metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 14 °C

Pátek, 24. listopadu 2017. Svátek má Emílie.
Zkuste si svátky zpříjemnit netradičním cukrovím.
Další 2 fotografie v galerii
Zkuste si svátky zpříjemnit netradičním cukrovím. | foto: Metro.cz

Netradiční vánoční recepty: lívance, jáhlové kokosky i arabské koule

18. prosince 2016  11:50 Metro.cz
Vymýšlíte, jakým cukrovím překvapíte rodinu letos na Vánoce? Zkuste netradiční recepty. Tak třeba na svátečním stole v době našich babiček ležívaly lahodné lívance. Chuť Finska okuste prostřednictvím vánoční hvězdičky.

Zkuste i recept na vánoční omáčku od šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka. Připravte si vývar z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel). Zvlášť ve vodě uvařte sušené švestky (30 dkg) a oba vývary slijte.



Fotogalerie

Přidejte vyloupané švestky, rozmixujte, přidejte fíky (50 g) a meruňkovou zavařeninu. Lískové (50 g) a vlašské ořechy (20 g) nakrájejte a?každé zvlášť povařte. Mandle (50 g) spařte a nakrájejte. Zvlášť povařte rozinky (100 g). Přidejte do vývarů a vše krátce povařte. Oslaďte medem, zahustěte perníkem a přidejte šťávu z citronů.

Vánoční cukroví může být také s ingrediencemi, které běžně nevyužíváte. Máme pro vás několik receptů, které nejsou tak známé.

1Kokosky medové jáhlovky

Počet porcí: asi 80 kousků, čas přípravy + pečení: 45 minut

Ingredience: 1 balení medové jablko LeGracie, 8 bílků, špetka soli, 5 lžic sladidla (třtinového cukru), 10 lžic kokosu

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Medové jablko připravte dle návodu s přidáním sladidla. Nechejte vychladnout. Vyšlehejte bílky se solí. Do kuskusu v míchejte kokos a lehce vyšlehané bílky. Tvořte hromádky na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut.

2Vánoční hvězdičky

Ingredience: 250 g másla, 250?g měkkého tvarohu, 250 g hladké mouky, 1–2 žloutky, švestková nebo meruňková povidla nebo náplň.

Náplň: 100 ml vypeckovaných švestek/meruněk, 100 ml vody, 50 ml cukr; skořice, vanilkový či skořicový cukr – nemusí být

Postup: Švestková nebo meruňková náplň musí být připravena den předem. Důkladně omyté ovoce dejte na pánev a smíchejte s cukrem a vodou. Ovoce propíchejte vidličkou. Za stálého míchání přiveďte k varu, pak ztlumte. Pánev přikryjte a nechte vařit dalších 15 minut, dokud ovoce nezměkne. Směs občas promíchejte, aby se nepřipálila či nepřichytila k pánvi. Na konci vaření by ovoce mělo být téměř rozvařené. Vzniklou směs rozmixujte ručním mixérem. Horký džem naplňte do sklenic, ty pevně uzavřete a sterilujte horkou vodou. Džem skladujte v chladu.

Příprava těsta: Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu, pak je smíchejte s tvarohem a utřete dohladka. Přidejte mouku a jemně promíchejte. Vše míchejte, dokud se suroviny nespojí, poté těsto zabalte do fólie a nechte ztuhnout.Tvarování hvězdiček: Těsto položte na pomoučený pergamenový papír, poprašte je zlehka moukou a zakryjte druhým papírem. Těsto vyválejte na tloušťku asi 5 milimetrů.

3Lívance s perníkovým kořením

Ingredience: 300 g bílého jogurtu Hollandia, 3 vejce, 100 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva,1 lžička perníkového koření

Postup: Vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte jogurt. Po částech vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a koření. Hotové těsto nechte 15 minut odpočinout a usmažte lívance dozlatova. Hotové placičky ozdobte ovocem dle chuti. K Vánocům se nejlépe hodí jablka v karamelu s ořechy.

4Arabské koule s pekanovými ořechy a semínky

Ingredience: 1 ks Kus-Štrúdlu, 100 g směsi dýňových a slunečnicových semínek, 100 g drcených pekanových ořechů, med

Postup: Směs vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Na suché pánvi opražte nasekaná dýňová a slunečnicová semínka. Pekanové ořechy nejprve krátce opražte na suché pánvi a následně rozdrťte. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 50 g směsi sekaných semínek a 100 g drcených pekanových ořechů. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalujte ve směsi sekaných semínek. Při obalování na kuličky lehce přitlačte, protože semínka nemají tak dobrou přilnavost jako třeba sezam. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.



Komentáře

Hlavní zprávy

Jiří Drahoš: Taky umím vycenit zuby, nejsem nepopsaný list papíru

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.
vydáno 24. listopadu 2017  13:13

Bývalý šéf Akademie věd české republiky Jiří Drahoš patří k největším soupeřům současné hlavy státu. „Jsem poměrně odolný člověk. Věřím, že se se vším...  celý článek

Po vrahovi z Velké Británie pátrá i česká policie

(Ilustrační snímek)
vydáno 24. listopadu 2017  12:34

Policisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky se podílejí na pátrání po mezinárodně hledaném...  celý článek

Během jednoho týdne bude v Brně k vidění 16 snímků

Můj život cuketky
vydáno 24. listopadu 2017  11:08

Gauguin, Rodin a Lumierové. Festival francouzských filmů začal včera.  celý článek

Zákazník není hloupý, zbytek ze skladu nekoupí

Tomáš Poucha
vydáno 24. listopadu 2017  9:38

„Trendy jsou nesmírně rychlé. Co dříve frčelo minimálně měsíce, to je dnes pryč v řádu týdnů,“ říká v rozhovoru pro deník Metro Tomáš Poucha, ředitel...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám