metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 10 °C

Úterý 16. dubna 2024. Svátek má Irena
Martina Sobotová a Anna Stejskalová

Servírky z učňáku: Zkusíme zlepšit pověst českých číšníků

  15:02
Znuděné ksichty číšníků a šizení jejich zákazníků? Tak tomu bude konec, pokud dvě vítězné číšnice v budoucnu opravdu zůstanou u své profese.

Mezi více než šedesátkou učňů-číšníků Středního odborného učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10 zabodovaly Martina Sobotová a Anna Stejskalová. V soutěži připravily nejlepší slavnostní tabuli, odborná komise kromě úpravy tabule hodnotila i odborné znalosti studentek a jejich vystupování. Deník Metro se zručnými děvčaty pořídil krátký dvojrozhovor:

Proč jste se rozhodla vyučit číšnicí?                                                               Martina: Tento obor jsem si vybrala protože ráda poznávám nové lidi a chtěla bych se dostat v gastronomii výš, například mít svůj vlastní penzion nebo rodinný hotel. Ráda bych nabrala více nových zkušeností v zahraničí a to podle mého názoru tato profese umožňuje.

Anna: Nejsem přímo vyučena v oboru číšník jsem na čtyřletém oboru Gastronomie. Je to obor, ve kterém nabudete  znalostí jak z pohledu číšníka tak i kuchaře a je to zaměřené spíše na funkci provozovatele nějakého gastronomického podniku. Tento obor jsem si vybrala proto, že už od 12 let jsem se učila vařit a zjistila jsem, že mít restauraci by byl můj sen.

Čeští číšníci obecně moc dobrou pověst nemají, bývají neochotní, špatně počítají a podobně. Jakou vy máte osobní zkušenost a jak tuto pověst hodláte zlepšit?                                                                                                 Martina: Bohužel nemůžu říci, že bych se s tímto nesetkala, například když jsem byla hostem v jedné restauraci - číšník byl neochotný a bylo vidět, že se přímo nudí. Já osobně se snažím našim hostům splnit jakékoliv přání a v budoucnu pokud budu mít svůj podnik, chtěla bych našim pracovníkům nabídnout skvělé podmínky na vykonávání práce plus školení a tím zvýšit i kvalitu a zamezit špatné pověsti.

Anna: Myslím si, že je to trochu přitažené za vlasy samozřejmě, že se mi kolikrát stalo, že číšníci byli neochotní a nečišelo z nich, že by z toho povolání byli zrovna nějak nadšení, ale také záleží na tom, jaký podnik si zrovna vyberete. Nevím, zda-li mohu slíbit, že to zlepším, ale jsem ten člověk, který se snaží co nejvíce vyhovět zákazníkovi jak se říká: "Náš zákazník, náš pán".

V kterém typu podniku byste v budoucnu nejraději pracovala a proč? Martina: Nejraději bych ze začátku pracovala v nějakém velkém mezinárodním podniku jako je například Four Seasons Prague Hotel, abych nabrala dostatečné zkušenosti a rozhled. Ale po nějaké době bych se ráda spíše zabývala rodinnými hotely.

Anna: Já bych nejraději dělala v hotelu Four Seasons, kde mám teď praxi, jelikož je to nejlepší, co člověk může ohledně svých zkušeností získat. Můžete pracovat v zahraničí a rozvíjet tak své znalosti a naučit se něco nového, až praxi získám, chtěla bych mít vlastní restauraci, ale to mě čeká ještě hodně úsilí.

Ve středu bojují kuchtíci

Gastronomická škola U Krbu v Praze 10 zve ve středu od 14 do 17 hodin rodiče veřejnost na další soutěž svých učňů.

  • Budoucí kuchaři mají za úkol připravit staročeský pokrm v moderním pojetí.
  • Tato škola se v minulém roce stala vítězem soutěže o Nejlepší školní oběd, které se účastnilo 88 jídelen. Vítězné menu bylo: polévka z červené řepy s tvarohovými nočky, konfitované kuřecí prso a la bažant s bramborovokapustovým pyré a jahelník se švestkami. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek

„Teď můžeme určovat trendy a překvapit. To, co jsme už vydali, je odvážnější“

vydáno 16. dubna 2024  7:00

Kapela Mirai, nesoucí jméno svého frontmana Miraie Navrátila, obráží česká pódia už deset let. „Tak to pěkně vyšlo k výročí, že vydáváme čtvrtou desku,“...  celý článek

Češi si potrpí na kvalitu. Radši si připlatí za konopí než nějaké jiné bylinky

vydáno 15. dubna 2024  18:00

Svět kanabinoidů se rozpíná, aktivisté chtějí potlačit černý trh. Až tři rostlinky marihuany na dospělou osobu v jedné domácnosti a legální držení...  celý článek

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

vydáno 16. dubna 2024  5:22,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy, potkává se s politiky, podnikateli i veřejností. Ráno...  celý článek