metro.cz

Mám drink podle milenky mého strýce, popisuje barman příběh koktejlu

  7:39
Barman tělem i duší, kombinátor chutí, Achim Šipl sbírá ocenění s barmanských soutěží. Deníku Metro prozradil tajemství svého strýce.

Další 1 fotografie v galerii
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků | foto: ArchivMetro.cz

Sejít se s Achimem Šiplem, rodákem ze severočeského Bílého Potoka, je zážitek, ze kterého budete čerpat dlouho. Charismatický sběratel ocenění z barmanských soutěží umí vyprávět o drincích tak poutavě, že si s ním musíte hned několik dát.

„To je jednoduché, u dobrého barmana se musíte dobře cítit,“ říká svůj recept na úspěch Achim. A záleží podle něj i na jeho vystupování, hlavně jak dokáže popisovat to, co právě míchá.

Achim Šipl působí jako barman více než dvacet let, píše o mixologii knihy, vede barmanské kurzy a stále se zúčastňuje světových soutěží. Jednu takovou v míchání nealko drinků, mezinárodní Mattoni koktejl festival, v roce 2013 vyhrál a v letošním roce skončil na druhém místě. Momentálně můžete narazit na jeho soutěžní koktejl v pražském baru Prolog.

Umíchejte si Cou Cou

Co potřebujete?

● 0,25 g kokosový olej, 3 g zeleného čaje Genmaicha s praženou rýží, 2 cl yuzu pyré, 4 cl broskvový džus, 4 cl hruškový džus, dolít perlivou Mattoni

A jak to umíchat?

● V šejkru lehce pomačkejte čaj s ovocem, přidejte džus a yuzu pyré. Dobře s ledem proklepejte. Přeceďte do sklenice a dolijte perlivou minerální vodou Mattoni. Ozdobte jedlými květy.

„Drink se jmenuje Cou Cou podle milenky mého strýce, která mu poslala v roce 1936 dopis. Byla to tanečnice a zpěvačka z Karlových Varů a zpívala tehdy velmi známý hit Cou Cou, podle kterého pak převzala pseudonym. V dopise píše o noci plné vášně, strávené v sadu hrušní a broskvoní. A tato ovoce taky obsahuje můj drink,“ směje se. Pokud si ho chcete zkusit namíchat sami, inspirujte se v boxíku.

A co podle něj mají Češi radši – klasiku, nebo experimenty? „Řekl bych, že je to tak padesát na padesát. Češi jsou rok od roku zkušenější, tudíž čím dál více experimentují. Trendem jsou letos v zimě horké limonády a svařáky různých variant. Horké mošty, které mohou být i dolihované různými ovocnými destiláty. Grogy z různých surovin. A používání jehličí,“ říká Šipl.

Dávno podle něj neplatí, že bar rovná se alkohol. „V dnešní době se z baru servíruje velké množství nealko produktů, minerálka, káva, limonády, nealko koktejly... Do baru se také nechodí jen opít, je to místo, kam se lidi chodí bavit, kde se potkávají a kde se cítí dobře,“ dodává.

„No, a já jako mixolog jsem postižený experimenty a posouváním hranic, takže různé nealko mixy dělám neustále a vlastně odmalička. Nejnovější experimenty v mixologii jsou právě nealko drinky, ovoce yuzu – tedy exotické suroviny, různé vůně a také květiny, párování jídla a koktejlů, práce s ledem a zejména příběh drinku, který prodává,“ dodává. Vzpomeňme na milenku Cou Cou.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek