metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Sloupek Pavla Maurera: Dobrý chleba?

  18:11
Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Vyhazujete chleba? Myslím konkrétně ten, co nestačíte sníst, dokud je měkký. Starší chleba totiž ve většině domácností končí v odpadkovém koši. Fakt je, že každý chléb vydrží jinak.

Některé supermarketové chleby, co si je kupujeme ještě teplé, dokážou „zkolabovat“ ve špajzce už druhý den! Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti. Guma! Drolí se! Nevoní, tvrdnou! Já tady teď nehodlám psát o těch nejhorších podobách chleba, které, bohužel, náš trh také produkuje!

Čtěte také:

O chlebu, který není kvalitní, neví, co je to kvásek, je vyroben z nějakých tragických směsí a pofidérní mouky a ani bych se nedivil, že do něj občas – v rámci trestuhodné recyklace – nějaký gastronomický ďábel přihodí trochu rozemletého starého chleba, co se neprodal. Já chci mluvit o chlebu dobrém.

A mám hned několik rad k tomuto chlebíčku kvalitnímu, který jsme se naučili kupovat podle jeho jména a výrobce – a věříme, že je chutný a kvalitní. Bohužel, i toho někdy koupíme víc, než potřebujeme, a tak nám lehce ztvrdne či okorá. Můj děda i táta na to měli několik nádherných receptů. Táta prostě ze staršího chleba dělal topinky na sádle, rozhobloval na ně stroužek česneku a navrch nasypal míchaná vejce s pažitkou: delikatesa první třídy! A chleba v oši neskončil!

Děda, můj šetrný a zodpovědný děda, zase každé ráno snídal starý chléb tak, že mu babi uvařila meltu nebo bílou kávu a on si do velkého hrnku – minimálně půllitrového – nakrájel kousky lehce okoralého chleba a nabíral si je lžící – hned jak do sebe nasákly to domácí kafe. Všechno s chutí spořádal.

Pamatuji si, že mi dal občas ochutnat – a bylo to fantastické! Dnes by děda nejspíš dostal metál za návod, jak neplýtvat potravinami!

Autor:

Hlavní zprávy

Škůdci pronásledující i zvířata. Na Slovensku teď trápí psy takzvaný srdeční červ

vydáno 24. dubna 2024  13:08

Touha zachraňovat a pečovat je člověku vlastní. Projevilo se to i v životě paní Kateřiny z České Lípy, když objevila na sociálních sítích fenku, která...  celý článek

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Desetkrát vyšší riziko než v lese. Olomoucké parky jsou plné nakažených klíšťat

vydáno 25. dubna 2024  5:02

Při procházce některým z olomouckých městských parků mají lidé jistotu, že každé druhé klíště tam bude infikované a každé třetí je může nakazit lymeskou...  celý článek