metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

„Se syny mám unikátní vztah, jsme firma paní cukrouškové“

  19:24
Kdo rád peče, zná Mirku van Gils Slavíkovou. Světoznámá cukrářka, kterou nejen milovníci sladkého mlsání znají i jako „tu porotkyni s růžovou hlavou“, vydala před rokem „cukrářku“ s názvem Famózní! Rok se s rokem sešel a díky energii, kterou jí její fanoušci dodali, je tu další várka receptů určených pro mlsné jazýčky.

Další 2 fotografie v galerii
Mirka van Gils Slavíková | foto: Matěj Žďárský

Až do pondělí jezdíte po Česku a podepisujete cukrářku Famózní! 2. Proč o knížce nemluvíte jako o kuchařce?
Jestliže v té knize mám receptury o cukrařině a nevařím tam, není to kuchařka. Já tohle mám díky svým synům, kteří jsou Češi, ale protože zhruba deset let žijí mimo republiku, mají češtinu zvláštně krásnou. A jejich slova mají obrovskou logiku, až mi to připomíná dobu Dobrovského. Je to strašně půvabné, a odtud asi vznikla myšlenka, že o knížce mluvím právě jako o cukrářce, a ne kuchařce.

Den co den jste teď na cestách. Řídíte sama?
Ne, mám osobní asistentku Míšu. Ona sama se představuje jako řidička slečny Daisy. Já nejsem úplně člověk, který má vztah k autům, potřebuji ho jako přibližovadlo.

Na křtu Famózní! 2 jsem si všiml, že synové Matěj a Clark měli velmi výrazné role. Hodně pomáhají také s vaší prezentací třeba na sociálních sítích. Musela jste je k tomu přemlouvat?
Já jsem strašně pyšná maminka. My máme se syny naprosto unikátní vztah, jsme semknutá trojka. Nemusím je k ničemu přemlouvat, my jsme taková firma paní cukrouškové.

Kluci studují?
Matěj ještě dodělává poslední ročník Kunstakademie v Utrechtu, obor ilustrátor. Takže ten stojí za veškerým natáčením, animacemi a grafikami, které děláme. A teď vám prásknu jednu novinku – pracujeme spolu na dětské cukrářce! Matěj dělá veškeré ilustrace, celý postup práce rozkresluje a už jsme téměř ve finální verzi. Spolupráce je to úžasná, funguje to a vůbec se nehádáme. Když na to přijde, tak se víc hádáme s Clarkem.

A ten je čím?
Clark je kuchař, cukrář, pekař. Všechny tři obory zvládnul se naučit. V současnosti pracuje v restauraci v Eindhovenu, ale jakmile se dělá kniha nebo se něco zkouší, třeba modelařina, využívám ho, jak to jde. A když maminka nemá čas, tak vaří.

Takže se vlastně oba „pomamili“?
Teď vám řeknu, co je mou největší pýchou. Mí synové se nádherně „pomamili“, aniž by k tomu byli tlačeni. Oba dva si své obory působnosti vybrali sami. Clark chtěl jednoznačně cukrařinu, navíc kuchařina mu přináší mnohem větší pole působnosti. A Matěj mi splnil můj sen. Do 15 let nic nemaloval, pak vzal tužku, namaloval mi kocoura tak, že to vypadalo jako fotka, a řekl mi, že by asi šel na výtvarnou školu.

Kdo vás nasměroval k cukrařině?
Jednoznačně tatínek. Byl pragmatik, učil se kovářem. To výtvarno v tomhle povolání měl, dělal krásné věci.

Toulavé boty jste navlékla až jako cukrářka, projela jste celý svět. Například v Johannesburgu jste vedla místní vyhlášenou cukrárnu, jednou z profesních zastávek byly Spojené státy. Jak jste přišla na myšlenku dobýt Ameriku perníkem?
To je kulišácká otázka. Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, jak jsem vlastně přicházela k těm úspěšným věcem. Valnou většinu soukromého života, což tedy byla neuvěřitelná chyba, jsem moc neposlouchala svoji docela silnou intuici. Ale co se řemesla týká, naopak jsem ji poslouchala vždycky. A tak se zrodily perníčky, které slavily v Americe úspěch.

Perník je typický kořením. To k vám neodmyslitelně patří…
Mám kolem sebe nejbližší tým sedmi lidí a řeknu vám, těm už buchty někde jinde jen tak nechutnají. Protože tam chybí citronová kůra, dostatek soli, to je neskutečné téma v cukrařině, a muškátový oříšek. Po babičce přidávám hřebíček a dokonce ve vánočním období také nadrcené nové koření. Ale to jsou pouze špetky, které vám to těsto tak neuvěřitelně nakopnou. Máte cítit lahodné těsto. Koření tam patří, ale na první dobrou byste ho neměli poznat.

Milujete čokoládu. Jaké jiné jídlo vám chutná?
Asi vás překvapím, ale nejvíc byste mě uctil novými bramborami s tvrdým tvarohem, pokapanými máslem a posypanými čerstvou pažitkou. Nebo výborným čerstvým chlebem a tuhou smetanou. To miluji. A hrozně ráda mám šneky. Nejlepší dělají naproti pařížské katedrále Notre-Dame.

A co chřest? O něm jste netradičně napsala i kuchařku.
Ta bohužel trošku dostala na frak. V Holandsku jsem žila na vesnici, kde sídlí rodina, která je největším zdejším producentem chřestu. Takže jsem měla možnost tuto zeleninu poznat jako málokdo. Navíc chřest miluji. Lidé se po této kuchařce ptají, ale bohužel zapadla.

Dá se vámi milovaný chřest uplatnit také ve vaší profesi?
Jednoznačně! Chřestový sorbet je naprostá lahůdka, můžete ho zapékat s rebarborou jako tartaletku. Nebo s jahodami jde určitě o vynikající spojení.

Vaše výrobky hýří všemi barvami. Pestrobarevnost neodmyslitelně patří také k vaší osobě. A teď nemám na mysli jen váš růžový přeliv…
Nemůžu černou. I když vidím pěkný kus oblečení, jen si ho přiblížím k tělu, cítím strach z temnoty, prostě si ho nemůžu vzít. Já mám svoji oblíbenou značku, která dělá velmi krásné modely. Mě oblečení prostě musí pinknout do nosu. Já hned vidím kombinaci, aby to dobře vypadalo, takže pro mě není problém si koupit něco třeba v„sekáči“.

Jak vás napadlo nechat si vlasy obarvit zrovna narůžovo?
Jsem experimentátor, já vlastně vyzkoušela, tedy kromě černé, snad všechny barvy. S fialovorůžovou hlavou jsem přišla na casting k soutěži Peče celá země a tam řekli, že si ji mám zachovat. Chcete-li něčeho dosáhnout, není čas ztrácet čas. Abych to urychlila, nebudu šedou myší, té si nikdo nevšimne. Takže pracovně mi to, že jsem „ta s tou růžovou hlavou“, vůbec nevadí.

Famózní! a Famózní! 2 dělí rok. Můžeme tedy na Vánoce 2022 čekat pokračování s číslem 3?
Bude-li zdraví sloužit, tak ano. A bude velmi speciální! Myslím si, že český národ potěší velmi. Bude to poslední knížka z cyklu Famózní!, ale jiné budou následovat.

Nenapínejte nás…
Všichni lidičkové by chtěli vánoční knížku, syn si zadal zakázku, že by chtěl bibli mých triků a tipů – to je strašně těžká disciplína – a pak po mně chtějí autobiografii. Ta je až přepestrá, takže hodně přemýšlím, jak ji uchopit.

Takže se z vás definitivně stává spisovatelka?
To už vlastně jsem, knížek už mám sedm. Hrozně jsem toužila knížky dělat podle sebe. Zamyslete se nad tím, kolik lidí knížku přečte celou, tedy od A do Z. Je velká škoda, že se vyrobí a jdeme do ní pro tři recepty. Zbytek leží ladem. Jak to tedy udělat, aby to bylo atraktivní? Musí to být především čtivé a líbivé na pohled. Proto ke kapitolám dávám malinkou story letos máme ve Famózní! 2 také fotografie od mých blízkých lidiček. Jsem spokojená, povedlo se. Lidi už mi píšou, že ji přečetli celou, a to je přesně ono.

Autor: Šimon Merta Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek