metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 2 °C

Středa, 21. listopadu 2018. Svátek má Albert.
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. | foto: Archiv Z. SkanderMetro.cz

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

29. ledna 2017  12:41 Lucie Mottlová Metro.cz
Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.

Zuzana Skander se s manželem seznámila v Brně, když tam byl na studiích. „Po nějaké době dostal pracovní nabídku v oblasti cestovního ruchu na Džerbě. Tak jsem se rozhodla odjet s ním k jeho rodině,“ říká Skander.

Fotogalerie

Zpočátku po ni bylo těžké si zvyknout na život v Tunisku. „Neovládala jsem žádný cizí jazyk, až po čase jsem se částečně domluvila arabsky. A arabštinu se učím dodnes,“ přiznává Skander.

Na život v Tunisku si postupně zvykla, zvlášť když přišly rychle za sebou tři děti a nebyl čas myslet negativně. „Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi kolem sebe – jak místní Tunisany, tak i české delegáty na ostrově. Hodně mi pomohli se začlenit mezi ně a naučit základy arabštiny a vařit tuniská jídla. Jelikož manželova rodina je z hlavního města, tak jsem neměla možnost trávit tolik času přímo s nimi.“

Na otázku, jak se liší život v Tunisku a v Česku, odpovídá: „Je to o mentalitě, jiná země, jiné tradice, jiné zvyky. Všude na světě jsou hodní a špatní lidi a já jsem moc ráda, že mě mezi sebe vzali, jako bych tam patřila,“ říká.

Zpočátku neměla v úmyslu otevírat cukrárnu na Džerbě. „Byl to nápad mého manžela, který se snažil, abych se v cizí zemi nenudila,“ vzpomíná Skander. Hodily se jí zkušenosti s provozováním cukrárny v Česku.

Nejtěžší bylo zajistit suroviny na výrobu zmrzliny, které musela dovážet z ciziny. „Místní nebyli vůbec zvyklí jíst kopečkovou zmrzlinu. Dnes jim nejvíce chutnají mléčné zmrzliny. Tunisané moc rádi mlsají,“ přiznává Skander. Nabídku dortů má podobnou jako v Evropě.

„Hodně zákazníků si oblíbilo medovník. Ze zmrzlin jdou nejvíce na odbyt příchutě jako Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Snickers a Jogurt. „Někdy mám pocit, že média podávají informace jinak. Rodina mi pak volá, co se tady děje. A musím je uklidňovat, že je vše v pořádku a že je tady klid,“ říká.

Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. „Ale moc mi schází Brno, kde jsem prožila část svého života, kde mám spoustu kamarádů a známých,“ uzavírá.

Komentáře

Hlavní zprávy

Pražské vánoční trhy budou i moderní

Vizualizace
vydáno 21. listopadu 2018  16:42

Trhy na Staromáku nebo Václaváku s davy lidí známe všichni. Podnikaví mladí lidé si ale vánoční trhy dělají po svém, a tak město může svým obyvatelům i...  celý článek

Ochladilo se. Nocleženky jsou zpět

Bezdomovec (ilustrační foto)
vydáno 21. listopadu 2018  14:46

Zima je za dveřmi a většina z nás si mrazivé noci nedokáže představit jinak než z pohodlí domova. Pohled na zasněžené město je skrze okno bezesporu...  celý článek

Zoo dá tři koruny z každého lístku na divoká zvířata

Kůň Převalského
vydáno 21. listopadu 2018  10:21

Trojskou zoo letos navštívilo milion čtyři sta tisíc lidí. Ochranáři tak dostanou asi čtyři miliony korun.  celý článek

Miliony turistů zahlcují Česko, hotely marně hledají personál

Ilustrační snímek
vydáno 21. listopadu 2018  9:37

Přinášíme miliardy, dejte nám náměstka. Cestovní ruch se hlásí o svá práva.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám