metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 18 °C - oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle možnost bouřky.

Úterý, 25. dubna 2017. Svátek má Marek.
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. | foto: Archiv Z. SkanderMetro.cz

Stýská se mi po Brně, říká cukrářka na Džerbě

29. ledna 2017  12:41 Lucie Mottlová Metro.cz
Tunisany naučila jíst medovník. Zuzana Skander žije v Tunisku třináct let.

Zuzana Skander se s manželem seznámila v Brně, když tam byl na studiích. „Po nějaké době dostal pracovní nabídku v oblasti cestovního ruchu na Džerbě. Tak jsem se rozhodla odjet s ním k jeho rodině,“ říká Skander.



Fotogalerie

Zpočátku po ni bylo těžké si zvyknout na život v Tunisku. „Neovládala jsem žádný cizí jazyk, až po čase jsem se částečně domluvila arabsky. A arabštinu se učím dodnes,“ přiznává Skander.

Na život v Tunisku si postupně zvykla, zvlášť když přišly rychle za sebou tři děti a nebyl čas myslet negativně. „Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi kolem sebe – jak místní Tunisany, tak i české delegáty na ostrově. Hodně mi pomohli se začlenit mezi ně a naučit základy arabštiny a vařit tuniská jídla. Jelikož manželova rodina je z hlavního města, tak jsem neměla možnost trávit tolik času přímo s nimi.“

Na otázku, jak se liší život v Tunisku a v Česku, odpovídá: „Je to o mentalitě, jiná země, jiné tradice, jiné zvyky. Všude na světě jsou hodní a špatní lidi a já jsem moc ráda, že mě mezi sebe vzali, jako bych tam patřila,“ říká.

Zpočátku neměla v úmyslu otevírat cukrárnu na Džerbě. „Byl to nápad mého manžela, který se snažil, abych se v cizí zemi nenudila,“ vzpomíná Skander. Hodily se jí zkušenosti s provozováním cukrárny v Česku.

Nejtěžší bylo zajistit suroviny na výrobu zmrzliny, které musela dovážet z ciziny. „Místní nebyli vůbec zvyklí jíst kopečkovou zmrzlinu. Dnes jim nejvíce chutnají mléčné zmrzliny. Tunisané moc rádi mlsají,“ přiznává Skander. Nabídku dortů má podobnou jako v Evropě.

„Hodně zákazníků si oblíbilo medovník. Ze zmrzlin jdou nejvíce na odbyt příchutě jako Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Snickers a Jogurt. „Někdy mám pocit, že média podávají informace jinak. Rodina mi pak volá, co se tady děje. A musím je uklidňovat, že je vše v pořádku a že je tady klid,“ říká.

Zuzana Skander pochází ze Slovenska, kam se pravidelně vrací za svou rodinou. „Ale moc mi schází Brno, kde jsem prožila část svého života, kde mám spoustu kamarádů a známých,“ uzavírá.

Komentáře

Hlavní zprávy

Chůze je vhodná pro každý věk

Pohyb ve stáří vybírejte s ohledem na svůj věk. Chůze je ale ideální.
vydáno 25. dubna 2017  10:35

Kloubům nedělají dobře tvrdé nárazy ani rotace. Na co dát pozor? Klouby jsou jednou z nejnamáhanějších částí těla. Především velké klouby – ramena, kolena...  celý článek

Poplatky nás trápí, ale mnohé postupně mizí

(Ilustrační snímek)
vydáno 25. dubna 2017  9:29

Za stejné služby vám banky můžou účtovat velmi rozdílné částky. Přesto banku mění jen malé procento lidí.  celý článek

Varhany pro katedrálu za 80 milionů

Dominik Duka s vizualizací varhan (24. dubna 2017).
vydáno 25. dubna 2017  8:20

Podpisem smlouvy mezi kardinálem Dominikem Dukou a varhanářskou firmou Gerharda Grenzinga odstartovaly včera práce na varhanách pro svatovítskou katedrálu.  celý článek

Vzduch i zem. Autovírník Pavla Březiny je univerzální

Autovírník GyroMotion Cavalon konstruktéra Pavla Březiny.
vydáno 25. dubna 2017  6:31

Létá to, jezdí to, ale vrtulník to není. Tak v kostce popisují netradiční dopravní prostředek, pro který se ujal název GyroMotion neboli autovírník, jeho...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám