metro.cz

Počasí v Praze

-2 °C / 6 °C

Sobota, 17. listopadu 2018. Den boje za svobodu a demokracii.
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí
Další 4 fotografie v galerii
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí vařit. | foto: Polský institut

Polský šéfkuchař vás naučí kachnu i jesetera. Vařit bude v pátek na Dnech polské gastronomie

21. listopadu 2013  11:01 Josef Rubeš Metro.cz
Vařil pro fotbalisty na Euro 2012 v polské Vratislavi, v pátek se od něj můžete po polsku naučit vařit i vy. Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik je hlavním hostem Dnů polské gastronomie. Jak se dnes vaří v Polsku?

Kulinářské umění šéfkuchaře Zbigniewa Koźlika na EURO 2012 ocenily třeba reprezentační týmy Ruska, Řecka nebo Polska. V pátek předvede své umění obědovým menu v pražské restauraci Luka Lu a poté večerním kursem polské kuchyně v holešovickém Chefparade+.

V jaké kondici je současná polská kuchyně a mají o ní zájem i mladí Poláci? Jsou nějaké trendy, změny?
V Polsku nyní probíhá návrat ke kořenům, ale za použití nejnovějších kulinárních technik – výsledkem jsou lehká a dietní jídla.

Ochutnejte Polsko

Dny polské gastronomie pořádá Polský institut. Vyrazit na ně můžete ještě dnes a zítra.

Celý program najdete na www.polskyinstitut.cz.

Polsko je velká země, jaké jsou regionální rozdíly v jednotlivých kuchyních?
Hlavním rozdílem je různorodost produktů a tedy i pokrmů v jednotlivých regionech Polska. Mazury jsou známé rybími specialitami, Podkarpatí zpracováním jehněcího masa nebo sýry typu oscypek a třeba ve Velkopolsku najdete mnoho receptů s brambory a vepřovým.

Vy se specializujete na dolnoslezskou kuchyni, čím se vyznačuje?
V kuchyni Dolního Slezska se projevuje jeho historie, je vlastně mixem německého, českého, polského, rakouského, židovského a francouzského kulinářského umění. Zdejší neuvěřitelně pestrý výběr pokrmů je založen
na regionalních produktech. Dolní Slezsko se vyznačuje zdravou kuchyní ve spojení s tradičními recepty.

Jaké menu budete v Chefparade+ připravovat v pátek večer?
Bude to tradiční dolnoslezské menu v kombinaci s moderním pojetím naší gastronomie - kachní filet sous-vide na salátu z rukoly a pražených dýňových pecek, krém ze zeleného hrášku s pěnou z uzeného jesetera a jako hlavní jídlo vepřová panenka s pasírovaným celerem, jablky a ořechy v hříbkovo-brusinkové omáčce.

Komentáře

Hlavní zprávy

Současní dějepisci neoslovují mladé lidi jejich jazykem

Pavel Baran
vydáno 16. listopadu 2018  13:14

Místopředseda Akademie věd České republiky Pavel Baran je členem Akademické rady i mnoha vládních orgánů. „Znalosti dějin jsou pro každý národ stejně...  celý článek

Most Legií bude bez tramvají

Most Legií spojuje Národní třídu přes Střelecký ostrov s Újezdem a Malou...
vydáno 16. listopadu 2018  11:56

Dělníci dají do pořádku trať mezi Národním divadlem a Újezdem.  celý článek

Noc si můžete užít při Noci divadel

V divadlech si můžete vyzkoušet být hercem.
vydáno 16. listopadu 2018  8:55

Kromě akcí připomínajících události 17. listopadu se můžete vydat i do zákulisí divadel.  celý článek

Hřib je pětačtyřicátým primátorem. Praha už má i městskou radu

Koaliční jednání Pirátů, TOP09 a Praha Sobě o primátorovi hl.m.Prahy a koalici....
vydáno 16. listopadu 2018  5:55

Pirát Zdeněk Hřib se mohl včera na ustavujícím jednání nového zastupitelstva spolehnout na všech 39 hlasů koalice Pirátů, Prahy sobě (PS) a Spojených sil...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám