Tohle vám řekne každý český pivní konzervativec. Najdou se ale i země, kde se pivo netěší tak posvátné úctě a kde ho barman klidně smíchá s rajčatovou šťávou, ledem, ciderem nebo sektem a podá hostovi.
Pivní koktejly lze rozdělit do dvou základních skupin. Ty první si nechávají umíchat hosté, kteří z nejrůznějšího důvodu potřebují účinky piva znásobit – Němci si dávají kozí máz s griotkou, Poláci ponorku s vodkou a my Češi zas máme naše magický voko. V horkých letních měsících je ale praktičtější pivo spíš ředit, maximálně ho míchat s něčím podobně alkoholickým. Vedle obyčejných radlerů existují idrinky mnohem sofistikovanější, třeba rudá mexická michelada, která je skvělým lékem na ranní bolehlavy.
Čtyři nejznámější světové koktejly, jejichž základem je pivo, jsme si nechali umíchat od profesionálů, a když už jsme byli trochu v ráži, řekli jsme si, že vymyslíme pátý, vlastní. Uvidíme, třeba se chytne...
Snakebite
Hadí uštknutí je oblíbeným pivním koktejlem v Anglii. Kombinuje cider s ležákem, když do něj navíc chcete štamprli likéru z černého rybízu, barmanovi si musíte říct o Snakebite and Black. Nám ho na baru naservírovali s likérem ostružinovým. Černá jako černá.
Proč ne! Pokud vás má na dovolené uštknout had, tohle je přijatelná varianta.
Michelada
Mexická michelada se může podávat v mnoha různých variacích. To, co vám pod tímto označením přinesou, se liší město od města. Základní varianta používá pouze led, citron či limetku a sůl. My dostali sůl havajskou černou a navrch posyp z limetkových „práskacích kuliček“.
Máme pro Mexičany pochopení. Na yucatánských plážích by to bez ledu nešlo.
Michelada 2
Hemingway miloval bloody Mary, Mexičané milují její pivní sestru krvavou micheladu, která se stejně jako Hemingwayův originál považuje za vynikající vyprošťovák. Rudá michelada je vlastně pivo s ledem, solí a citronem naředěné rajčatovou šťávou a vylepšené různými pálivými ingrediencemi. Používá se pepř, tabasko, papričky nebo sójovka. Hasta la vista!
Černý samet
Když v roce 1861 zemřel manžel královny Viktorie, princ Albert, napadlo Londýňany umíchat smuteční koktejl s příznačným názvem černý samet. Smíchali sekt s černým pivem. Pokud se nalévá opatrně, neměly by se vrstvy promíchat.
Pohřební nálada panovala i při naší výrobě. Sekt s pivem se promíchaly, tak barman vylepšil vzhled čokoládovým bonbonem s náplní z jahod a Jagertee.
Zlámaný pivo
Drink, který pro nás vymyslel barman Crazy Daisy Honza Zlámaný, obsahuje zajímavé ingredience. V šejkru promíchal s ledem tabákový sirup, kávový likér a cold drip, tedy kávu překapávanou přes led, kterou si tu sami vyrábí. Na závěr zalito Guinnessem Extra Stout a ozdobeno koulí z cukrových vlasů.
Efektní byla ta zakouřená prezentace, Honzo! A drink samotný velmi překvapil. Punk pro pořádné pražské flamendry.
Crazy Daisy chce být opravdu „crazy“Pivní drinky jsme si nechali namíchat v novém baru v centru Prahy, který je otevřen od pátku 29. července. Prvorepubliková atmosféra, dunivý electroswing a videomapping na stěnách. Bar Crazy Daisy láká na památkově chráněný interiér prostor paláce Astra ukrytých pod pasáží spojující Václavské a Jugmannovo náměstí. Od dvacátých let to byla vinárna Carioca, do níž se chodilo i tančit. Autorem konceptu baru je mistr světa v míchání nealkoholických koktejlů a přední český barman Achim Šipl. Pivní drinky s námi míchal barman Honza Zlámaný. Koktejlové menu je inspirované pražskými reáliemi. |