metro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Food Festival

  14:45
Restaurace budou nabízet „záhadný“ pokrm, co jinak vypadá a jinak chutná.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Řekněme si to upřímně – s food festivaly se ve světě roztrhl pytel! Přesněji řečeno, hlavně v té části naší planety, kde mají lidé co jíst, a to, bohužel, není vždy tak úplná samozřejmost. Za posledních dvacet let jsem navštívil festivaly jídla a pití v Edinburghu, v Londýně, v Paříži, New Yorku, také třeba v Birminghamu, ale i ty malé a milé vesnické, třeba ve francouzském Burgundsku nebo poblíž italské Bologni. Také jsem „ochutnal“ festy v Olomouci, v Mikulově nebo Troji. Viděl jsem na vlastní oči cooking show Jamieho Olivera, Gordona Ramsaye, Eleny Arzak nebo Zdeňka Pohlreicha.

Ochutnal jsem neuvěřitelné pitomosti, ale také nezapomenutelné delikatesy. Všechny festivaly jsou jiné a současně stejné! Food festivaly by však měly mít jedno kritérium, striktně dodržované jako evangelium nebo šábes: měly by nabízet neobvyklé, atraktivní, dosud nepoznané, nové a třeba i nečekané variace. Návštěvníci food festivalů by měli být – ne pouze tupě krmeni – ale především gastronomicky inspirováni! Jejich mozky a chuťové pohárky – ty by měly být nakrmeny víc než jejich břicha!

Na letošním XII. Prague Food Festivalu (mimochodem nejstarším na našem trhu), který otevře svou náruč od pátku do neděle na Vyšehradě, budou milovníci gastronomie moci „ochutnat“ nejen špičkové restaurace, delikatesy a nápoje, ale užít si zcela originální a unikátní program. Nejzajímavější kulinární trendy roku 2018 budou prezentovány v třiceti kuchařských show a každá restaurace bude též nabízet „záhadný“ pokrm, který jinak vypadá a jinak chutná, než jste čekali. Snad bude obohacen nejen břich, ale i duch!

Autor:
zpět na článek