metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Oslavte dnes v metropoli svátek svatého Patrika

  6:39
Napříč různými místy v Praze pod názvem Tour sv. Patrika se i metropole připojí k oslavám irského svátku. Jídla, která budou moci lidé ochutnat v Kotvě, připravila Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně.
Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. | foto: Archiv EEMetro.cz

Co by v den sv. Patrika nemělo chybět na stole?
Šťavnatý kus masa! Pokud nestíháte vařit sami, připravili jsme ve spolupráci s Pražským řeznictvím na Den sv. Patrika ochutnávku delikates, které zahrnují různé druhy masa a omáček s příchutí whiskey. Grilovaný rib eye steak nebo trhané maso z přeštického prasátka můžete ochutnat v rámci festivalu Tour sv. Patrika v pražské Kotvě od 18 hodin.

Který z těch receptů je nejvíce povedený?
Myslím, že by lidé neměli vynechat hamburger s whiskey BBQ omáčkou a karamelizovanou cibulkou a vynikající pomalu pečené vepřové maso z přeštického prasátka, opět doplněné whiskey BBQ omáčkou. Věřím, že si lidé opravdu pochutnají.

Co pro Vás bylo vodítkem, když jste tyto recepty vymýšlela?
Přemýšlela jsem o tom, jaké maso a typ jeho úpravy by byly vhodné právě pro tuto příležitost. Do receptů jsme zařadili irskou whiskey Jameson. Alkohol je výbornou ingrediencí do řady jídel, zvýrazní chuť celého pokrmu.

Zelenou barvou se dnes nasvítí i Tančící dům v rámci Tour sv. Patrika. Zeleně obarvuje řada restaurací pokrmy a nápoje. Narazila jste na něco, co vás mile překvapilo?
Ráda ochutnávám nové věci, tak jsem si nenechala ujít ani zelené pivo, které se v den oslav sv. Patrika tradičně nabízí. Byla to zajímavá zkušenost, ale zůstanu věrná klasickému světlému pivu.

Jak dlouho už blogujete?
Vaření mě bavilo vždycky. S kamarádkami jsme si často vyměňovaly naše nejlepší recepty. S opravdovým blogem jsem začala teprve nedávno, přibližně před rokem.

Co bylo impulzem založit si vlastní blog?
Začalo to sociální sítí Instagram, kam jsem začala přidávat fotky jídla, které jsem vařila pro rodinu. Lidé si začali psát o recepty a pak už byl jen malý krůček k založení blogu. Na blogu jsou recepty pro lidi dostupnější.

Jste taková blogerská rodina i vaše dvě dcery, Lucie a Nicole, úspěšně blogují. Vyhrály i ocenění v rámci českých blogů. Pomáháte si?
Ano, pomáháme si navzájem a máme pro sebe pochopení. Už dokonce i manžel se smiřuje s tím, že čerstvě naservírovaný oběd se nejdříve fotí a většinou také vystydne... než se do něj společně pustíme. Ale to prostě k blogování patří.

Co je podle Vás recept na dobrý blog?
Do každého blogu se promítá osobnost blogera, podle mě neexistuje recept na dobrý blog, možná existují nějaká doporučení, jak vést blog, aby se stal úspěšnějším. Ideální je být nějakým způsobem originální, zaujmout a být svým čtenářům blízký.

Kam chodíte pro inspiraci pro vaše recepty na blog?
Inspirace je všude kolem nás, na sociálních sítích, v restauracích, časopisech. Velmi ráda ochutnávám jídla v restauracích a snažím se potom jídlo připravit v domácích podmínkách a z dostupných surovin. Hodně o jídle a foodstylingu přemýšlím.

Na co se zaměřujete na svém blogu?
Mám velmi ráda zdravá a rychlá jídla, která výborně chutnají. Miluji indickou a thajskou kuchyni.

Tour sv. Patrika. Zelená, holky, zpěv a whiskey

  • Oblečte se do zeleného a pojďte oslavovat irský národní svátek na festival Tour sv. Patrika. Hudební koncerty, vířivky, irské filmy, whiskey i kapely vás přenesou do Irska. Všechny vstupy jsou zdarma, zaplatíte jen za to, co vypijete a sníte.
  • Na náplavce se můžete rozproudit ve vířivce na lodi Petra. Z terasy Tančícího domu, který bude symbolicky zeleně nasvícený, si můžete užít krásný výhled na Prahu.
  • Za kulturou můžete vyrazit o Kina 64 U Hradeb, kde od 17 hodin začne přehlídka irských filmů a muzikantů. Nebude chybět ani barmanská show a ochutnávka Imperial Stout Jameson Beer.
  • Nejvíce tančit se bude v Holešovicích v areálu Jatka78, kde v 18 hodin začínají koncerty Travise O’Neilla, Tonyi Graves, Bobbyho O’Keffyho a dalších. Navíc je připraveno vystoupení irských tanců skupiny Rinceoiri a barmanská show. Návštěvníci si budou moci upravit účes v barbershopu nebo si odnést fotku ze Sine Metu Gifomatu.
  • Na dobré jídlo a afterparty zajděte do OD Kotva vchodem z ulice Rybná. V prostorách takzvané Točny, což je prostor nákladních garáží Kotvy, vystoupí DJ, hudební kapely a barmani se svou show. Areál provoní speciality z grilu Pražského řeznictví, pro které připravila recepty blogerka Eva Ehrenbergerová. Afterparty oficiálně končí ve 3 hodiny ráno.
  • Deník Metro je mediálním partnerem akce a připravil komfortní překvapení – mezi Jatkami78, obchodním domem Kotva a náplavkou, kde proběhne program, bude svoje čtenáře vozit novou Toyotou RAV4 .
  • Mezi jednotlivými zastávkami bude pendlovat také autobus a Liftago za promo festivalové ceny.
  • Kompletní program najdete na webu www.jamesonsvatypatrik.cz.
Autor: Lucie Mottlová Metro.cz

Hlavní zprávy

Přála jsem si oslovit a motivovat ty nejmenší, říká Marie Šnajdrová

vydáno 20. dubna 2024  7:00

Ilustrátorka, cestovatelka, ale hlavně horská duše. Marie Šnajdrová poslední roky tráví většinu času na cestách, z nichž své poznatky promítá do knih. Ve...  celý článek

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek