Představte si, že vám doktor sdělí následující diagnózu: „Jste celiak.“ Znamená to, že odteď až do konce života si nebudete moci dopřát pivo, lihoviny z obilovin, pochutnat si na pizze či těstovinách nebo se zakousnout do křupavého chleba. Do ničeho, co obsahuje lepek. „Celiakie je nesnášenlivost lepku, jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy organismus na lepek reaguje tak, že vyvolává protilátky,“ vysvětluje Jana Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu, která v souvislosti s dnešním mezinárodním dnem celiakie, pořádá v Kulturním centru Novodvorská na Praze 4 fórum celiaků. Tam se nejen lidé trpící alergií na lepek mohou dozvědět, jaký je život s touto neléčitelnou nemocí, jejíž příznaky pomáhá tlumit jen správná dieta.
Celiaci stojí na okraji zájmu pojišťoven, je jich málo
Dávno pryč jsou doby, kdy lidé s celiakií museli horko těžko shánět bezlepkové potraviny ve specializovaných krámcích. Nyní už je mohou celiaci pořídit také na e-shopech, naproti potřebám celiaků jdou i velké řetězce. Například hypermarkety Globus nabízejí přes 118 bezlepkových výrobků, poptávka po nich údajně stoupá. „Například v kategorii chleba a pekařských výrobků vzrostla i díky dalšímu rozšiřování tohoto sortimentu o 45 procent,“ říká mluvčí řetězce Pavla Hobíková.
Ačkoliv problém není bezlepkové potraviny koupit, problémem je jejich cena. Podle Dlabalové například celiaci utratí v průměru až o tři tisíce korun na potravinách více, než lidé bez omezení.
„Tyto potraviny jsou ve srovnání s běžnými až desetkrát dražší. Tak například zatímco běžný chléb koupíte kilo i za pětadvacet korun, tak cena bezlepkového chleba vyjde při přepočtu na 1 kilogram i na 155 Kč. U mouky je to poměr deset korun ku sto korunám za speciální směsi,“ přibližuje Jana Dlabalová.
A problém je také s tím, že pojišťovny nejsou až na výjimky ochotny celiakům na bezlepkovou dietu přispívat. Možná proto, že nemocí trpí asi jen procento populace. „Ale pouze 10 až 15 procent z nich má stanoveno správnou diagnózu. Ti ostatní se léčí s důsledky celiakie, aniž by znali původce svého onemocnění, kterým může být „obyčejný“ lepek,“ uzavírá Dlabalová.