O pár pater jinde mohly desítky milovníků kávy i kolemjdoucích obdivovat umění přípravy kávy v provedení skutečných mistrů svého oboru v hlavní soutěžní kategorii Barista roku. Soutěžící se utkali v přípravě espresa a cappuccina. Součástí jejich vystoupení byla také příprava jejich vlastního, originálního nápoje. Mezinárodní porota jako nejlepšího vybrala Michala Kocmana, druhé místo obsadil Adam Neubauer a třetí byl František Roháček.
Soutěž Barista roku 2014 se konala v pěti kategoriích: Barista roku, Latte Art, Coffee in Good Spirits, Cup Tasting aBrewers Cup.V soutěžní kategorii Coffee in Good Spirits se baristé proměnili v barmany, jejich úkolem bylo vytvořit co nejlákavější spojení dvou oblíbených společenských drog – kávy a alkoholu.Čtyřdenní souboj ukončila v neděli kategorie Brewers Cup. Soutěžící předvedli alternativní způsoby vaření kávy. Vítězové budou reprezentovat Česko na mistrovství světa.