metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / 3 °C

Středa, 21. února 2018. Svátek má Lenka.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Zázvorové špagety

11. října 2017  17:33 Pavel Maurer, milovník jídla
V létě, když je horko, tak není čas na svíčkovou ani na tučnou zabijačku.

Nedávno jsem byl na rychlém obědě v jedné pražské toskánské restauraci, kde vaří Brit, který miluje italskou gastronomii a dokáže ji skvěle připravit. Rodinný charakter, prostředí normálka, ale když se podíváte na tabuli, je vše jasné: Polévka cizrnová s cuketou, fazole. Rigatoni s italskou klobáskou, fenyklová uzenina, ricotta, rajčatová omáčka. Linguine s tuňákem, kapary, grilovaná paprika, rajčatová omáčka… a nebo vepřová panenka, fenykl, pomeranč, chilli, med. Dali byste si? 



Ten den, co jsem tam jedl, byl sychravý, a tak já si dal: Spaghetti alla zingara –se zázvorem, česnek, chilli, rajčatovou omáčkou. Nedokážete si představit, jak tohle jednoduché jídlo bylo chuťově vyladěné a hlavně a především – jak se skvěle hodilo do toho lehce prochladlého dne. A o to právě nejvíc jde – aby kuchař dokázal ve své práci využívat sezonní suroviny a aby se také dokázal přizpůsobit změnám počasí a vůbec klimatickému vývoji a fázím roku. 

V létě, když je horko, tak není vhodný čas na svíčkovou ani na tučnou zabijačku. Na tu já vždy jezdil ke strejdovi v lednu nebo v únoru. Pokud totiž kreativní kuchař dokáže vystihnout, co má který den udělat, je to vítězství na celé čáře. 

A navíc je tu jeden zvláštní bonus – nemusí vůbec používat drahé suroviny z druhého konce planety, ale hlavně ingredience, co jsou při ruce. A tak já se v těchto dnech zaměřuji na dýni, řepu, ořechy, kaštany. Škvarky a sádlo také nejsou špatné, čas zvěřiny se též blíží a kvašená a nakládaná zelenina – to jsou pokrmy našich předků. Ty máme v sobě navždy geneticky zakódovány pro toto počasí, ať se nám to líbí, či ne!



Komentáře

Hlavní zprávy

Luxus přitahuje. V Česku se utrácí za auta, šperky i byty

Luxusní hodinky
vydáno 21. února 2018  5:55

Prstýnek s diamanty nebo investiční diamant za sto a více tisíc korun? Žádná vzácnost. Zákazníci v Česku utrácejí a zároveň ukládají své peníze hlavně do...  celý článek

Libeň vs. Holešovice. Vtipálci chtějí bojovat

Koláž k Libeňskému mostu
vydáno 20. února 2018  15:58

„Betonové barikády již pevně stojí na obou stranách. Nyní nezbývá nic jiného, než jednou provždy rozhodnout, po kom se bude Libeňský most nadále...  celý článek

Sloupek Ivy Málkové: Negativní emoce

Iva Málková
vydáno 20. února 2018  13:13

Patří k životu, ale převažují-li nad pozitivními, pojďme s tím něco udělat, ať si můžete užívat života naplno. Představte si své emoce jako malé...  celý článek

Metropole přestává kašlat, chřipku zabíjí i noční mrazy

chřipka
vydáno 20. února 2018  11:50

Každý desátý Pražan stále trpí chřipkovým onemocněním. Ale bude líp. I díky nočním holomrazům. Množí se dobré zprávy o chřipkové epidemii, které v celé...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám