metro.cz

Počasí v Praze

18 °C / 27 °C

Středa, 19. září 2018. Svátek má Zita.
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. | foto: Archiv Z. SkanderMetro.cz

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

29. ledna 2017  12:41 Lucie Mottlová Metro.cz
Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.

Zuzana Skander se s manželem seznámila v Brně, když tam byl na studiích. „Po nějaké době dostal pracovní nabídku v oblasti cestovního ruchu na Džerbě. Tak jsem se rozhodla odjet s ním k jeho rodině,“ říká Skander.



Fotogalerie

Zpočátku po ni bylo těžké si zvyknout na život v Tunisku. „Neovládala jsem žádný cizí jazyk, až po čase jsem se částečně domluvila arabsky. A arabštinu se učím dodnes,“ přiznává Skander.

Na život v Tunisku si postupně zvykla, zvlášť když přišly rychle za sebou tři děti a nebyl čas myslet negativně. „Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi kolem sebe – jak místní Tunisany, tak i české delegáty na ostrově. Hodně mi pomohli se začlenit mezi ně a naučit základy arabštiny a vařit tuniská jídla. Jelikož manželova rodina je z hlavního města, tak jsem neměla možnost trávit tolik času přímo s nimi.“

Na otázku, jak se liší život v Tunisku a v Česku, odpovídá: „Je to o mentalitě, jiná země, jiné tradice, jiné zvyky. Všude na světě jsou hodní a špatní lidi a já jsem moc ráda, že mě mezi sebe vzali, jako bych tam patřila,“ říká.

Zpočátku neměla v úmyslu otevírat cukrárnu na Džerbě. „Byl to nápad mého manžela, který se snažil, abych se v cizí zemi nenudila,“ vzpomíná Skander. Hodily se jí zkušenosti s provozováním cukrárny v Česku.

Nejtěžší bylo zajistit suroviny na výrobu zmrzliny, které musela dovážet z ciziny. „Místní nebyli vůbec zvyklí jíst kopečkovou zmrzlinu. Dnes jim nejvíce chutnají mléčné zmrzliny. Tunisané moc rádi mlsají,“ přiznává Skander. Nabídku dortů má podobnou jako v Evropě.

„Hodně zákazníků si oblíbilo medovník. Ze zmrzlin jdou nejvíce na odbyt příchutě jako Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Snickers a Jogurt. „Někdy mám pocit, že média podávají informace jinak. Rodina mi pak volá, co se tady děje. A musím je uklidňovat, že je vše v pořádku a že je tady klid,“ říká.

Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. „Ale moc mi schází Brno, kde jsem prožila část svého života, kde mám spoustu kamarádů a známých,“ uzavírá.



Komentáře

Hlavní zprávy

Xindl X: Byla zábava zkusit si věci, které jsem na deskách neměl

Ondřej Ládek v civilu
vydáno 19. září 2018  14:45

Ondřej Ládek vydává pod přezdívkou Xindl X pozítří šestou studiovou desku. Nese název Sexy Exity a přináší pestrou škálu písní. Autor většiny z nich se v...  celý článek

„Začalo to vlaštovkou de luxe,“ říká spisovatel Václav Šorel

Z publikace Vzduch je naše moře – Historie českého a československého letectví...
vydáno 19. září 2018  11:32

Podzimní Velký knižní čtvrtek nabídne patnáct novinek napříč žánry. Na pultech knihkupců se objeví mimo jiné i publikace Vzduch je naše moře – Historie...  celý článek

Švédský nábytek dorazí bez kuliček

Interiér prodejny Ikea na Václavském náměstí v Praze.
vydáno 19. září 2018  8:32

Skandinávská firma Ikea otvírá zítra na Václavském náměstí novou malou prodejnu.  celý článek

Rezidenti platí a podvodníci šetří. Zakrývají si espézetky

Zakrytá registrační značka automobilu v Pařížské ulici.
vydáno 19. září 2018  5:55

Bahno. Nálepky. Hadry. Listí. Tohle všechno najdete na SPZ v parkovacích zónách.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám