metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 13 °C

Neděle, 24. září 2017. Svátek má Jaromír.
šumivé víno, ilustrace
šumivé víno, ilustrace | foto: Shutterstock

Silvestr! Zasypte hosty bublinkami

31. prosince 2016  6:37 Petr Holeček Metro.cz
Kamarády na silvestrovské oslavě nemusíte překvapit jen jídlem, ale také promyšleným servisem.

Pořád se mluví jen o jídle. Jenže zapůsobit můžete na svoje hosty i vhodnou volbou nápojů, které navodí tu správnou slavnostní atmosféru. Základní pravidlo zní: dodržujte zásady správného stolování. Pro začátek si uvědomte, kolik druhů nápojů chcete u večeře pít. Aby vše bylo dokonalé, měli byste sklenky na nápoje umístit nad špičku příborového nože a seřadit je podle pořadí zleva doprava.



Spojili jsme se se sommeliérem Tomášem Brůhou, aby nám poradil, jak na to. Začít se má přípitkovou sklenkou, nejlépe ve tvaru „flétna“. Je totiž ideální pro servírování šumivých vín, neboť má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína. A šumivá vína jsou dokonalým aperitivem.

„Sekty poskytují zážitek pro vícero smyslů, a proto dokážou skvěle povzbudit chuť a naladit chuťové pohárky na chod, což musí splnit každý správný aperitiv,“ vysvětluje.

Druhá v pořadí by měla být sklenice na hlavní nápoj, následovaná sklenicí na nápoj nealkoholický. Bude vhodné, pokud ohledně alkoholu zůstanete u šumivého vína. Předejdete tak nejistotám ohledně preferencí jednotlivých hostů.

Jedinečnost celého okamžiku podávání šumivého vína můžete navíc podpořit stylovým „zlepšovákem“. V ideálním případě je třeba sekty předem vychladit na teplotu 3 – 5 °C, což se vám u tabule bude dodržovat těžko a ne každý má doma z filmů známý „kbelík“ na sekty a ledovač. Stejně dobře vám ale poslouží prakticky jakákoli nádoba naplněná kostkami ledu, které koupíte v pytli na známějších benzinkách. Pro lepší servírování nezapomeňte její hrdlo obalit plátěným ubrouskem. Široký výběr chutí by navíc mohl zviklat i tradiční pivaře. Lahev sektu a sklenky plné bublinek umějí totiž navozovat jedinečnou atmosféru lépe než pivo.



Komentáře

Hlavní zprávy

Jak vytvořit kreativní nábor pro motivované zaměstnance

Kreativní hledání zaměstnanců může být zábava.
vydáno 24. září 2017  16:58

Hra i široké sítě. To vám pomůže snadno najít dobré zájemce do firmy.  celý článek

Jeden den fenogenomikem!

V laboratoři molekulární terapie pracuje Štěpána Boukalová
vydáno 24. září 2017  15:15

Už víme, jak dát genu knock-out. A taky jsme viděli myši v ceně několika supersportů. Strávili jsme jeden den mezi vědci ve výzkumném centru BIOCEV.  celý článek

Žádné french fries, ale belgické frites

Belgické hranolky
vydáno 24. září 2017  12:15

Kolébkou smažených bramborových hranolků není Francie, jak by se mohlo podle mezinárodního označení french fries zdát, ale Belgie.  celý článek

Umře strom, narodí se stěžeň. Vychází kniha Rudolfa Krautschneidera

Rudolf Krautschneider
vydáno 24. září 2017  10:13

Pochází ze země bez moře, přesto je Rudolf Krautschneider mořeplaveckou legendou.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám