metro.cz

Počasí v Praze

16 °C / 24 °C

Čtvrtek, 24. května 2018. Svátek má Jana.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Zázvorové špagety

11. října 2017  17:33 Pavel Maurer, milovník jídla
V létě, když je horko, tak není čas na svíčkovou ani na tučnou zabijačku.

Nedávno jsem byl na rychlém obědě v jedné pražské toskánské restauraci, kde vaří Brit, který miluje italskou gastronomii a dokáže ji skvěle připravit. Rodinný charakter, prostředí normálka, ale když se podíváte na tabuli, je vše jasné: Polévka cizrnová s cuketou, fazole. Rigatoni s italskou klobáskou, fenyklová uzenina, ricotta, rajčatová omáčka. Linguine s tuňákem, kapary, grilovaná paprika, rajčatová omáčka… a nebo vepřová panenka, fenykl, pomeranč, chilli, med. Dali byste si? 



Ten den, co jsem tam jedl, byl sychravý, a tak já si dal: Spaghetti alla zingara –se zázvorem, česnek, chilli, rajčatovou omáčkou. Nedokážete si představit, jak tohle jednoduché jídlo bylo chuťově vyladěné a hlavně a především – jak se skvěle hodilo do toho lehce prochladlého dne. A o to právě nejvíc jde – aby kuchař dokázal ve své práci využívat sezonní suroviny a aby se také dokázal přizpůsobit změnám počasí a vůbec klimatickému vývoji a fázím roku. 

V létě, když je horko, tak není vhodný čas na svíčkovou ani na tučnou zabijačku. Na tu já vždy jezdil ke strejdovi v lednu nebo v únoru. Pokud totiž kreativní kuchař dokáže vystihnout, co má který den udělat, je to vítězství na celé čáře. 

A navíc je tu jeden zvláštní bonus – nemusí vůbec používat drahé suroviny z druhého konce planety, ale hlavně ingredience, co jsou při ruce. A tak já se v těchto dnech zaměřuji na dýni, řepu, ořechy, kaštany. Škvarky a sádlo také nejsou špatné, čas zvěřiny se též blíží a kvašená a nakládaná zelenina – to jsou pokrmy našich předků. Ty máme v sobě navždy geneticky zakódovány pro toto počasí, ať se nám to líbí, či ne!



Komentáře

Hlavní zprávy

GDPR na startu. Pětina firem o něm nic neví, spousta se bojí

(Ilustrační snímek)
vydáno 24. května 2018  14:45

Den D je tady. Zítra začne platit nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů.  celý článek

Sloupek Vlastimila Vondrušky: Má přízemnost

Vlastimil Vondruška
vydáno 24. května 2018  13:13

Je třeba obětí, abychom společně a radostně vykročili do Evropy!  celý článek

V létě jako v peci i mrazáku, vlaky špatně klimatizují

Vlaková souprava CityElefant
vydáno 24. května 2018  11:45

Cestující na příměstských linkách trápí výkyvy teplot. Průvodčí je mohou měnit jen o dva stupně.  celý článek

Začíná Noc kostelů

Ilustrační snímek
vydáno 24. května 2018  9:45

Oblíbená akce, kterou loni navštívilo 450 tisíc lidí, se koná zítra již podesáté.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám