metro.cz

Upéct pizzu chce něžnost i grif

  11:15
Říká se, že jednu z nejlepších pizzerií najdete na Petrském náměstí v Praze. Rohový podnik Alforno jako kdyby vypadl z nějakého italského města. Své vypiplané receptury sem také přinesl pravý Ital. V kuchyni Antonia Barby jsme si proto jednu zkusili upéct sami.
Metrová pizza

Metrová pizza | foto: Metro.cz

Co je to na talíři?

  • Pokud máte problém s cizími názvy jídel, zkusíme některé pojmy přeložit.
  • Salsiccia - toskánská klobása.
  • Guanciale - vepřové líčko.
  • Bresaola - sušená hovězí kýta.
  • To všechno si můžete dopřát jako přísadu na pizzu.

Zdejší hlavní pizzař Antonio pochází z italské Puglie, učil se ve Švýcarsku u strýce. Časem se svou pílí vypracoval v uznávaného „kouzelníka“ s těstem. Ve své domovině se potkal s Češkou, která ho přivedla až do Prahy. A mistr tady už zůstal. Naštěstí. Podnik patří podle gastronomů mezi pět nejlepších pizerií v Praze.

Žádné vylepšování

„Nepřidává do těsta nic, co tam nepatří. Proto je tak křehké, tenké a za všech okolností křupavé. Musí se umět s těstem pracovat. Antonio do něj dává minimum droždí. Má přesně spočítané poměry,“ vysvětluje šéfkuchař Petr Dlouhý a dodává: „Těsto je křehké díky tomu, že tam nepřidává olivový olej. Musí se také nechat dostatečně odpočívat. Když chcete mít pizzu na stole v pondělí, v neděli večer musí být hotové těsto. V peci, kde je i 450 stupňů, ji má jen tři minuty a je hotová.“ ̈

Při přípravě pizzy si v téhle restauraci potrpí na vybrané suroviny. Téměř všechny jsou italského původu, a především velmi kvalitní. „Kupujeme vše od italské firmy, která sem produkty dováží. Jsou to ty nejlepší dostupné výrobky. Máme svoji filozofii a nechceme se zalíbit českému zákazníkovi, abychom dělali třeba jídlo na smetaně. Každá kuchyně má svoje pravidla a nehodí se, aby se vylepšovala jinými věcmi,“ říká Dlouhý.

Výsledná cena pizzy v Alfornu je o něco vyšší než jinde, ale zákazníci kvalitu ocení. „Lidé vědí, že je opravdu dobrá. Na obědy k nám chodí z 90 procent Češi. Večer je to tak půl na půl s cizinci. Přes zimu jsme ale opět závislí hlavně na domácích hostech,“ všímá si manažer restaurace David Hudos.

Metrovka trvá dvacet minut

Když vyrazíte na večeři s kamarády nebo partou, pak rozhodně zkuste místní specialitu. Metr dlouhou a 32 centimetrů širokou pizzu zvanou Metrovka. Sice jsou na výběr jen tři druhy a příprava pokrmu trvá dvacet minut oproti pěti u klasické pizzy, ale výsledek stojí za to. Tuhle dobrotu dostanete na metrovém prkně a opravdu si pochutnáte.

„V Itálii jsou restaurace, které dělají jen metrovou pizzu. Mají i užší a dlouhé uzpůsobené lavice, prostě připravený celý koncept,“ přidává Hudos. Objednat si můžete také půlmetrový kousek. O víkendu vezměte do Alforna i děti. Samy si zde můžou zkusit udělat pizzu a následně si své dílo sníst. Kuchaři také připravují měsíční pizzu, která se zaměřuje na určité suroviny, ať už to je parmská šunka, či lišky. Forno znamená v italštině pec, takže si zde pochutnáte i na výborném pečeném masu či focaccii. Místní pec na dřevo je něco jako poklad.

Autor: Pavel Urban Metro.cz
zpět na článek