metro.cz

Kavárna otevírá dveře začínajícím umělcům i handicapovaným

  11:48
Ve vzduchu voní čerstvě namletá káva a od baru se line francouzský šanson. V kavárně Café AdAstra v Podskalské ulici právě vrcholí přípravy na výstavu Kristiny Fingerland a Jakuba Bachoríka, kteří mají dnes v 19 hodin vernisáž.

Další 3 fotografie v galerii
Obraz Jakuba Bachorika | foto: Archiv umělcůMetro.cz

„Dokončuji školu a toto je moje první veřejná výstava mimo studium. Těším se na reakce veřejnosti, které vyvolají moje litografie,“ říká Kristina Fingerland, která studuje pražskou UMPRUM.

Název výstavy kreseb je „Samocení aka Zdravim svý ticho“. Představí toulky okrajovými krajinami našich tajuplných představ a myšlenek, hledání smyslu přežívání v nekonečných pustinách zákrutů mysli, návštěvy cizích odlehlých zahrad, které už dávno nikdo neobydluje, budování i objevování nových periferií, prolínání světů vědomých, podvědomých, povědomých i nevědomých. Výstava potrvá v kavárně měsíc.

„Převážně kreslím tužkou či fixem, maluji akrylem na papír. Ovšem dost často to závisí na tom, co mám, či zrovna nemám v penále,“ prozrazuje Bachorík. „Nejbližší je mi momentálně tušomalba, ale ráda se věnuji také grafickým technikám, jako je litografie či hlubotisk,“ říká Fingerland. V kavárně vystaví sérii spontánních akrylových maleb vycházejících z jejich inspirací a vizí.

Kromě výtvarných děl mají tito dva mladí umělci na kontě již několik autorských publikací, z nichž některé budou ke koupi přímo na výstavě. „Část zisku z prodeje publikací i našich litografií chceme jako poděkování věnovat organizaci Zajíček na koni, která kavárnu provozuje. Tím zase podpoříme zaměstnávání lidí s handicapem,“ říká Bachorík.

Kavárnu AdAstra provozuje organizace Zajíček na koni. Pomáhá nejen začínajícím umělcům, kteří tu mají autorská čtení, vernisáže i koncerty, ale také handicapovaným lidem. „Pro každého klienta hledáme činnost v kavárně, aby ho to nestresovalo a i naplňovalo být tady a mít nějakou mzdu,“ popisuje situaci Lenka Mansour.

Listujeme v jídelním lístku, kterému vévodí sladké a slané palačinky a francouzské bagety, nechybí ani polední menu. „Projela jsem loni v srpnu Francii a nasbírala recepty hlavně z Akvitánie, Gaskoňska a Burgundska,“ vzpomíná majitelka Markéta Šulcová, která recepty konzultovala přímo s Francouzi. „Nechali mě dokonce na mnoha místech nafotit si jejich jídelní lístky. A vždycky s úsměvem,“ dodává. Původně bylo menu více postavené na palačinkách, ale to tady moc nešlo. Lidé si žádali bagety a navíc přibylo i pár českých jídel.

Autor: Lucie Poštolková Metro.cz
zpět na článek