metro.cz

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour, to je také dobré jídlo a pití. Letos si obého užijete doslova do sytosti. K ochutnání bude špičková gastronomie v podání hvězdných brněnských restaurací, speciální koktaily, ale také cvrčci. A samozřejmě skvělé víno a pivo.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat | foto: Regiontour

Veletrhy se odehrají 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti, první den patří odborníkům.

Regionální dobroty

Už tradičně je součástí veletrhů festival krajových specialit a regionálních výrobků a potravin RegFoodFest. V pavilonu P tak zavoní klobásky, sýry, koláčky, na co si vzpomenete. Dobroty bude možné nejen ochutnat, ale odnést si své favority i domů.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

Degustační menu

Špičkovou gastronomii na veletrhy přivedou vyhlášené brněnské restaurace. Na místě šéfkuchaři z Koishi, Pavillonu, Signature a mnoha dalších vykouzlí svoje degustační menu. Kdo bude chtít, za zvýhodněnou cenu si je koupí, ale speciální pokrmy bude možné vyhrát v soutěži. A co třeba bude k ochutnání? Martin Babica z Koishi chystá Thai Bouillabaisse z ryb, mořských plodů, marinované shiitake nebo pak choi, k tomu se bude podávat Chardonnay 2015 z vinařství Nepraš. Borgo Agnese zvolilo italské Custoza Superiore Ca´del Magro 2015, aby doplnilo skvělou tresku s pórkem a bernskou omáčkou Lukáše Greguše a Tomáše Jangla. Restaurace Konfit a její šéfkuchař Vlastimil Prchal nabídne jemně pikantní zadělávané dršťky doladěné kabinetním moravským muškátem ze sklepů vinařství Sonberk.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

Veletržní koktaily

Přímo veletrh se chystají speciální koktaily. „Nezůstaneme na noc“, zní jeden ze sloganů GO a Regiontour a stejný název ponese i speciální drink. Z mott vyjdou i další koktaily. Na místě je vytvoří skvělý barman Martin Hoffman, který dlouhá léta mixoval drinky v opěvovaném baru Super Panda Cirkus.

Káva jako za první republiky

V pavilonu P zavoní i káva. Na stánku města Brna ji bude připravovat trojnásobný Mistr kávy Adam Troubil. Ten se také dvakrát denně rozpovídá o černém moku a jeho přípravě za první republiky. „Byla to poměrně drahá surovina. Většinou byla v koloniálech k dostání jen zelená káva, kterou si potom lidé pražili doma sami, postupně si pár větších obchodníků pořídilo pražírny,“ popisuje barista. Jeho umění ochutnají šťastlivci, kteří vyhrají soutěž. Prvorepublikovou kavárnu najdou zájemci i v expozici Východních Čech.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

Cvrček je fajn

Kdo stojí o opravdu velké zážitky, nechť zamíří do pavilonu F, kde se svými specialitami bude čekat kuchař a velký cestovatel Milan Václavík. Ten se dlouhodobě zabývá extrémní kuchyní a odvážlivcům nabídne třeba cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík. Ale nabídne i maso krokodýla, štíra nebo sklípkana.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

Vůně Arábie

Pokud nejste až takovými příznivci exotiky, ale chcete přece jen něco jiného než knedlo-zelo-vepřo, udělejte pár kroků dál k veletržní verzi vyhlášené brněnské restauraci Klubu cestovatelů. Tady vás omámí vůně a chutě Arábie.

Přijďte si na brněnské výstaviště zamlsat

Perly jižní Moravy

Dobré jídlo je potřeba spláchnout neméně skvělým pitím. A když jsme na jižní Moravě, proč ne vínem? Těch bude k ochutnání hned několik. Svoje skvosty přiveze Rajhradské klášterní, které navazuje na tradici benediktýnských pěstitelů z 13. století. Mladé vinaře zastoupí třeba Vinařství Cigánek. Na stánku znojemské oblasti se bude nalévat víno z vinařství Schwarz. Na veletrhy zavítá i Vinselekt Michlovský, rakvická společnost ověnčené desítkami ocenění. A protože mnoho návštěvníků přijede na GO a Regiontour autem, určitě ocení nealkoholická vína, jejichž výrobě se Michlovský začal věnovat jako první v Česku.

Pivní legendy i speciály

Komu chutná více pivo, ani ten nepřijde zkrátka. A je jasné, že nejlepší bude zamířit k těm nejpovolanějším – na stánek Plzeňského kraje. Tady se budou ochutnávat poklady v podobě Plzeňského Prazdroje, Chodovaru a Purkmistra. Již několik let se těší oblibě minipivovary. Speciály přivezou například východočeské a olomoucké malé pivovary, Znojemsko doporučí krumlovský Rokiten. A porovnat můžete se slovenskými zlatavými moky.

Dobroty, mňamky

Uďobávat, ochutnávat, nechat se překvapovat bude možné vlastně téměř všude. Že na stánku nabídnou krajové speciality, avizují představitelé Zlínského, Moravskoslezského nebo Bratislavského kraje. Pokud půjdete okolo jihočeské expozice, můžete okusit tamní vyhlášené masopustní koblihy. Tvarůžky zavoní od Olomouce, tady dokonce i jídla s přídavkem levandule. A aby vytrávilo, zakončete svoji „tour“ třeba s miroslavskou meruňkovicí.

Gastronomické talenty

GO A REGIONTOUR 2018

Veletrhy cestovního ruchu

Místo konání: Veletrhy Brno

Termín: 18. – 21. 1. 2018, první den patří odborníkům

Vstupné: rodina 280 korun, základní vstupenka 180 korun (lze koupit výhodněji online)

Více informací: www.regiontour.cz

Jaké jsou dnešní trendy v gastronomi, mohou zájemci sledovat na tradiční součásti veletrhů Gastro Junior Brno – Bidfood Cupu. Jde o klání kuchařů, cukrářů, číšníků, barmanů a baristů do 23 let a letos se koná již po čtyřiadvacáté. Jedná se o velkou pódiovou show postavenou na pohotovosti a kreativitě soutěžících. Třeba kuchaři a cukráři svoje úkoly předem vůbec neznají, výzvou je pro ně tajemný black box se surovinami, které budou muset ve svém menu zakomponovat. Pořadatelé podobně napínají i účastníky dalších oborů. „Hrou“ dovedností a nervů bude po celé čtyři dny provázet herečka a skvělá kuchařka Markéta Hrubešová.

zpět na článek