metro.cz

Přijedete a auto vám odvezeme. Zemský pivovar vymýšlí, jak se u něj bude parkovat

  8:48
Stavba nového Zemského pivovaru má začít do dvou let. Pivo se má v branickém Dominikánském dvoře začít vařit za čtyři roky. Některé otázky však stále zůstávají nedořešeny. Například to, kde budou parkovat auta.
Zvonice Dominikánského dvora na rohu Branické a Jiskrovy ulice.

Zvonice Dominikánského dvora na rohu Branické a Jiskrovy ulice. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

Fakta o pivovaru

Zemský pivovar se prezentuje veřejnosti několika způsoby.

  • Prezentace projektu se konaly v Dominikánském dvoře třikrát v průběhu loňského léta. Každé se zúčastnilo kolem stovky lidí. Branické zajímalo kromě parkování také využití Dominikánského dvora pro veřejnost.
  • Pivovar ještě nestojí, má však už vlastní pivo. Jmenuje se Zemský India Pale Ale, a je to atypické pivo pro české prostředí. Uvařil ho sládek Josh Westem z amerického Denveru.

„Parkování je nejpalčivějším problémem,“ řekla deníku Metro Petra Handlová, členka spolku Náš Braník, který hájí zájmy místních obyvatel. „Nedovedu si momentálně představit, že by byla některá řešení navrhovaná vlastníky pivovaru realizovatelná,“ dodává Handlová.

Budoucí Zemský pivovar bude po rekonstrukci rozčleněn na tři části – pivovar, restauraci a hotel s malými krámky. Ty budou zaměřeny především na řemeslné pojetí potravin.

„Samotný pivovar bude stát v ulici Ke Krči, restaurace bude přilehlá k ulici Jiskrově, a to hlavně její spodní část včetně zahradní restaurace. První patro v Jiskrově ulici, její podkroví a současně všechna tři podlaží ulice Branické budou patřit hotelu a službám,“ říká akcionář a duchovní otec pivovaru Pavel Prchal.

Parkování se podle Prchala musí ještě řešit s vedením městské části Prahy 4. „Jednou z možností je uvažovaný návrat čtvrtého křídla, které již neexistuje. Pronajali bychom část vedlejšího pozemku u dnešní Subterry. Druhou je, že by služba hostům auta vždy odvezla, aby nestála u pivovaru,“ vysvětluje Prchal. Témat k projednávání je podle něj stále dost. Nejaktuálnější je využití pivovaru pro veřejnost na další roky. „Nejspíše formou farmářských trhů a pivních slavností,“ dodává Prchal.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz
zpět na článek