metro.cz

Silvestr! Zasypte hosty bublinkami

  6:37
Kamarády na silvestrovské oslavě nemusíte překvapit jen jídlem, ale také promyšleným servisem.
šumivé víno, ilustrace | foto: Shutterstock

Pořád se mluví jen o jídle. Jenže zapůsobit můžete na svoje hosty i vhodnou volbou nápojů, které navodí tu správnou slavnostní atmosféru. Základní pravidlo zní: dodržujte zásady správného stolování. Pro začátek si uvědomte, kolik druhů nápojů chcete u večeře pít. Aby vše bylo dokonalé, měli byste sklenky na nápoje umístit nad špičku příborového nože a seřadit je podle pořadí zleva doprava.

Spojili jsme se se sommeliérem Tomášem Brůhou, aby nám poradil, jak na to. Začít se má přípitkovou sklenkou, nejlépe ve tvaru „flétna“. Je totiž ideální pro servírování šumivých vín, neboť má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína. A šumivá vína jsou dokonalým aperitivem.

„Sekty poskytují zážitek pro vícero smyslů, a proto dokážou skvěle povzbudit chuť a naladit chuťové pohárky na chod, což musí splnit každý správný aperitiv,“ vysvětluje.

Druhá v pořadí by měla být sklenice na hlavní nápoj, následovaná sklenicí na nápoj nealkoholický. Bude vhodné, pokud ohledně alkoholu zůstanete u šumivého vína. Předejdete tak nejistotám ohledně preferencí jednotlivých hostů.

Jedinečnost celého okamžiku podávání šumivého vína můžete navíc podpořit stylovým „zlepšovákem“. V ideálním případě je třeba sekty předem vychladit na teplotu 3 – 5 °C, což se vám u tabule bude dodržovat těžko a ne každý má doma z filmů známý „kbelík“ na sekty a ledovač. Stejně dobře vám ale poslouží prakticky jakákoli nádoba naplněná kostkami ledu, které koupíte v pytli na známějších benzinkách. Pro lepší servírování nezapomeňte její hrdlo obalit plátěným ubrouskem. Široký výběr chutí by navíc mohl zviklat i tradiční pivaře. Lahev sektu a sklenky plné bublinek umějí totiž navozovat jedinečnou atmosféru lépe než pivo.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek