Jaká zmrzlina je u vás v Ovocném Světozoru nejoblíbenější?
Nejpopulárnější je vanilková. Mezi zákazníky je víc těch konzervativních než experimentátorů s příchutěmi.
Projevuje se i mezi zmrzlinami zdravá výživa?
Zkoušeli jsme to, ale light zmrzlina, tedy odlehčená, moc neuspěla. Větší úspěch má superzmrzlina, ve které je osmdesát procent ovoce a je bez přidaného cukru.
Máte u vás v cukrárně nějakou tradiční specialitu?
Naší specialitou je už desítky let kombinace jahoda-banán, tu se občas snaží napodobit i konkurence. Tehdy ji namíchal podle prvorepublikového receptu zakladatel firmy pan Hájek a stávala se na ní dlouhá fronta. Další specialitou jsou luxusní zmrzliny, třeba čokoládová, která má přes 70 procent kakaa. Je hořká, ale našla si své milovníky. Podobně děláme i pistáciovou, tu z náhražek poznáte jen podle zelené barvy. Ta naše z opravdových oříšků je spíš došeda.
Kolik máte druhů?
Každá naše provozovna má trochu jiný sortiment. Dělali jsme až sedmdesát druhů, ale teď jich máme asi pětatřicet. V každé cukrárně najdou lidé ty základní a jiné střídáme.
Všechny jsou tradiční?
To ne. Zkoušeli jsme třeba kaštanovou, mrkvovou, ale lidi mají opravdu nejradši klasiku: vanilkovou, čokoládovou nebo třeba jahodovou. Ale v poslední době si lidé oblíbili třeba i mango.
Z čeho se vyrábí zmrzlina?
Smetanová má mléčný základ, do kterého se přidají třeba pistácie.
Co ovocné?
Ty jsou z mraženého ovoce, třeba jahod.
Máte i šmoulovou, z čeho se ta vyrábí?
To je obarvená vanilková. Tu ale mají rádi hlavně děti.
Chystáte nové příchuti?
Ráda bych zkusila namíchat slanou oříškovou, ale o podobné experimenty třeba se zeleninovou příchutí nebyl moc zájem. Měli jsme třeba mrkvovou, ale zrovna ta se nechytla.
Jak dlouho trvá namíchat novou příchuť?
Je to tak týden práce, deset dvacet pokusů, než se správně namíchá, osladí...
Kolik v létě prodáte ve Světozoru zmrzliny?
Během horkého letního dne tak dvě stě litrů. Nejvíc zmrzliny ale rozdáme na konci školního roku, když si děti přijdou pro zmrzlinu za jedničky na vysvědčení.