metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 8 °C - oblačno až zataženo, přechodně místy i polojasno.

Pondělí, 20. února 2017. Svátek má Oldřich.
Přihlášení
Vychlazovací zóna. Na dopravníku lemovaném nerezovými stěnami brambůrky zahřáté...
Dalších 13 fotografií v galerii
Vychlazovací zóna. Na dopravníku lemovaném nerezovými stěnami brambůrky zahřáté na 90 °C stydnou ještě předtím, než dojde v další fázi k jejich dochucení. Je to kvůli tomu, aby kořenicí směsi a aromata na lupíncích nezvlhly. | foto: Petr Holeček, Metro.cz

Od brambory k lupínku. Denně vyrobí 13 tisíc kilo strážnického pokladu

30. prosince 2016  10:30 Petr Holeček Metro.cz
Rok 1988, letní kino ve Strážnici. Aby měli hosté tamního bufetu co zakousnout k pivu, hodil Petr Hobža s manželkou pár nakrájených brambor na pánev. Tehdy netušili, že jejich synové Libor a Petr jednou zdědí firmu, která smažených lupínků vyrobí 13 tisíc kilo denně.

Fabriku s nápisem Petr Hobža zná v jihomoravské Strážnici každý. Místní jsou na podnik zdejších rodáků náležitě hrdí. Vždyť se za bezmála třicet let staly zdejší smažené brambůrky známé po celé zemi. A to i díky reklamě hlásající, že jde o brambůrky, nikoli chipsy.

Fotogalerie

„My se proti chipsům snažíme všemožně vymezovat, pochopte nás. Bramborové lupínky totiž vyrábíme celkem nákladnou metodou, aby v nich zůstala zachována opravdová chuť brambor,“ říká hned v úvodu Petr Hobža, který má na starosti obchod.

„Naše konkurence nakrájené brambory předehřívá v teplé vodě, takzvaně blanšíruje, čímž z nich zmizí škrob, cukr a ta chuť. Proto si může dovolit nakupovat i ty druhy brambor, které nejsou natolik kvalitní,“ upřesňuje jeho bratr Libor, který se v rodinné firmě zase stará o výrobu.

Brambora jako brambora? Kdepak

Nakupování brambor je věda, pro výrobu se hodí jen asi pět nebo šest typů z celkem třiceti druhů. „A jsou samozřejmě dražší, mají vyšší škrobnatost a rostou i náklady na jejich skladování,“ pokračuje Petr. Asi sedmdesát procent odebírá firma od českých farmářů, přičemž plány dodávek si navzájem říkají už rok předem. Zbytek musí nakoupit v zahraničí.

„Potýkáme se s tím, že Češi mají problém brambory kvalitně uskladnit,“ dodává Libor. A druhá významná složka, olej, je čistě řepkový. „Palmáč u nás nenajdete.“ Jen pro představu, ze tří a půl tuny brambor tady vznikne jedna tuna brambůrků. Jaký způsobem přesně, to se dočtete ve fotoseriálu.

Znají každý šroubek

Loni Strážnické brambůrky dosáhly obratu 162 milionů korun. „A to máme plán být ještě efektivnější. Výroba díky novým technologiím naroste, chceme najet na 24hodinový provoz. A bez propouštění lidí. Rozšíříme skladovací prostory a změníme i podobu kartonáže, spotřebujeme méně tun papíru a uspoříme další náklady,“ těší se Petr.

Připomíná přitom historii firmy, která nejdřív brambůrky vyráběla na zahradě rodinného domu, až v roce 2012 zbudovala za 200 milionů korun provoz na kraji Strážnice s novou linkou. „Na tu jsme náležitě hrdí. Je to světový unikát, díly máme od sedmi různých dodavatelů ze šesti různých zemí – od USA přes Japonsko až po Švédsko. Téměř vše jsme si ale skládali a designovali sami, propojovali pod jeden řídicí systém. Dá se tak říct, že linku známe do posledního šroubku,“ říká hrdě Petr Hobža.

Hlavní zprávy

Mariánské Lázně, to je pohoda v koupelích, ale i na lyžích

Zpívající fontána v Mariánských Lázních zahajuje každoročně provoz 30. dubna.
vydáno 20. února 2017  18:13

Vody ze západních Čech léčí už stovky let. Užívali si tu slavní lidé, teď můžete i vy.  celý článek

Pomocí SMS starosta upozorní na ohrožení i na guláš

Ilustrační snímek.
vydáno 20. února 2017  14:11

Starostové využívají mobilní rozhlas. Má ho už třetina českých obcí.  celý článek

Villa Pellé ukrývá nejen obří feťácký prsten

Instalace umělce a zpěváka kapely Tata Bojs Milan Caise ve Ville Pellé.
vydáno 20. února 2017  12:29

Frontman z Tata Bojs Milan Cajs provedl výstavou v dejvické vile.  celý článek

Nosiči kufrů zmizí. Hurá, pojedou tu schody

Nosič kufrů ve stanici Nádraží Veleslavín
vydáno 20. února 2017  7:30

Pražská ostuda v metru při cestě na letiště se stane minulostí.  celý článek

Diskuse

tisíc kilo?

Řekněte prosím někdo těm rychlonovinářům, že existují i...

přikusování k televizi

Jako brambůrky fajn, ale lepší přikusování k televizi je...

počet příspěvků: 2, poslední 21. 1. 2017 10:57

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám