topinková, Tomáš Belica Metro.cz

Hlavní zprávy

Hovoríte po engliš? Češi nejsou žádní lingvisté, někteří politici obzvláště

vydáno 25. dubna 2024  5:16

S výukou jazyků to nebylo po roce 1989 snadné. Ruštinářů bylo jako psů, na západní jazyky se někde přeškolovali také učitelé, kteří měli problém i s...  celý článek

Škůdci pronásledující i zvířata. Na Slovensku teď trápí psy takzvaný srdeční červ

vydáno 24. dubna 2024  13:08

Touha zachraňovat a pečovat je člověku vlastní. Projevilo se to i v životě paní Kateřiny z České Lípy, když objevila na sociálních sítích fenku, která...  celý článek

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek