metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 29 °C

Pátek, 21. září 2018. Svátek má Matouš.
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí
Další 4 fotografie v galerii
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí vařit. | foto: Polský institut

Polský šéfkuchař vás naučí kachnu i jesetera. Vařit bude v pátek na Dnech polské gastronomie

21. listopadu 2013  11:01 Josef Rubeš Metro.cz
Vařil pro fotbalisty na Euro 2012 v polské Vratislavi, v pátek se od něj můžete po polsku naučit vařit i vy. Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik je hlavním hostem Dnů polské gastronomie. Jak se dnes vaří v Polsku?

Kulinářské umění šéfkuchaře Zbigniewa Koźlika na EURO 2012 ocenily třeba reprezentační týmy Ruska, Řecka nebo Polska. V pátek předvede své umění obědovým menu v pražské restauraci Luka Lu a poté večerním kursem polské kuchyně v holešovickém Chefparade+.



V jaké kondici je současná polská kuchyně a mají o ní zájem i mladí Poláci? Jsou nějaké trendy, změny?
V Polsku nyní probíhá návrat ke kořenům, ale za použití nejnovějších kulinárních technik – výsledkem jsou lehká a dietní jídla.

Ochutnejte Polsko

Dny polské gastronomie pořádá Polský institut. Vyrazit na ně můžete ještě dnes a zítra.

Celý program najdete na www.polskyinstitut.cz.

Polsko je velká země, jaké jsou regionální rozdíly v jednotlivých kuchyních?
Hlavním rozdílem je různorodost produktů a tedy i pokrmů v jednotlivých regionech Polska. Mazury jsou známé rybími specialitami, Podkarpatí zpracováním jehněcího masa nebo sýry typu oscypek a třeba ve Velkopolsku najdete mnoho receptů s brambory a vepřovým.

Vy se specializujete na dolnoslezskou kuchyni, čím se vyznačuje?
V kuchyni Dolního Slezska se projevuje jeho historie, je vlastně mixem německého, českého, polského, rakouského, židovského a francouzského kulinářského umění. Zdejší neuvěřitelně pestrý výběr pokrmů je založen
na regionalních produktech. Dolní Slezsko se vyznačuje zdravou kuchyní ve spojení s tradičními recepty.

Jaké menu budete v Chefparade+ připravovat v pátek večer?
Bude to tradiční dolnoslezské menu v kombinaci s moderním pojetím naší gastronomie - kachní filet sous-vide na salátu z rukoly a pražených dýňových pecek, krém ze zeleného hrášku s pěnou z uzeného jesetera a jako hlavní jídlo vepřová panenka s pasírovaným celerem, jablky a ořechy v hříbkovo-brusinkové omáčce.



Komentáře

Hlavní zprávy

Sami si můžete zahrát na městské plánovače

Grafické studio Oficina pro výstavu navrhlo animované simulace a herní systém.
vydáno 21. září 2018  15:45

Hrací stoly, táhla a kostičky. Metropoli budoucnosti si mohou Pražané postavit na interaktivní výstavě.  celý článek

Senioři mohou na masáže i tai-či

Wellness centrum pro seniory
vydáno 21. září 2018  13:13

Praha je plná sportovních aktivit, které jsou pro starší obyvatele zdarma nebo se slevou.  celý článek

Pražany potrápí výluky i cvičení

Protipovodňové cvičení v Holešovicích (24.9.2016).
vydáno 21. září 2018  12:12

O víkendu nepojedou tramvaje z Palmovky. Nácvik na povodně uzavře ulice v Praze 1 a 8.  celý článek

Sloupek Aleše Vavřince: Životní vítězství

Aleš Vavřinec, kouč, průvodce vnitřní změnou, terapeut
vydáno 21. září 2018  11:11

Jsem ten blázen, který vydrží v akci, dokud se nedostaví dobrý výsledek, píše ve svém sloupku Aleš Vavřinec.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám