metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 14 °C

Pátek, 24. listopadu 2017. Svátek má Emílie.
šumivé víno, ilustrace
šumivé víno, ilustrace | foto: Shutterstock

Silvestr! Zasypte hosty bublinkami

31. prosince 2016  6:37 Petr Holeček Metro.cz
Kamarády na silvestrovské oslavě nemusíte překvapit jen jídlem, ale také promyšleným servisem.

Pořád se mluví jen o jídle. Jenže zapůsobit můžete na svoje hosty i vhodnou volbou nápojů, které navodí tu správnou slavnostní atmosféru. Základní pravidlo zní: dodržujte zásady správného stolování. Pro začátek si uvědomte, kolik druhů nápojů chcete u večeře pít. Aby vše bylo dokonalé, měli byste sklenky na nápoje umístit nad špičku příborového nože a seřadit je podle pořadí zleva doprava.



Spojili jsme se se sommeliérem Tomášem Brůhou, aby nám poradil, jak na to. Začít se má přípitkovou sklenkou, nejlépe ve tvaru „flétna“. Je totiž ideální pro servírování šumivých vín, neboť má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína. A šumivá vína jsou dokonalým aperitivem.

„Sekty poskytují zážitek pro vícero smyslů, a proto dokážou skvěle povzbudit chuť a naladit chuťové pohárky na chod, což musí splnit každý správný aperitiv,“ vysvětluje.

Druhá v pořadí by měla být sklenice na hlavní nápoj, následovaná sklenicí na nápoj nealkoholický. Bude vhodné, pokud ohledně alkoholu zůstanete u šumivého vína. Předejdete tak nejistotám ohledně preferencí jednotlivých hostů.

Jedinečnost celého okamžiku podávání šumivého vína můžete navíc podpořit stylovým „zlepšovákem“. V ideálním případě je třeba sekty předem vychladit na teplotu 3 – 5 °C, což se vám u tabule bude dodržovat těžko a ne každý má doma z filmů známý „kbelík“ na sekty a ledovač. Stejně dobře vám ale poslouží prakticky jakákoli nádoba naplněná kostkami ledu, které koupíte v pytli na známějších benzinkách. Pro lepší servírování nezapomeňte její hrdlo obalit plátěným ubrouskem. Široký výběr chutí by navíc mohl zviklat i tradiční pivaře. Lahev sektu a sklenky plné bublinek umějí totiž navozovat jedinečnou atmosféru lépe než pivo.



Komentáře

Hlavní zprávy

Jiří Drahoš: Taky umím vycenit zuby, nejsem nepopsaný list papíru

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.
vydáno 24. listopadu 2017  13:13

Bývalý šéf Akademie věd české republiky Jiří Drahoš patří k největším soupeřům současné hlavy státu. „Jsem poměrně odolný člověk. Věřím, že se se vším...  celý článek

Po vrahovi z Velké Británie pátrá i česká policie

(Ilustrační snímek)
vydáno 24. listopadu 2017  12:34

Policisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky se podílejí na pátrání po mezinárodně hledaném...  celý článek

Během jednoho týdne bude v Brně k vidění 16 snímků

Můj život cuketky
vydáno 24. listopadu 2017  11:08

Gauguin, Rodin a Lumierové. Festival francouzských filmů začal včera.  celý článek

Zákazník není hloupý, zbytek ze skladu nekoupí

Tomáš Poucha
vydáno 24. listopadu 2017  9:38

„Trendy jsou nesmírně rychlé. Co dříve frčelo minimálně měsíce, to je dnes pryč v řádu týdnů,“ říká v rozhovoru pro deník Metro Tomáš Poucha, ředitel...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám