Jaký je pohled nutriční terapeutky na svým způsobem „přejídací“ festival?
Obecně se to obtížně posuzuje. Vždy záleží na tom, jak vypadá, co do stravování, zbytek vašeho dne. Pokud se totiž celý den a celý rok stravujete zdravě a chováte se střídmě, tak vás jeden den nebo jedno odpoledne nezabije. Rozhodně to v žádném případě není životu nebezpečné. Životní styl je také o tom, aby byl člověk psychicky v pohodě. Pokud si jeden takový mimořádný den užije, tak proč ne? Jídlo je přece součástí života. Také proto je dobré si podobné události čas od času prožít.
Bůček, jitrnice, špek jednou za čas byste svým klientům nezakazovala?
Určitě ne. Obecně se vyvarovávám zákazů. Když člověku něco zakazujete, najednou se z toho pro něj stane dieta. Tomu jsem se vždy vyhýbala, aby klient nechápal změnu stravovacího režimu jako dietu. Musí to být změna životního stylu a v takovém případě nejde něco zakazovat. Psychika je důležitá.
Může se stát, že člověk, který najíždí na zdravější stravování, svodům nabídek jako je Tučný čtvrtek podlehne?
Může být těžké odolat, ale pro člověka je důležité, aby už od začátku měl v hlavě informaci, že podobné akce a události jsou součástí životního stylu a nic se neděje, pokud něco poruší. Je to jako s oslavami narozenin, rodinnými setkáními, svatbami. Není problém, aby pak další den opět najel na domluvený stravovací režim, jak si nastavíme. Často se stává, že člověk, který najede na jiné stravovací mechanismy, je právě tímto způsobem poruší, a pak si začne vyčítat, že nevydržel a vše je zkažené, musí začít opět od začátku a zklamal. Tak to není.