Jaké jsou letošní novinky?
Určitě velká slepá ochutnávka, kde návštěvníkům zavážeme oči a oni budou hádat, co mají v puse. Dále pivní speciály z menších regionálních pivovarů, jež budou párovány s jídlem, degustace koňaků, šampaňského i domácích vín, sýrů, farmářských a biopotravin či hmyzí menu v čele s vařeným štírem. Kurzy vaření pro rodiny budou vedeny kuchařskými celebritami, jako jsou Jiří Štift, Zdeněk Pohlreich, Riccardo Lucque, Roman Paulus či Hanka Zemanová.
O festivalu
|
Už dlouho propagujete akci Nejezte blbě. Jíme stále blbě a dá se to zlepšit?
Buďme k sobě upřímní. Statisticky vzato jíme spíše blbě než dobře. Naše kultura jídla není jako v Itálii či Francii. Většinou si chceme hlavně nacpat břicho a zážitkovou gastronomii se teprve učíme. Na našem festivalu se snažíme trochu rozšířit pohled na to, co si dáváme do pusy.
V rámci festivalu chystáte i školu vaření. Může se naučit vařit opravdu každý?
Dodržovat postupy a kupovat kvalitní suroviny, to umí každý. Pak je tu ovšem ten nepatrný kousek talentu, který vám napoví, zda přidat o špetku soli víc či nechat hrnec déle na plotně. To už každý nedokáže. Lidé jsou dnes posedlí kuchařskými pořady a školy vaření praskají ve švech. To je asi dobře. Nicméně být dobrým kuchařem, to je profese a léta dřiny.
Jak to vlastně bude v Královských zahradách během festivalu vypadat?
Program letos nabízí větší prostor k sezení uvnitř i venku včetně piknikové louky. Dále speciální show - ukázky umění kuchařů, sommeliérů či baristů na degustačních stáncích. Návštěvníci budou moci mimo jiné ochutnat nejlepší marmeládu na světě, vítěze pivní soutěže, moravské víno, které získalo medaili v Americe, sýr připravený speciálně pro festival či nevídané kombinace ovocných a zeleninových čerstvých džusů.