metro.cz

Nový trend. Mladí lidé míří na Štědrý večer do restaurací

  8:59
Mladí lidé chodí čím dál častěji na Štědrý den za zábavou. „Vlivem odkládání založení rodiny je ve společnosti množství lidí, kteří už nežijí s rodiči a zároveň ještě nemají svou rodinu. Skupina přátel na Štědrý den je pak dobrou alternativou, jak si tento den užít,“ uvedla psycholožka Alex Hrouzková.
Ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na Štědrý večer si barmani i servírky vydělají

  • Že policisté nebo záchranáři pracují na Štědrý večer, je samozřejmost. U lidí v pohostinství je to jinak.
  • Pokud jde o restaurace, které jsou otevřené nepřetržitě celý rok, zaměstnanci většinou předem vědí, že na ně může vyjít směna i na Štědrý den. Pokud by na Štědrý den nechtěli pracovat, museli by si to sjednat písemně se zaměstnavatelem předem.
  • Pracovníkům restaurací bude za práci na Štědrý den ze zákona náležet příplatek. Jelikož letos Štědrý den připadne na víkend, budou mít pracovníci nárok celkem na tři typy příplatku, které se sčítají.
  • Konkrétně jde o příplatek ve výši 100 procent průměrného výdělku za práci ve svátek, dále příplatek ve výši 10 procent průměrné mzdy za práci o víkendu a 10procentní příplatek za práci v noci.

Podle Hrouzkové mnozí mladí lidé také volí setkání v restauraci jako pohodlnější variantu, kdy se nechtějí stresovat přípravami, ale nechtějí tím přijít o setkání s blízkými, ať je to rodina, či přátelé. „Většina lidí si uvědomuje, že jde o významnější den než jiné, avšak mnozí se rozhodli tento den tolik neprožívat,“ říká Hrouzková.

Že jde o rostoucí trend, si všímají i podniky. Na základě dat průvodce po restauracích Restu.cz je jen několik dní před Vánocemi rezervována již téměř třetina všech volných míst v restauracích, které mají na Štědrý večer otevřeno.

Aby podniky mladé lidi nalákaly, vymýšlí na 24. prosince netradiční akce. Například poprvé po pětadvaceti letech se bude o Štědrém dnu vařit na Ještědu, kde šéfkuchař Dominik Veselý připravil speciální menu.

„Jedenáct pokojů z dvanácti máme na Štědrý večer naplněno,“ potvrzuje zájem o štědrovečerní aktivity mimo domov Pavla Kantorová z recepce Hotelu Ještěd.

„Ačkoli máme kapacitu 240 míst, i letos už máme na Štědrý večer poměrně dost rezervací,“ říká Aleš Šolc z Pivnice Štupartská v Praze 1. Podle něj stojí lidé víc o pivo než o nějaké speciální vánoční menu ve stylu bramborového salátu s kaprem.

Také v brněnském podniku The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar bývá na Štědrý den našlapáno. „Hodně hostů k nám přijde na Štědrý den v nových svetrech a všichni jsou příjemně naladěni,“ říká provozovatel baru Zdenek Kortiš.

S upravenou provozní dobou na Štědrý den se otevře hospoda The Pub v Plzni. „Tento den máme otevřeno až večer od 20 do tří do rána, aby naši zaměstnanci mohli být přes den doma s rodinami. Nicméně máme již část restaurace rezervovanou a další zájemci přibývají. Během tak krátké otevírací doby máme tržby jako běžný pátek či sobotu,“ říká Petra Tržilová, manažerka restaurace.

Servírky a barmani mají ale často rodiny a do práce se jim o Štědrém večeru moc nechce. „Otázkou je, zda musí být restaurace nutně otevřena ve svátek. Nicméně výslovně zakázána práce v restauracích o svátcích není,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco Česká republika.

Autor: Marek Hýř Metro.cz
zpět na článek