metro.cz

Jejich maso zaujme na první kousnutí. Grilují závodně

  7:55
Eva Meyer a její manžel, Američan Clint jsou mistři v grilování. Soutěží po celé Evropě, občas v USA. V sobotu se tento pár představí na pražském grilovacím festivalu Oheň a kouř. „Připravíme krásně provoněné maso, které se bude udit patnáct hodin,“ láká na festival Eva.
Eva Meyer s manželem Clintem jsou mistři v grilování.

Eva Meyer s manželem Clintem jsou mistři v grilování. | foto: Archiv Eva MeyerMetro.cz

Jak jste se vlastně k tomuto „sportu“ dostali?
Největší inspirací pro nás bylo zhlédnutí americké televizní show Pitmaster. To je něco jako u nás Masterchef, jen specializovaný na barbecue. Zcela náhodou jsme pak narazili na kurz porotcování těchto soutěží, kterého jsme se zúčastnili v Belgii.

Jak se v barbecue dá soutěžit a co se hodnotí?
Soutěží se ve čtyřech kategoriích – kuře, vepřová žebra, vepřové a hovězí brisket. Porotci hodnotí maso podle tří kritérií – vzhled, chuť, textura, tedy jestli není maso příliš suché, nedopečené a podobně. Každý porotce dostane šest vzorků z každé kategorie. Soutěžní barbecue je trošku odlišné od toho, které si lidé normálně připravují doma. Má plnější chuť, protože musí zaujmout na první kousnutí. Soutěže jsou vždy dvoudenní, maso se připravuje dlouhé hodiny při nízkých teplotách. Hovězí brisket bývá na grilu až 15 hodin. Odevzdává se vždy v pevně daném desetiminutovém rozmezí, takže načasování je velmi důležité!

Jak a kde trénujete?
Trénujeme, když nám to čas dovolí, při různých přátelských setkáních. Občas využijeme nějakou cateringovou akci k vyzkoušení nových nápadů.

Co chystáte na sobotní grilovací festival?
Připravíme krásně provoněné BBQ trhané vepřové a BBQ hovězí maso, které se bude udit dvanáct až patnáct hodin na našich grilech na pelety na třešňovém a pekanovém dřevě. Maso doladíme Kansas City BBQ omáčkou a doplníme salátem Coleslaw. Určitě budeme věrni konceptu klasického amerického barbecue, které díky našim zkušenostem a manželovu původu zaručuje svou autenticitu.

Kde už jste soutěžili?
V minulém roce se nám velmi dařilo v soutěžích Steak Cookoff Association, kde se soutěží ve steacích. Vyhráli jsme několik soutěží, což nás vyneslo celkově na druhé místo v Evropě. Také jsme velmi hrdí na naši účast na World Food Championships v USA, kde jsme poměřili síly s velmi kvalitními týmy z celého světa.

Jste v Česku jediní, kdo v grilování soutěží?
V Česku jsou v tuto chvíli ještě další 2 týmy, které soutěží v barbecue. Doufáme, že se tento trend rozšíří u nás stejně rychle, jako je na vzestupu v okolních zemích. Velký barbecue boom letos zažívají například v Maďarsku a Slovinsku, kde ještě loni byla BBQ komunita velmi malá. V západních zemích Evropy, kde je americké BBQ již několik let, se šíří dál velkou rychlostí. V Čechách nás to zatím ještě míjí.

Má začátek vaší vášně něco společného s tím, že je váš manžel Američan?
Určitě. Kombinace faktu, že americké barbecue je součástí jeho kultury a výše uvedené TV show nás nasměrovalo tak, kde v tuto chvíli jsme.

Autor: Marek Hýř Metro.cz
Témata: gastronomie
zpět na článek