metro.cz

Harira, taši-tuši i chutné charčo. Kam v Praze na netradiční polévky?

  5:58
Podívejte se, kde ochutnat dobré, ale i netradiční polévky, které nám poradila Bára Sedláková, autorka blogu Detox chutně. Prošli jsme za vás.
Polevkárna paní Mančo

Polevkárna paní Mančo | foto: Lucie Mottlová, Metro.cz

Plavecká polévka, Výtoň

Každý den zde najdete výběr čtyř polévek i­ dvě hotová jídla. Na své si přijdou i celiaci nebo vegetariáni. Mezi jejich netradiční recepty patří ekvádorská arašídová, která je vegetariánská a krémovitá, ale na lístku najdete také indickou kuřecí polévku milagutannir. „Miluju její atmosféru i­ umístění hned vedle náplavky na Rašínově nábřeží,“ přiznává Sedláková.

Malé polévky si tu dáte za 45 korun a velkou za 55 korun, u masitých a dražších ingrediencí počítejte 50 až 60 korun. www.plaveckapolevka.cz

Polífkárna, Pankrác

Najdete ji schovanou za budovou kanceláří v Pikrtově ulici. Maličký podnik s o to větší kuchyní. Každý den v nabídce najdete čtyři druhy polévek, v­ létě šest. Mezi netradiční patří červená čočková s­ pomerančovou šťávou nebo krém z červené řepy se sýrovým dipem. „Máme asi 80 receptů od bramboračky přes gulášovku až po kuřecí a thajskou s kokosovým mlékem,“ říká Josef Novák, spolumajitel Polífkárny.

Lidé mají vždy na výběr mezi variantami s masem, se zeleninou, či luštěninami. „Ceny jsou i vzhledem k lokalitě na Pankráci dle mého názoru velmi příjemné,“ dodává Sedláková. Za teplé polévky zaplatíte 60–65 korun za větší půllitrové a 40–43 korun za poloviční porci. Na dračku jdou i palačinky. www.polifkarna.com

Polévkárna Sokolovská

Jde o jednu z nejstarších polévkáren v Praze. Krčí se nedaleko zastávky Křižíkova. Mezi nejvyhlášenější patří boršč nebo marocká harira – zeleninová polévka s cizrnou. „V­ čase oběda je sice téměř nemožné si v tomto podniku sednout, ale i jídlo s ­sebou stojí za to,“ přiznává blogerka Sedláková.

Vaří tu gruzínské kuchařky. Připravují pět polévek denně, navíc mají chačapuri, tedy slané koláče, quiche, saláty, šátečky, kávu i sladké dorty. Za malou polévku dáte 47 a ­za velkou 69 korun. www.polevkarna.cz

Čtěte také:

Polévkárna paní Mančo

Půjdete-li Bělehradskou ulicí, zastavte se u paní Mančo na méně tradiční polévkové speciality. „Polévkárna gruzínské majitelky, ve které najdete právě výběr gruzínských dobrůtek, stojí za vyzkoušení,“ láká Sedláková.

Už při příchodu ucítíte bylinky, které jsou základem gruzínské kuchyně. Ochutnat tu můžete charčo, což připomíná gulášovku, ale je z kuřecího a plavou v ní ořechy. Na lístku mají také taši-tuši, jde o pálivou hovězí gulášovku nebo chichirtmu, tedy kuřecí vývar s ­vejcem. V poledne mají šest polévek, přes den čtyři a nabízejí také vegetariánské varianty. Malá polévka vyjde na 47 korun a ­velká na 67, ale charčo je dražší o dvacet korun. Součástí nabídky jsou i­ hlavní jídla, saláty a slané koláče chačapuri. www.polevkarnamanco.cz

Polevku.cz, Krymská

Do Krymské se můžete vypravit za tradičními českými polévkami, jako je zelňačka s ­klobásou, krémová s bazalkovým pestem, kulajda nebo kroupová polévka. Mezi málo obvyklé patří zeleninová polévka s pohankou nebo zeleninová se slunečnicovými semínky a mrkvová. Připravují tři polévky denně a­ jedno hlavní jídlo. Malá polévka stojí okolo 40 korun, větší je za 70–80 korun, podle typu polévky. Pečou si tu i­ kváskový chléb. www.polevku.cz

Pokud si rádi vybíráte, najdete aktuální denní menu všech polévkáren na jejich webových stránkách.

Autor: Lucie Mottlová Metro.cz
zpět na článek