metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 25 °C

Pondělí, 18. června 2018. Svátek má Milan.
Palačinky
Další 3 fotografie v galerii
Palačinky | foto: Profimedia.czProfimedia.cz

Palačinka má mnoho podob: roti, crepes, bliny nebo gozleme

24. února 2018  13:30 Jasmína Novosadová

Neznám nikoho, kdo by nemiloval palačinky nebo lívance. Na snídani s cukrem a marmeládou, po obědě jako sladkou tečku se šlehačkou a zmrzlinou, k večeři se sýrem a špenátem. Palačinky jsou geniálně jednoduchým pokrmem, ale klasické „amolety“ našich babiček dnes dostávají nové chuťové kabátky – místo klasické pšeničné mouky můžete použít pohankovou, marmeládu lze nahradit burským máslem a olej vyměnit za kokosový tuk. Inspirovat se můžete francouzskými crepes, baghrir z Maroka, americkými pancakes nebo thajskými roti.



Francouzi posunuli velice tenké crepes do nanejvýš elegantního provedení. Měli bychom jim a jednomu maďarskému kuchaři poděkovat, protože bez nich by asi středovýchodní část Evropy palačinky vůbec neznala (více v boxu Špionážní palačinky). V creperiích si můžete objednat tenoučké placičky složené do trojúhelníku s nepřeberným množstvím náplní a ozdob.

Fotogalerie

Já mám nejraději ty nejjednodušší. Čisté, jen lehce pokapané citronem a posypané tmavým melasovým nebo obyčejným moučkovým cukrem. Výborné jsou také s kaštanovým krémem a velmi zajímavá kombinace vzniká z výrazného kyselkavého džemu s trochou mandlového másla. Nejlépe je připravíte na klasické palačinkové pánvi – s rovným a širokým dnem a nízkým okrajem, k tomu si pořiďte dřevěnou roztíračku a obracečku.

Flambované podle Suzette

Božsky hříšné jsou takzvané crepes Suzette, tedy lahodně flambované na másle s pomerančovým karamelem a kapkou koňaku. Protiváhou mohou být slané bretonské galletty – z pohankového těsta, do nichž se balí směs vajec, šunky a sýra. A jen pro zajímavost: slovo crepe pochází z latinského crispa, což znamená záhyby.

Francouzské varianty se sladkými i slanými náplněmi jsou populární v Japonsku, v Argentině a Uruguayi se jim říká panqueques a často se jedí s karamelizovaným kondenzovaným mlékem.

Také židovská kuchyně zná palačinky zvané blintze s tvarohovou náplní, ruská společnost si pochutnává na blinech. Lívanečky z pohankové mouky doprovází kaviár a zakysaná smetana.

Tradiční švédské pannkakor a finské räiskäle se často jedí se šlehačkou a džemem, jejich slané varianty se pečou v troubě. V Norsku se běžně podávají k večeři se slaninou, borůvkovým džemem nebo cukrem.

Marockou sestrou naší palačinky je populární baghrir, takzvaně tisíciděrová okrouhlá palačinka s vysoce porézní strukturou a světlou barvou, do níž se balí sladké i slané ingredience včetně sušeného ovoce, nakládané zeleniny nebo vinných rýžových listů. V muslimských kulturách se jich pečou hory. Někteří je mají rádi namazané jen sýrovo-medovou směsí, dokonale zasytí kombinace sladko-kyselo-slaná, kdy se na čerstvý sýr pokladou olivy, kyselé cibulky, sušená rajčata a další dobroty a vše se pořádně zastříkne medem. V Turecku si zase oblíbíte tradiční gözleme, zapíjené silným černým čajem.

Umění thajských palačinkářů

Špionážní palačinky

  • Maďarský hrabě Esterházy se na konci 17. století účastnil banketu francouzského krále Ludvíka XIV. Do Paříže s ním cestoval i jeho osobní kuchař, aby vyzvěděl gastronomické zvláštnosti francouzské kuchyně, jež by se daly uplatnit také na panství v Uhersku. Při tomto špionážním úkolu kuchař narazil na jakousi placku, která jemu i hraběti nesmírně chutnala. Po návratu do vlasti se pokoušel francouzské crepes napodobit, ale protože původní verze mu přišla příliš fádní (jednalo se o velice tenkou pocukrovanou placičku politou koňakem a složenou do trojúhelníku), rozhodl se uherský šéfkuchař tlustší placku ještě potřít marmeládou, srolovat ji a vylepšit šlehačkou a ovocem. Jmenoval se Francisco Palaccini a pocházel ze Sedmihradska, dnešního Rumunska. Vznikl tak táhlý spor, zda jsou palačinky rumunské, nebo maďarské.

Gastronomický ráj Thajsko nezklame nikdy. V ohromné nabídce dezertů září placičky většinou připravované ve stáncích přímo na ulicích. Říká se jim roti a dost se od nám známých palačinek liší. Do těsta se přidává velmi vychlazená voda, často se plní nasekanými banány, poté se nakrájí na kousky přelité sladkým kondenzovaným nebo kokosovým mlékem a jedí se párátkem. Na umění tamních mistrů palačinkářů jen tak nezapomenete. Ve svém vozíčku divoce bouchají železnou naběračkou do kraje rozpálené pánve a během vteřiny dokážou z malé kuličky hmoty vykouzlit neskutečnou dobrotu. Dalším typem jsou malinké, do vaniček mírně prohnuté tenoučké placičky plněné třeba sladkým krémem s nastrouhanou mrkví, mangem nebo černým sezamem.

Oblíbeným pouličním pokrmem Vietnamců bývá báhn xéo, lehká slaná palačinka z rýžové mouky a kokosového mléka, která se jí hned po upečení. Říká se jí syčící placka a servíruje se s pořádnou porcí salátových listů a bylinek, pak se stočí do roličky a namáčí se do omáčky. Voňavá křupavá placka se často plní bůčkem, krevetami a mungo klíčky. Jako lehký dezert se provoní omamnou vanilkou a ozdobí semínky černého sezamu. A jaké by to bylo americké nebo kanadské ráno, kdyby v kuchyni nevoněly pancakes, velice naducané lívance naskládané na sebe a bohatě přelité javorovým sirupem s troškou rozpuštěného másla. To křupavé tenoučké indické masala dosa se vyrábí ze slaného těsta z rýže a černé čočky. Pečou se na rozpálených železných plotnách a plní se zeleninou. Údajně jsou skvělé k snídani i jako lehká svačina. Pozadu nemůže zůstat ani italská kuchyně. Lokální specialitou z Ligurie je farinata z cizrnové mouky pečená ve velké kamenné peci na velké pánvi z bronzu – o průměru ještě větším, než má pizza (doma ji lze připravit v troubě).

A na závěr pár triků, jak si připravit ty nejlepší české palačinky: pořiďte si širokou pánev s nízkým okrajem, nesmí být příliš rozpálená, lehce ji potřete omaštěným husím brkem, pro lepší obracení palačinek do těsta přidejte kousíček másla/jiného tuku, těsto vymíchejte do maximální hladkosti, přičemž některé kuchtičky doporučují pracovat jen s vaječnými žloutky, do těsta přidávají citronovou kůru, špetku skořice a kapku rumu či koňaku a těsto nechávají odležet aspoň 20 minut. Z bílků pak vyšlehejte božský krém smíchaný například s malinovým džemem.



Komentáře

Hlavní zprávy

Má se v inzerátech uvádět výše platu?

Mzdu by si měly obě strany domluvit u pohovoru.
vydáno 17. června 2018  14:45

Kdo hledá novou práci, je pro něj jedním z nejdůležitějších kritérií výše nabízené mzdy. Na Slovensku už je povinnost ji uvádět.  celý článek

To není Starlord, Chris Pratt přichází do Jurského parku

Chris Pratt se na ostrově snaží najít inteligentního ještěra, kterého vychoval.
vydáno 17. června 2018  12:59

Nedávno se ukázal v nových Avengers jako Starlord, nyní je hrdinou na ostrově dinosaurů.  celý článek

Změna vyžene z Prahy dobré průvodce, říká Američan

David Rios
vydáno 17. června 2018  11:30

V současnosti může být průvodcem každý, kdo má živnost. To se ale nejspíš změní. Pražské zastupitelstvo včera schválilo návrh novely zákona, který si...  celý článek

Umí dřít, ale má duši osobáku

Předek auta dostal firemní tvář – víceúhelníkovou masku.
vydáno 17. června 2018  9:40

Transit Custom prodělal omlazovací kúru – je krásnější a stále nabízí královský prostor pro práci i rodinu.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám