metro.cz

Počasí v Praze

16 °C / 24 °C

Pátek, 28. července 2017. Svátek má Viktor.
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. | foto: Archiv Z. SkanderMetro.cz

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

29. ledna 2017  12:41 Lucie Mottlová Metro.cz
Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.

Zuzana Skander se s manželem seznámila v Brně, když tam byl na studiích. „Po nějaké době dostal pracovní nabídku v oblasti cestovního ruchu na Džerbě. Tak jsem se rozhodla odjet s ním k jeho rodině,“ říká Skander.



Fotogalerie

Zpočátku po ni bylo těžké si zvyknout na život v Tunisku. „Neovládala jsem žádný cizí jazyk, až po čase jsem se částečně domluvila arabsky. A arabštinu se učím dodnes,“ přiznává Skander.

Na život v Tunisku si postupně zvykla, zvlášť když přišly rychle za sebou tři děti a nebyl čas myslet negativně. „Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi kolem sebe – jak místní Tunisany, tak i české delegáty na ostrově. Hodně mi pomohli se začlenit mezi ně a naučit základy arabštiny a vařit tuniská jídla. Jelikož manželova rodina je z hlavního města, tak jsem neměla možnost trávit tolik času přímo s nimi.“

Na otázku, jak se liší život v Tunisku a v Česku, odpovídá: „Je to o mentalitě, jiná země, jiné tradice, jiné zvyky. Všude na světě jsou hodní a špatní lidi a já jsem moc ráda, že mě mezi sebe vzali, jako bych tam patřila,“ říká.

Zpočátku neměla v úmyslu otevírat cukrárnu na Džerbě. „Byl to nápad mého manžela, který se snažil, abych se v cizí zemi nenudila,“ vzpomíná Skander. Hodily se jí zkušenosti s provozováním cukrárny v Česku.

Nejtěžší bylo zajistit suroviny na výrobu zmrzliny, které musela dovážet z ciziny. „Místní nebyli vůbec zvyklí jíst kopečkovou zmrzlinu. Dnes jim nejvíce chutnají mléčné zmrzliny. Tunisané moc rádi mlsají,“ přiznává Skander. Nabídku dortů má podobnou jako v Evropě.

„Hodně zákazníků si oblíbilo medovník. Ze zmrzlin jdou nejvíce na odbyt příchutě jako Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Snickers a Jogurt. „Někdy mám pocit, že média podávají informace jinak. Rodina mi pak volá, co se tady děje. A musím je uklidňovat, že je vše v pořádku a že je tady klid,“ říká.

Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. „Ale moc mi schází Brno, kde jsem prožila část svého života, kde mám spoustu kamarádů a známých,“ uzavírá.

Komentáře

Hlavní zprávy

Víc pokutujte! Zavelel šéf strážníků v Praze 1

Podle strážníků, které deník Metro na parkovišti potkal, jak vypisují lístečky...
vydáno 28. července 2017  9:55

Nečinně se procházet po městě můžete ve svém volnu, vynadal Stejskal podřízeným. Teď čelí kritice.   celý článek

Střelečák jako panoptikum, Pražané nebyli vždy jen Češi

Samojedi byli atrakcí na Střelečáku.
vydáno 28. července 2017  8:16

Samojedi a kavárny jako útočiště pro uprchlíky ze Sudet.  celý článek

Podle zvuku poznají ochránci přírody netopýra

Netopýr ušatý
vydáno 28. července 2017  5:09

Černí, severní i řasnatí. Ochránci přírody mapují netopýry ve středních Čechách.  celý článek

Sloupek Julie Červené: Šťastné dětství bez záruky

Julie Červená
vydáno 27. července 2017  19:02

Chtěla bych jí zařídit šťastné dětství, ale nemůžu ji jen chránit před světem.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám